Cei mai mari producători de cipuri din lume pot acționa un „comutator de oprire“ în cazul în care China invadează Taiwanul

Sambata, 25 Mai 2024, ora 04:01
29167 citiri
Cei mai mari producători de cipuri din lume pot acționa un „comutator de oprire“ în cazul în care China invadează Taiwanul
TSMC (Taiwan Semiconductor Manufactoring Company) este unul dintre cei mai mari producători globali de semiconductori / FOTO: pr.tsmc.com

Companiile din Taiwan se pregătesc pentru ce e mai rău. ASML şi TSMC pot dezactiva utilajele de fabricat cipuri în cazul în care China invadează insula.

Compania olandeză ASML şi şi gigantul taiwanez de semiconductori TSMC dispun de metode pentru a dezactiva cele mai sofisticate utilaje de fabricat cipuri din lume. în cazul în care China invadează Taiwanul, afirmă surse citate de Bloomberg.

Două dintre cele mai importante companii producătoare de cipuri din lume pot activa de la distanță un "kill switch" (întrerupător de la distanță) pe cele mai avansate utilaje ale lor de fabricare a cipurilor, în cazul în care China invadează Taiwanul, scrie Bloomberg, citând persoane familiarizate cu acest subiect.

ASML a reasigurat oficialii cu privire la capacitatea sa de a dezactiva de la distanţă utilajele. Olanda a efectuat simulări privind o posibilă invazie pentru a evalua mai bine riscurile, conform surselor Bloomberg.

Compania olandeză ASML – cea mai mare companie tehnologică din Europa după valoarea de piață – furnizează mașini avansate fabricilor care produc cipuri. Printre acestea se numără TSMC din Taiwan, care produce, după unele estimări, 90% dintre cele mai avansate cipuri pentru procesoare din lume.

Vestea închiderii de la distanță a echipamentelor de fabricare a cipurilor de la ASML vine pe fondul intensificării rivalității dintre Washington și Beijing și a îngrijorărilor tot mai mari legate de o potențială invazie chineză în Taiwan, pe care Beijingul îl revendică ca teritoriu propriu.

Taiwanul este centrul mondial al cipurilor semiconductoare, componente omniprezente care sunt utilizate în produse, de la centrele de date la smartphone-uri. Un război în regiune ar avea consecințe majore pentru economia globală.

SUA, invocând preocupări legate de securitatea națională, au impus în noiembrie restricții asupra Chinei în cadrul Advanced Computing Chips Rule. Restricțiile îngreunează importul de cipuri avansate de inteligență artificială de la producătorii americani de către gigantul din Asia de Est.

De asemenea, SUA a exercitat presiuni asupra Olandei pentru a bloca unele exporturi de la ASML către China, pentru a limita capacitatea țării de a fabrica cipuri avansate. De asemenea, compania olandeză a declarat că va înceta întreținerea unor echipamente exportate anterior în China.

Dar îngrijorările SUA cu privire la o invazie chineză în Taiwan rămân, iar Washingtonul le-a exprimat oficialilor olandezi și taiwanezi, potrivit Bloomberg. ASML i-a asigurat pe oficialii olandezi cu privire la opțiunea de a apăsa "întrerupătorul" de la distanță . Oprirea de la distanță se aplică liniei de utilaje cu ultraviolete extreme ale companiei olandeze ASML, cunoscute în industrie sub numele de EUV, TSMC fiind cel mai mare client. EUV-urile utilizează undele luminoase de înaltă frecveță pentru a imprima cei mai mici tranzistori de semiconductori existenți, creând cipuri care au utilizări în domeniul Inteligenței Artificiale precum și în aplicații militare, potrivit Bloomberg.

TSMC din Taiwan este cel mai mare cumpărător al acestor utilaje, în valoare de 200 de milioane de euro, adică 217 milioane de dolari.

Statele Unite ar distruge fabricile de semiconductori din Taiwan în cazul în care China invadează statul insular

Statele Unite ar distruge fabricile de semiconductori din Taiwan în cazul în care China invadează statul insular pentru a preveni capturarea lor de către Beijing, a afirmat Robert O'Brien, fost consilier pentru securitate națională de la Casa Albă, citat de Business Insider.

O'Brien, care a ocupat una dintre cele mai importante funcții de la Casa Albă între 2019 și 2021, în timpul mandatului fostului președinte republican Donald Trump, a declarat într-un interviu acordat site-ului de știri Semafor că Washingtonul și aliații săi „nu vor permite niciodată ca toate acele fabrici să cadă în mâinile Chinei”.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) este cel mai mare producător de cipuri din lume, având o cotă de piață estimată la 90% în ceea ce privește cipurile necesare procesoarelor avansate. Fabrica din Taiwan produce însă și cipuri folosite de tehnologii extrem de avansate precum cele necesare pentru sistemele de învățare automată (machine learning) și rachete ghidate.

O'Brien afirmă că, dacă Beijingul va prelua controlul asupra acestor fabrici, atunci China va deveni „un fel de OPEC al cipurilor din siliciu” și că va putea să „controleze economia mondială”.

Fostul consilier pentru securitate națională al Statelor Unite a comparat distrugerea acestor fabrici de către Washington cu distrugerea flotei franceze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la ordinele fostului premier britanic Winston Churchill, pentru ca aceasta să nu cadă în mâinile forțelor Axei după capitularea Franței.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) este cel mai mare producător de cipuri din lume, având o cotă de piață estimată la 90% în ceea ce privește cipurile necesare procesoarelor avansate. Fabrica din Taiwan produce însă și cipuri folosite de tehnologii extrem de avansate precum cele necesare pentru sistemele de învățare automată (machine learning) și rachete ghidate.

Apple este cel mai mare client al TSMC, fabrica din Taiwan producând majoritatea celor 1,4 miliarde de procesoare pentru telefoane smart din lume. La nivel global în jur de 60% din producătorii auto folosesc cipuri ale TMC.

Situația se datorează faptului că în ultimii 30 de ani majoritatea producătorilor americani au considerat mai avantajoasă relocarea producției de semiconductori în alte țări, Taiwanul fiind destinația favorită.

O invazie a Chinei în Taiwan ar avea efecte „absolut devastatoare” pentru Statele Unite, a săis Gina Raimondo, secretarul american al Comerțului.

China și-a desfășurat forțele în jurul Taiwanului

Zilele acestea, armata Chinei desfășoară manevre militare în jurul Taiwanului cu forțele aeriene și unitatea de rachete. Armata taiwaneză şi-a mobilizat forţele şi s-a declarat încrezătoare că poate proteja insula.

Manevrele forțelor chinezești vin la trei zile după învestirea noului preşedinte Lai Ching-te pe insulă, a informat agenţia oficială de presă Xinhua, citată de AFP.

Aceasta este o "pedeapsă severă pentru actele separatiste ale forţelor din Taiwan care vor independența şi un avertisment sever împotriva ingerinţei şi provocării forţelor externe", a declarat Li Xi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului teatrului de est al armatei chineze, citat de Xinhua.

"Exerciţiile se desfăşoară în Strâmtoarea Taiwan, la nord, la sud şi la est de insula Taiwan, precum şi în zonele din jurul insulelor Kinmen, Matsu, Wuqiu şi Dongyin", a transmis Xinhua, precizând că exerciţiile, programate pentru două zile, au început la orele la 07.45 (miercuri, 23.45 GMT).

Aceste manevre implică armata, marina, forţele aeriene şi unitatea de rachete, potrivit lui Li Xi.

Obiectivul este de a "testa capacităţile reale de luptă comună ale forţelor comandamentului", a mai indicat el, potrivit Xinhua, prin "patrule de pregătire a luptei mare-aer, preluarea controlului asupra întregului câmp de luptă şi lovituri de precizie asupra unor ţinte-cheie".

Săptămâna aceasta, China a catalogat discursul de învestire al noului preşedinte taiwanez Lai Ching-te drept o "afirmare a independenței Taiwanului" şi l-a ameninţat cu "represalii".

"Lansarea de exerciţii militare cu această ocazie nu numai că nu contribuie la pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan, dar evidenţiază totodată mentalitatea militaristă (a Chinei)", a declarat ministerul.

Un oficial de rang înalt din Taiwan a declarat pentru Reuters că exerciţiile fac parte dintr-un scenariu pe care Taiwanul l-a anticipat şi că guvernul insulei are o "înţelegere cuprinzătoare" a mişcărilor militare chineze.

Oficialii taiwanezi declaraseră în perioada premergătoare învestirii noului preşedinte că sunt atenţi la mişcările militare chineze.

Taiwanul este autonom din 1949, când naţionaliştii s-au refugiat pe insulă după înfrângerea lor de către forţele comuniste în războiul civil chinez de pe continent.

Beijingul consideră insula guvernată democratic ca parte a teritoriului său şi nu a exclus folosirea forţei pentru a o pune sub controlul său, reaminteşte AFP.

Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
Armata americană a lansat un program clandestin în timpul crizei COVID pentru a discredita vaccinarea cu vaccinul Sinovac al Chinei - o răzbunare pentru eforturile Beijingului de a da vina pe...
Românii ar putea călători în SUA fără viză până la finalul anului. Ambasador: "Suntem pe ultima sută de metri"
Românii ar putea călători în SUA fără viză până la finalul anului. Ambasador: "Suntem pe ultima sută de metri"
România ar putea îndeplini criteriile pentru programul Visa Waiver, care ar scuti românii de procesul de a obține o viză pentru a călători în SUA, până la finalul anului. Ambasadorul...
#China, #Taiwan, #fabrici de cipuri, #comutator de oprire, #SUA, #Olanda , #Taiwan
  1. Țara din Uniunea Europeană care anunță că refuză să o susțină pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene
  2. Orașul mare din România unde jumătate dintre locuitori rămân fără apă potabilă pentru o zi
  3. Accident cu 5 mașini și 18 victime, dintre care zece copii, pe un drum din Constanța. A fost chemat elicopterul SMURD FOTO VIDEO
  4. Ce doi răniți din explozia de la Dedeman din Botoșani care au fost aduși la Floreasca respiră singuri. ”Au o evoluție lent favorabilă”
  5. Cod galben și portocaliu de caniculă. Valul de căldură aduce și nopți cu temperaturi sufocante. Care sunt zonele afectate
  6. Decizie în Dosarul Revoluției. „Faptele nu se prescriu”. Ce trebuie să facă procurorii 
  7. Siguranța online pe timpul vacanței. Sfaturile esențiale pentru călătorii români în concediu
  8. Zeci de soldați din Coreea de Nord au intrat în zona demilitarizată de la granița spre Sud. Mai mulți au fost răniți și uciși
  9. Jandarm, arestat preventiv după ce și-a violat partenera. Bărbatul a fost suspendat din funcție
  10. Două zile de foc pentru bucureșteni. Sunt așteptate temperaturi greu de suportat