Decizie controversată în China: Dezvoltatorii de inteligență artificială trebuie să respecte principiile partidului comunist

Miercuri, 12 Aprilie 2023, ora 19:06
1851 citiri
Decizie controversată în China: Dezvoltatorii de inteligență artificială trebuie să respecte principiile partidului comunist
Comuniștii chinezi vor să controleze inteligența artificială FOTO Twitter

Guvernul chinez urmează să reglementeze în mod ferm domeniul inteligenței artificiale din țară, publicând un ghid care spune că software-ul AI „ar trebui să reflecte valorile de bază ale comunismului și socialismului”, scrie The Verge.

Proiectul de reguli prevede, de asemenea, că nu ar trebui să se încerce subminarea puterea statului, răsturnarea sistemul socialist sau să submineze unitatea naţională a Chinei. Este interzisă propaganda terorismului, extremismului sau urii etnice, precum și difuzarea de „informații false” sau de conținut care poate „tulbura ordinea economică și socială”.

Există, de asemenea, recomandări conform cărora algoritmii ar trebui să fie concepuți pentru a preveni discriminarea bazată pe rasă, etnie, sex și alte caracteristici. Separat, se observă că agențiile chineze de aplicare a legii vor efectua verificări de securitate pentru serviciile generative de inteligență artificială înainte de a le permite să ruleze în țară.

După cum notează experții, publicarea proiectului de orientări vine în momentul în care companiile chineze și-au semnalat intenția de a dezvolta alternative interne la ChatGPT.

De exemplu, Alibaba a dezvoltat un model de inteligență artificială Tongyi Qianwen pe care intenționează să îl integreze în software-ul său, iar Baidu și-a anunțat recent propriul software numit Ernie bot.

Astăzi, utilizatorii chinezi sunt forțați să folosească un VPN pentru a accesa ChatGPT dezvoltat de SUA, iar Tencent a interzis serviciilor occidentale să integreze un instrument generativ în WeChat (care este folosit de marea majoritate a chinezilor).

Potrivit experților, cu un astfel de set de reguli și restricții, autoritățile chineze încearcă să prevină „întărirea dezinformării americane” care poate pătrunde prin chat-boți precum ChatGPT.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Stația spațială a Chinei este gata să primească un nou echipaj. „Toate pregătirile sunt în grafic” FOTO/VIDEO
Stația spațială a Chinei este gata să primească un nou echipaj. „Toate pregătirile sunt în grafic” FOTO/VIDEO
Agenţia spaţială chineză a anunțat că va trimite joi seară, 25 aprilie, un nou echipaj pe staţia spaţială Tiangong, aceasta fiind cea mai nouă misiune din cadrul unui program care...
#China, #control, #inteligenta artificiala, #principii, #Partid Comunist China , #China