Liderul chinez Xi Jinping a prezentat vineri, 19 mai, un plan amplu pentru a ajuta la ridicarea Asiei Centrale la un nou nivel de dezvoltare – de la construirea de rețele de infrastructură până la stimularea comerțului evitând în același timp „interferențe externe”, relatează Reuters.
China este pregătită să combine strategiile de dezvoltare cu cele cinci țări din Asia Centrală - Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan, precum și să depună eforturi comune pentru promovarea modernizării statelor, a spus Xi în discursul său la Summit-ul China-Asia Centrală.
Președintele chinez s-a întâlnit cu participanții la summitul China-Asia Centrală care se desfășoară la Xi’an, un oraș legat istoric de Drumul Mătăsii. Întâlnirea reflectă, potrivit analiștilor, dorința Beijingului de a consolida influența regională și de a umple golul pe care războiul rusesc din Ucraina l-a creat în fostele state sovietice.
Adresându-se şefilor de stat din cinci foste republici sovietice în cadrul unui summit inedit, Xi i-a îndemnat pe aceştia să "exploateze pe deplin oportunităţile de cooperare tradiţională în economie, comerţ, capacitate industrială, energie şi transport", potrivit unui extras din discurs furnizat de agenţia China Nouă.
De asemenea, el a subliniat necesitatea de a dezvolta "noi motoare de creştere (...) precum finanţele, agricultura, reducerea sărăciei, reducerea emisiilor de carbon, sănătatea şi inovarea digitală".
Summit-ul, primul de acest fel în ultimii 31 de ani, își propune să consolideze prezența Beijingului în zonă și să modernizeze legăturile de transport. Comerțul cu țările din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan) a ajuns la 70 de miliarde de dolari în 2022 și a crescut cu 22% în primul trimestru al acestui an.
Se așteaptă ca demonstrația de solidaritate a vecinilor Chinei din Asia Centrală să contrasteze cu imaginea „negativă” a Beijingului, care va fi prezentată la summitul G7 din Japonia.
Demonstrarea încrederii țărilor din Asia Centrală în China va contracara acuzațiile SUA de „diplomație coercitivă” din partea Beijingului. Întâlnirea a cinci șefi de stat pe teritoriul chinez fără președintele rus Vladimir Putin aduce, de asemenea, Asia Centrală mai aproape de sfera de influență a Beijingului în anumite privințe, deoarece Moscova se concentrează în continuare pe războiul împotriva Ucrainei.
Potrivit lui Xi, China va îmbunătăți acordurile bilaterale de investiții cu țările din Asia Centrală și va crește volumul transportului transfrontalier de mărfuri în regiune.
Beijingul va încuraja întreprinderile finanțate de chinezi din Asia Centrală să creeze mai multe locuri de muncă, să construiască depozite în regiune și să deschidă o legătură feroviară specială menită să stimuleze turismul.
Comerțul bilateral dintre China și Asia Centrală a atins anul trecut un record de 70 de miliarde de dolari, Kazahstanul fiind lider la 31 de miliarde de dolari, în timp ce China urmărește aprofundarea legăturilor economice pentru o mai mare securitate alimentară și energetică.
Xi a spus că ar trebui accelerată construirea liniei D a gazoductului China-Asia Centrală.
De asemenea, el a cerut Beijingului și Asiei Centrale să sporească comerțul cu petrol și gaze, să dezvolte cooperarea energetică între lanțurile industriale și să consolideze cooperarea în domeniul energiei noi și al utilizării pașnice a energiei nucleare.
În plus, China sprijină construirea unui coridor de transport internațional peste Marea Caspică și va intensifica construcția de noduri de transport pentru trenurile de marfă China-Europa, a spus Xi.