Orașul-stat în care miliardarii chinezi își pun la adăpost averile de Partidul Comunist

Sambata, 04 Februarie 2023, ora 23:31
4606 citiri
Orașul-stat în care miliardarii chinezi își pun la adăpost averile de Partidul Comunist
Singapore/ FOTO: Forbes

Un număr tot mai mare de familii foarte bogate au părăsit China și s-au intreptat spre orașul-stat din Asia de Sud-Est, Singapore, pentru a-și pune averea la adăpost de brațul lung al Partidului Comunist.

Răzbunile recente ale autorităților comuniste împotriva miliardarilor din tehnologie, vedetelor care au neglijat să-și plătească taxele și trei ani de politici „zero-Covid”, i-au determinat pe chinezii bogați să caute refugiu în altă parte.

Un număr tot mai mare dintre ei și-au stabilit reședința în Singapore, au declarat pentru AFP mai multe surse apropiate acestei comunități.

Centrul financiar din Asia bifează toate căsuțele pentru antreprenorii în exil.

În această insulă condusă de același partid timp de șase decenii, grevele și demonstrațiile sunt interzise. Taxele sunt relativ mici și majoritatea populației este de origine chineză.

Nou veniții cheltuie masiv

Sosirea recentă a unor chinezi foarte bogați nu a trecut neobservată. Unii s-au stabilit în vile luxoase, cu vedere la mare, pe insula Sentosa.

"Nu vă puteți imagina cât cheltuiesc. Este o nebunie", a spus Pearce Cheng, CEO al AIMS, care oferă servicii de relocare și imigrare.

A văzut la o petrecere la unul dintre clienții săi, servindu-se whisky rar, „Yamazaki 55”, care poate valora până la 800.000 de dolari sticla.

Compania sa îi ajută pe noii veniți să-și găsească apartamente de lux, să-și angajeze șoferi sau să-și înscrie copiii în școli private.

Nou-veniților le place să călătorească în Rolls Royces sau Bentley-uri și frecventează cluburi de golf foarte selecte, precum Sentosa Golf Club, unde pentru a fi membru trebuie să plătești anual 670.000 de dolari.

„Mulți dintre ei sunt tineri chinezi, cu haine de designer la modă”, notează Benny Teo, directorul unei firme de consultanță de marketing.

„Aici banii mei sunt ai mei”

Stabilirea în Singapore le permite celor mai bogați chinezi să-și pună averea la adăpost de autorităților chineze, după mai multe cazuri importante care i-au speriat.

Jack Ma, fostul șef al gigantului chinez al comerțului electronic Alibaba, a suferit pierderi estimate la 25 de miliarde de dolari atunci când autoritățile au anulat brusc Oferta Publică Inițială (IPO) grupului său în 2020.

Alți miliardari se tem că vor fi următoarea țintă a Partidului Comunist sau că vor fi nevoiți să-și vândă afacerea la un preț mic, spune un manager contabil din acest sector.

„Mutarea în Singapore ajută la protejarea averii familiei timp de câteva generații”, a declarat specialistul pentru AFP.

Singapore este văzută din ce în ce mai mult ca un loc de locuit, mai degrabă decât o rezervă, a spus o altă sursă din industrie.

„Cel puțin când sunt aici știu că banii mei sunt ai mei”, i-a spus un client.

Unul dintre fondatorii unui lanț de restaurante „hotpot”, Haidilao, și-a creat recent „family office”, o structură care administrează activele clienților bogați, în Singapore.

Autoritatea monetară din Singapore notează că numărul de birouri de familie s-a dublat din 2020 până în 2021, ajungând la 700.

Loh Kia Meng, de la firma de avocatură Dentons Rodyk, estimează că vor fi în jur de 1.500 la sfârșitul anului pe insulă.

„Nu aș fi surprins dacă cifra totală (...) ar arăta că una din două family offices provine din China”, spune el.

„Zona neutră”

Tendința ar trebui să continue, chiar și fără restricțiile legate de Covid. Tensiunile tot mai mari dintre Beijing și Washington îi împing și pe unii antreprenori să plece.

Singapore este „o zonă neutră foarte convenabilă” în care megabogații pot face afaceri, a declarat Song Seng Wun, economist din regiunea Asia pentru banca privată CIMB.

Orașul-stat a reușit să mențină atât legături strânse de securitate cu Statele Unite, cât și relații comerciale solide cu China.

„Atenția presei asupra oamenilor bogați care și-au înființat un birou de familie în Singapore a pus în lumina reflectoarelor mica noastră insulă”, a spus Loh.

„Dacă bogații acestei lumi converg spre Singapore, de ce nu eu?” își gândesc clienții, rezumă el.

Citește și:
”Vom deveni o colonie de materii prime a Chinei”. Reacția unei surse din Kremlin, după vizita lui Xi Jinping la Moscova
”Vom deveni o colonie de materii prime a Chinei”. Reacția unei surse din Kremlin, după vizita lui Xi Jinping la Moscova
Presa occidentală a început să sintetizeze primele rezultate ale vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Moscova și a numit deja rolul Rusiei de „partener junior” al Chinei, scrie...
Agenda secretă a Chinei pentru Rusia și Ucraina. Ce-i ascunde autocratul din Beijing despotului de la Kremlin: "Dacă Putin chiar îl crede pe Xi prietenul lui, este pierdut"
Agenda secretă a Chinei pentru Rusia și Ucraina. Ce-i ascunde autocratul din Beijing despotului de la Kremlin: "Dacă Putin chiar îl crede pe Xi prietenul lui, este pierdut"
În timp ce un Vladimir Putin cu o față vizibil umflată l-a întâmpinat luni, 20 martie, la Kremlin pe „prietenul său drag” Xi Jinping, despotul rus s-a comportat ca și cum l-ar fi...
#China, #miliardari, #averi, #Partidul Comunist, #singapore , #China