Agenda secretă a Chinei pentru Rusia și Ucraina. Ce-i ascunde autocratul din Beijing despotului de la Kremlin: "Dacă Putin chiar îl crede pe Xi prietenul lui, este pierdut"

Marti, 21 Martie 2023, ora 12:03
15432 citiri
Agenda secretă a Chinei pentru Rusia și Ucraina. Ce-i ascunde autocratul din Beijing despotului de la Kremlin: "Dacă Putin chiar îl crede pe Xi prietenul lui, este pierdut"
Președintele Chinei Xi Jinping și omologul său rus, Vladimir Putin/ FOTO: CNN

În timp ce un Vladimir Putin cu o față vizibil umflată l-a întâmpinat luni, 20 martie, la Kremlin pe „prietenul său drag” Xi Jinping, despotul rus s-a comportat ca și cum l-ar fi găzduit pe egalul său.

La urma urmei, își spune liderul de la Kremlin, China are nevoie de petrol și gaze rusești pentru economia sa consumatoare de energie. Kremlinul este, de asemenea, un aliat util pentru Beijing pentru a se opune la ceea ce cei doi dictatori văd drept dominația Americii asupra afacerilor globale. Când cei doi s-au întâlnit anul trecut în China, au emis o declarație în care susțineau că „prietenia” dintre regimurile lor „nu are limite”.

Xi părea fericit să joace împreună această ficțiune în cursul zilei de luni. El știe că prezența unui lider mondial la Moscova are o valoare uriașă de propagandă internă pentru Putin, permițându-i să le arate supușilor săi că războiul său groaznic nu l-a lăsat complet izolat pe scena internațională.

Adresând un omagiu „conducerii puternice” a lui Putin și insistând că este „convins” că ucigașul în masă se bucură de sprijinul poporului rus, Xi a spus chiar că sunt „parteneri într-o cooperare strategică cuprinzătoare”.

Dar dacă dictatorul rus crede cu adevărat că Xi este egalul lui, el este pierdut. Căci abordarea Beijingului față de politica mondială este mult mai inteligentă decât cea a Moscovei, scrie pentru Daily Mail, Jade McGlynn, cercetător la Departamentul de Studii de Război, King's College din Londra și autoarea cărții Războiul Rusiei.

Xi dorește ca războiul să continue

În timp ce Putin atacă, calculează greșit și vede lumea în termeni grosieri de statut, Xi este infinit mai viclean. Și cu toate acestea s-a prezentat ca un om al păcii ieri, pretinzând chiar că are un „plan de pace” în 12 puncte, pentru a pune capăt războiului din Ucraina, Xi dorește ca războiul să continue, susține autoarea.

Americanii au sugerat că China intenționează să-i furnizeze lui Putin arme. Dacă da, sigur că le va da rușilor doar suficiente arme pentru a prelungi acest conflict teribil luni sau ani de zile, dar nu pentru a-i pune capăt.

De ce? Pentru că, în fiecare zi în care războiul se prelungește, Xi și acoliții săi din Partidul Comunist Chinez obțin perspective noi și valoroase despre cum ar putea reacționa Occidentul dacă va merge mai departe cu ceea ce contează cu adevărat pentru el.

Acesta este planul său de a invada și de a cuceri Taiwanul, democrația insulară cu 23 de milioane de oameni, care este guvernată independent din 1949, dar despre care China crede că aparține imperiului său.

Abia luna trecută, CIA a dezvăluit că Xi a ordonat vastei sale Armate de Eliberare a Poporului să fie gata să invadeze Taiwan până în 2027. Xi, un dictator pe viață, știe că atâta timp cât războiul din Ucraina domină agenda internațională, atenția Occidentului va fi distrasă.

Între timp, calculează el, câțiva ani lungi ai unui război proxy sângeros și costisitor în Ucraina vor slăbi hotărârea Americii de a lupta în altă parte sau de a-și apăra aliații. Contribuabilii NATO, presupune liderul chinez, nu vor plăti pentru conflicte din țările îndepărtate.

Ceea ce duce la un alt motiv pentru care Xi vrea ca războiul să se prelungească. Acceptarea armelor și sprijinului chinezesc înseamnă că Rusia este din ce în ce mai sub controlul Beijingului. Nu trebuie uiat, spune autoarea, proiectul de infrastructură „Centura și drumul” al Chinei prin care Beijingul a împrumutat miliarde țărilor africane într-un efort de zeci de ani de a aduce continentul sub controlul său.

Putin poate privi mai aproape de casă pentru a învăța aceeași lecție. Companiile chineze de exploatare forestieră au profitat de izolarea Rusiei și de disperarea acesteia pentru ca exporturile să niveleze zonele de păduri siberiene la prețuri reduse.

În 2020, China a importat aproape 6,5 milioane de metri cubi de bușteni din Rusia, lăsând în urmă întinderi de pământ împânzite cu cioturi.

Putin poate fi sigur, deci, că generozitatea lui Xi poate avea doar un cost mare. Da, cei doi lideri au viziuni similare asupra lumii, disprețuiesc libertatea și democrația și tânjesc după o nouă ordine mondială care să nu mai fie controlată de Occident.

Xi nu are nicio scuză să susțină un lider care a bombardat maternități și locuri de joacă din Ucraina, a măcelărit zeci de mii de civili și a răpit mii de copii. Și care consideră mandatul de arestare emis recent pe numele lui Putin de către Curtea Penală Internațională ca puțin mai mult decât un fleac diplomatic.

Cu toate acestea, Xi se așteaptă la rambursarea generozității sale - cu dobândă.

Aseară, cei doi despoți au participat la un banchet, iar meniul includea prepelițe, căprioară și vinuri din unele dintre cele mai bune podgorii din Rusia. Cât va dura această prietenie sordidă rămâne de văzut. Dar, din păcate pentru lume, existența ei înseamnă că, indiferent de cuvintele președintelui Chinei, pacea va rămâne un vis îndepărtat, concluzionează Jade McGlynn.

Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Cum i-a răspuns Putin lui Macron, care a spus că va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Am niște dubii”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
#China, #presedinte, #Xi Jinping, #vizita, #Rusia, #Vladimir Putin, #razboi, #Ucraina , #Razboi Ucraina