Protest anti regim la Beijing în ajunul Congresului Partidului Comunist. Chinezii vor să știe cine e „eroul de podul Sitong“

Vineri, 14 Octombrie 2022, ora 14:50
4277 citiri
Protest anti regim la Beijing în ajunul Congresului Partidului Comunist. Chinezii vor să știe cine e „eroul de podul Sitong“
Banerul cu sloganuri anti-regim pe podul Sitong din Beijing/ FOTO: Twitter

Protestul curajos de la Beijing față de Xi Jinping, o acțiune rar întâlnită împotriva liderului Chinei, a declanșat o vânătoare online a unui bărbat care este numit pe rețelele sociale „eroul de pe podul Sitong“.

Imaginile care au fost publicate pe Twitter arată două bannere agățate de un pasaj suprateran care traversează o arteră principală din nord-vestul capitalei chineze. "Spune nu testului Covid, da pentru alimente. Nu pentru carantină, da pentru libertate. Nu pentru minciuni, da pentru demnitate. Nu pentru revoluția culturală, da pentru reformă. Nu pentru marele lider, da pentru vot. Nu fi un sclav, fii un cetățean", era scris pe unul dintre bannere.

"Faceți grevă, înlăturați-l pe dictatorul și trădătorul național Xi Jinping", scria pe celălalt banner. În fotografii se mai vede și fum negru care se ridică deasupra podului. Zona a fost identificată ca fiind Podul Sitong, un pasaj care traversează a treia centură a Beijingului în districtul Haidian. Presa nu a relatat nimic despre acest protest, dar fotografii și videclipuri au fost distribuite intens pe rețelele sociale, ceea ce a dus la o amplă cenzură a comentariilor și postărilor. Pe platformele sociale s-a relatat că o persoană a fost arestată în legătură cu protestul și au apărut imagini cu polițiști care înconjoară un bărbat are purta o pălărie galbenă și avea haine portocalii, scrie BBC.

Mulți au lăudat acțiunile singuraticului protestatar, numindu-l "erou". În mediul online, internauții au încercat să afle despre cine era vorba. Cele mai multe postări vorbeau despre un cercetător și fizician chinez dintr-un sat din provincia nordică Heilongjiang. Oficiali din localitatea respectivă au confirmat că acolo locuia un bărbat cu acest nume. Bărbatul respectiv ar fi postat un mesaj care părea a fi un manifest pe un cunoscut site de cercetare ResearchGate. Postarea a fost ulterior eliminată, dar copii ale acesteia au fost intens distribuite online.

Într-un document de 23 de pagini, protestatarul îndemna la grevă și la distrugerea centrelor de testare Covid. Pe două conturi care se presupune că aparțin protestatarului au fost postate sute de mesaje de recunoștință. "Ești un erou și ai respectul meu", a scris o persoană, în timp ce alta a spus: "Salut eroului poporului! Sper că te poți întoarce în siguranță!" Între timp, imagini de la protest sau cuvinte cheie aferente, inclusiv "Haidian", "protestatarul de la Beijing" și "podul Sitong" au fost eliminate.

Mesajele de pe rețelele sociale care conțineau cuvintele „Beijing”, „pod” sau „Haidian” au fost înlăturate, iar un cântec cu numele podului a fost retras de pe serviciile de streaming, potrivit Associated Press.

Unii internauți au susținut că l-au identificat pe protestatar, inclusiv disidentul chinez și fost membru al Partidului Comunist Cai Xia, care a postat pe Twitter-ul său capturi de ecran care pretind a fi tweet-uri șterse de câteva zile primite de la protestatar.

Fang Zhouzi, un scriitor stabilit în SUA, a declarat că aceleași sloganuri afișate pe pod fuseseră postate cu câteva zile mai devreme pe contul său ResearchGate de către cel despre care se crede că este protestatarul. Fang a spus că postările au fost șterse între timp, speculând că poliția a făcut acest lucru după ce l-a arestat.

„Este bine să ți se știe identitatea, cel puțin nu se va evapora din lume", a spus el.

Unele surse spun că o persoană a fost arestată în legătură cu protestul. Imaginile incidentului au arătat ofițeri de poliție înconjurând persoana, care purta o pălărie galbenă și îmbrăcăminte portocalie.

Mulți au lăudat acțiunile singuraticului protestatar, numindu-i „erou” și referindu-se la ei drept „noul Tank Man” – o referire la chinezul necunoscut care a stat în fața tancurilor în timpul protestelor de la Tiananmen din 1989.

Un astfel de protest deschis împotriva lui Xi ar atrage o atenție considerabilă și în vremuri liniștite, cu atât mai mult când are loc cu doar câteva zile înainte de congresul partidului comunist aflat la putere. Mii de delegați politici au sosit la Beijing pentru o săptămână de sesiuni cu ușile închise și discuții politice în urma cărora este de așteptat ca Xi să fie confirmat pentru un al treilea mandat fără precedent și să îi consolideze puterea de lider autoritar al Chinei.

Protestul propriu-zis a fost înăbușit rapid joi după-amiază. La scurt timp după ce fotografiile au apărut online, nu mai existau bannere atârnate pe carosabil. Un incendiu care a format nori groși de fum deasupra podului a lăsat o cicatrice neagră circulară pe asfalt iar în zone erau prezente efective importante de poliție, potrivit reporterilor aflați la fața locului.

Ofițerii au intrat în magazine și au oprit pietoni pentru a le pune întrebări. Jurnaliștii de la Associated Press au fost interogați de trei ori și li s-a cerut să prezinte actele de identitate. Poliția a negat că s-ar fi întâmplat ceva neobișnuit în zonă.

Temuta agenție de spionaj a Chinei iese din umbră: ”Suntem 1,4 miliarde de linii de apărare”
Temuta agenție de spionaj a Chinei iese din umbră: ”Suntem 1,4 miliarde de linii de apărare”
Într-un clip video care marchează Ziua Educației pentru Securitate Națională, temuta agenția de spionaj a Chinei a transmis un mesaj dur pentru chinezi: spionii străini sunt peste tot, scrie...
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Sindicatul Naţional Tineret şi Sport organizează, marţi, un miting de protest la Agenţia Naţională pentru Sport. Sindicatul precizează că scopul acestei adunări publice îl constituie...
#China, #protest, #Beijing, #congres, #Partidul Comunist, #Xi Jinping , #China