China vrea să devină lider mondial în carnea produsă în laborator

Sambata, 30 Noiembrie 2024, ora 01:45
1440 citiri
China vrea să devină lider mondial în carnea produsă în laborator
Carne vegetală/ FOTO: ifpri.org

La sfârșitul lunii septembrie, 11 membri ai Congresului american au trimis o scrisoare către directorii serviciilor de informații naționale și ai Departamentului Agriculturii, atrăgând atenția asupra unei noi amenințări care vine dinspre China. Potrivit acestora, China ar urmări să devină lider mondial în producția carne produsă în laborator, într-o încercare „strategică” de a domina lanțurile globale de aprovizionare cu alimente, o mișcare care ar putea pune în pericol securitatea alimentară a SUA și a aliaților săi.

Este reacția tipică de care ne lovim frecvent în Washington, unde fiecare acțiune a Chinei este analizată din perspectiva securității naționale, fără a se ține cont de impactul acesteia asupra lumii, scrie New York Times.

Cu toate acestea, scrisoarea republicanilor conținea un adevăr: China ia foarte în serios dezvoltarea unui sector de „alimente ale viitorului”, inclusiv carne produsă în laborator, obținută pe bază de plante și alte alternative.

Industrie intern de proteine alternative

Desigur, rivalitatea geopolitică cu Statele Unite este aproape sigur o parte din motivația Chinei; aceasta dorește să devină autosuficientă din punct de vedere alimentar în cazul în care tensiunile cu Statele Unite se agravează până la război. În 2021, guvernul chinez a inclus crearea unei industrii interne de proteine alternative în strategia sa națională de dezvoltare economică. Acesta nu este doar un proiect economic, ci și un pilon esențial în planurile Chinei de a asigura securitatea alimentară a unei populații de peste 1,4 miliarde de oameni. Iar banii pentru cercetare curg deja din toate părțile.

Motivațiile Chinei sunt clare și sunt strâns legate de geopolitică. În condițiile în care relațiile cu Statele Unite sunt tot mai tensionate, China vrea să fie autosuficientă în producția de alimente, pentru a se proteja în fața unor eventuale crize economice sau chiar conflicte armate. Totuși, există o preocupare mai mare, aceea că vechea metodă de producție a cărnii, bazată pe creșterea animalelor care consumă resurse imense și emit gaze cu efect de seră, pune în pericol planeta. Dacă știința va reuși să cultive carne în laborator la scară, aceasta ar putea deveni soluția pentru salvarea mediului și a resurselor naturale ale lumii.

China consumă deja aproape 30% din întreaga carne a lumii

Scenariul sună familiar: creșterea cererii de carne în China are un impact global. Aceasta consumă deja aproape 30% din întreaga carne a lumii, iar cererea este în continuă expansiune. Oamenii din China, grație creșterii economice, au început să adopte diete mai bogate în proteine, iar asta a dus la o schimbare semnificativă în fizicul lor, ei fiind mai mari și mai înalți decât strămoșii lor. Însă această expansiune rapidă a cererii vine cu un preț: planeta nu va putea suporta o creștere semnificativă a producției de carne pe termen lung. Industria cărnii este deja responsabilă pentru aproximativ 10-20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Așadar, China se află într-o cursă pentru a descoperi soluții mai sustenabile. Scopul său este să creeze alternative la carne care să fie la fel de gustoase ca produsul original, dar fără impactul negativ asupra mediului. Iar pentru asta, China investește masiv în cercetare și dezvoltare, iar guvernul chinez are un avantaj semnificativ: abilitatea de a coordona resursele statului pentru a transforma inovațiile în produse accesibile pe scară largă. De exemplu, a urmărit îndeaproape Tesla și a deschis ușa pentru ca producția de automobile electrice să devină o realitate în China, iar acum produce la prețuri mult mai mici decât Statele Unite.

Soluții inovatoare

În paralel, China a început să investească și în producția de alimente alternative, de la proteine din plante la soluții de carne cultivată în laborator, iar acest sector ar putea deveni un element-cheie al economiei sale în viitor. De asemenea, China are în plan să adopte și soluții inovatoare, cum ar fi fermele de somon în Xinjiang, unde nu există ieșire la mare, sau construcții imense în care porcii sunt crescuți și sacrificați pe scară industrială.

În Statele Unite, multă lume rămâne sceptică în fața ideii de a consuma proteine din surse non-animalice. Totuși, chinezii consumă de multă vreme tofu, un produs din plante care, deși nu este carne, face parte din alimentația lor zilnică. Dacă guvernul chinez va reuși să construiască un sistem de proteine alternative care să fie acceptat de propria populație, acest model ar putea fi implementat la nivel global. Așa cum a făcut cu panourile solare și mașinile electrice, China ar putea transforma acest sector într-unul de succes pe piața mondială.

La rândul lor, oficialii din Congresul american au recunoscut că SUA trebuie să rămână competitive și să investească în acest sector emergent.

Așadar, să sperăm că încercările Chinei de a dezvolta o industrie a cărnii alternative nu vor fi privite cu ochi negativi și nu vor deveni un pretext pentru demonizarea intențiilor chineze, ci vor fi înțelese ca o provocare științifică și comercială. Competiția nu este un lucru rău; din contră, ea poate stimula inovația și poate deschide noi direcții necesare pentru viitorul planetei.

Dacă însă America va bloca progresul global, nu va face decât să devină parte din problemă. China va mânca „prânzul nostru” – sau, mai bine zis, va înceta să mai consume produsele noastre și va începe să își hrănească propriul popor conchide New York Times.

China și Rusia complotează pentru un control militar asupra Arcticii, avertizează Pentagonul
China și Rusia complotează pentru un control militar asupra Arcticii, avertizează Pentagonul
Pe măsură ce colaborarea navală dintre China și Rusia se intensifică în apele de la nord de Alaska, Statele Unite sunt pregătite să-și intensifice patrulele pentru a contracara o posibilă...
Casa Albă, despre directorul asasinat cu sânge rece în SUA: "Violenţa în lupta împotriva lăcomiei companiilor este inacceptabilă"
Casa Albă, despre directorul asasinat cu sânge rece în SUA: "Violenţa în lupta împotriva lăcomiei companiilor este inacceptabilă"
Casa Albă a condamnat ferm violența ca armă în lupta împotriva ”lăcomiei întreprinderilor”, după ce CEO-ul UnitedHealth a fost asasinat pe străzile New York-ului de Luigi Mangione....
#China, #SUA, #carne produsa laborator, #industria alimentara , #SUA
  1. Studenții Politehnicii București suferă de frig în cămine: „Afectează grav sănătatea și procesul educațional”
  2. Calendar de Crăciun cu ciocolată, retras dintr-un mare lanț de magazine. Produsele pot fi returnate și fără bon fiscal
  3. Taxa aberantă care stârnește indignare. O primărie vrea să le ia câte 540 de lei pe an proprietarilor de mașini care nu au loc de parcare
  4. Justiţia din New York se opune anulării unor condamnări penale şi civile ale lui Trump
  5. Procurorii cer arest preventiv pentru primarul din Crevedia, acuzat de trafic de persoane, după ce a exploatat un bărbat cu handicap
  6. Bulgaria amenință Rusia cu interzicerea tranzitului de gaze către restul Europei. Care este problema plăților Gazprom
  7. Mașină lovită de tren la trecerea cu barieră. Cel puțin un rănit și două trenuri blocate VIDEO
  8. "Otrava" servită în restaurante. Preparatul care are până la 14 aditivi și 40 de grame de sare la o singură porție STUDIU
  9. Investigație DNA la primăria Iași. Ancheta vizează tone de cărbune cumpărate la suprapreț
  10. Vine iarna adevărată! Meteorologii anunță temperaturi foarte scăzute și ninsoare