Problemele Chinei îi încântă pe unii, dar ar putea să-i afecteze pe mulți

Marti, 17 Mai 2022, ora 03:46
7737 citiri
Problemele Chinei îi încântă pe unii, dar ar putea să-i afecteze pe mulți
Economia Chinei fragilizată de Pandemia Covid-19. FOTO: Twitter

China a fost esențială pentru povestea globalizării în ultimii 30 de ani, dar acum se luptă. La mai bine de doi ani după ce primele cazuri de Covid-19 au fost descoperite în Wuhan, cea mai populată țară din lume nu a scăpat încă peste virus. Au fost impuse blocaje draconiene deoarece vaccinurile Chinei sunt mai puțin eficiente decât cele disponibile în vest, iar nivelurile de imunitate sunt, de asemenea, mai scăzute.

Creșterea economică încetinește și nu doar din cauza restricțiilor dure la care a insistat președintele Xi Jinping. Defectele modelului economic al Chinei, împreună cu un climat geopolitic mai ostil, înseamnă că zilele expansiunii explozive s-au încheiat, scrie „The Guardian“.

Spre deosebire de SUA, Marea Britanie sau zona euro, China nu se confruntă cu problema inflaționistă care a determinat băncile centrale să majoreze (sau să se gândească la creșterea) ratelor dobânzilor. Dimpotrivă, Banca Populară Chineză relaxează politica pentru a stimula creșterea creditului. Autoritățile vor încerca să cheltuiască și să exporte pentru a scăpa de probleme.

Apariția Chinei ca o superputere economică a fost în sfârșit recunoscută în urma crizei financiare globale din 2007-2009. Cu băncile sale incapabile să funcționeze normal, SUA nu a fost capabilă să își asume sarcina tradițională de a scoate economia globală din recesiune. În schimb, rolul de locomotivă i-a revenit Chinei, care a oferit un dublu impuls economiei sale prin investiții publice și expansiunea creditului. China a crescut cu rate de două cifre, absorbind mărfuri din Germania și Japonia.

Au fost costuri pentru această politică, unul economic și unul politic. Costul economic a fost că China a generat o cantitate colosală de datorii, ceea ce a alimentat un boom imobiliar..

Costul politic a început să fie o chestiune de percepție: teama în SUA că China ar fi o amenințare pentru hegemonia economică americană. Washingtonul fusese îngrijorat în anii 1980 de amenințarea reprezentată de Japonia, dar China era un joc cu totul diferit. Inițial, ipoteza de la Washington a fost că, pe măsură ce China devenea mai bogată, sistemul său politic va deveni mai democratic, dar s-au înșelat.

SUA au devenit protecționiste sub Trump și au încurajat firmele să-și aducă producția înapoi acasă. Plângerile cu privire la pirateria de brevete din China și furtul de proprietate intelectuală au crescut. SUA au făcut presiuni asupra aliaților săi, inclusiv Marea Britanie, pentru a interzice investițiile interne chineze în anumite sectoare.

Această tendință a fost apoi amplificată de pandemie, care a făcut Occidentul și mai precaut de a fi expus la lanțuri lungi de aprovizionare care încep în China. Și, în timp ce China va ieși în cele din urmă din blocarea Covid-19, restricțiile recente impuse în Shanghai și în alte părți au sporit nervozitatea. Anul 2017, când Xi s-a prezentat la Forumul Economic Mondial de la Davos ca apărător al globalizării, pare foarte îndepărtat.

Concluzia tuturor acestor lucruri este că rata de creștere a Chinei pare să încetinească. O creștere mai slabă și o abordare cu toleranță zero față de Covid creează condițiile pentru disidența politică - și represiuni politice. Problemele de bază ale economiei s-ar putea agrava, mai ales dacă autoritățile consideră că o creștere dezechilibrată este mai bună decât să nu crească deloc.

Vor fi mulți în vest, și în special în SUA, care se vor bucura de disconfortul Chinei

Washingtonul ar trebui să fie atent la ceea ce își dorește. China este o economie masivă, iar o prăbușire economică în toată regula ar fi la fel de dăunătoare lumii ca o altă criză a creditelor ipotecare subprime din SUA sau căderea monedei euro.

Există, totuși, un alt motiv de îngrijorare. După cum notează Charles Dumas într-un raport pentru TS Lombard, integrarea deplină a Chinei în economia globală de la începutul anilor 1990 a fost un factor cheie din spatele creșterii constante a prețurilor acțiunilor de pe Wall Street.

Dumas spune că ultimii 100 de ani pot fi împărțiți în două părți: perioada 1914-91 și epoca post-război rece. Prima perioadă a cuprins două războaie mondiale, Marea Depresiune din anii 1930 și inflația mare din anii 1970, cu o alternativă la capitalism oferită mereu de comunism. În a doua perioadă, capitalismul a triumfat asupra comunismului, iar firmele occidentale s-au mutat în China, unde costurile cu forța de muncă au fost mai mici. Profiturile au crescut, iar randamentul cerut de investitori pentru a-și pune banii în pericol a scăzut.

„Pericolul” pe piețele actuale este că invazia Ucrainei de către Rusia, împreună cu diviziunile SUA-China și deglobalizarea, anunță nesiguranță pentru investitori care necesită un randament mai mare al câștigurilor reale în ceea ce s-ar putea dovedi a deveni un nou război rece între vest și China/Rusia, ” spune Dumas.

În ultimii 100 de ani au avut loc patru crize bursiere: prăbușirea de pe Wall Street din 1929, izbucnirea bulei de acțiuni japoneze în 1991, implozia dotcom un deceniu mai târziu și criza financiară globală.

Piețele bursiere au scăzut brusc în ultimele săptămâni și se presupune – ca întotdeauna – că vor reveni. Adevărul este, totuși, că lumea este un loc mai riscant decât a fost nu cu mult timp în urmă, iar China este un mare motiv pentru asta.

Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Washingtonul a subestimat de multă vreme Havana, care împărtășește adesea informații cu Moscova și Beijingul, scrie The Wall Street Journal. Manuel Rocha era în alertă, făcând...
România, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a doua lună consecutiv!
România, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a doua lună consecutiv!
România a înregistrat în luna februarie cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a doua lună consecutiv. Deși în scădere în comparație cu luna anterioară, rata anuală a...
#China, #probleme, #economie, #SUA, #globalizare , #China