Taiwanul respinge planul chinezesc „o țară, două sisteme”. Insula promite să-şi apere democraţia

Joi, 11 August 2022, ora 21:23
3244 citiri
Taiwanul respinge planul chinezesc „o țară, două sisteme”. Insula promite să-şi apere democraţia
Taiwanul respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei/ FOTO: newstimes.com.ng

Taiwanul respinge modelul „o țară, două sisteme” propus de Beijing într-o „carte albă” publicată săptămâna aceasta, a anunțat joi Ministerul de Externe al insulei autonome. Doar populaţia din Taiwan poate decide viitorul său, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Joanne Ou, într-o conferință de presă susţinută în capitala Taipei.

China a folosit vizita la Taipei a președintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, ca pe „o scuză pentru a crea o nouă normalitate pentru a intimida populaţia din Taiwan”, a adăugat Ou.

China şi-a retras o promisiune de a nu trimite trupe sau personal administrativ în Taiwan după ce va lua insula înapoi

China şi-a retras o promisiune de a nu trimite trupe sau personal administrativ în Taiwan după ce va lua insula înapoi, arată un document oficial publicat miercuri, citat de Reuters, care semnalează totodată decizia preşedintelui Xi Jinping de a acorda mai puţină autonomie decât a sugerat anterior.

Cartea albă intitulată "Chestiunea Taiwanului şi reunificarea Chinei în noua eră", este publicată după mai multe zile de exerciţii militare chineze fără precedent în apropierea insulei, pe care Beijingul o revendică drept teritoriu propriu, în semn de protest faţă de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA Nancy Pelosi săptămâna trecută. "Noua eră" este un termen asociat în mod obişnuit cu conducerea lui Xi.

Taiwanul respinge pretenţiile de suveranitate ale Chinei, afirmând că populaţia insulei ar trebui să-şi decidă propriul viitor şi promite să-şi apere democraţia, aminteşte Reuters.

China a declarat în două cărţi albe anterioare asupra Taiwanului, în 1993 şi 2000, că "nu va trimite trupe sau personal administrativ care să aibă sediul în Taiwan" după realizarea unificării.

Această linie, menită să asigure Taiwanul că se va bucura de autonomie după ce va deveni o regiune administrativă specială a Chinei, nu mai apare în cea mai recentă carte albă.

Partidul Comunist la putere în China a propus ca Taiwanul să poată reveni sub conducerea sa după modelul "o ţară, două sisteme", similar cu formula sub care fosta colonie britanică Hong Kong a revenit sub conducere chineză în 1997.

Aceasta ar oferi o oarecare autonomie Taiwanului guvernat democratic pentru a-şi păstra parţial sistemele social şi politic.

O linie din cartea albă din 2000, care spunea că "orice poate fi negociat", atâta timp cât Taiwanul acceptă că există o singură China şi nu doreşte să obţină independenţa, lipseşte şi ea din documentul actualizat.

Taiwanul a trăit sub ameninţarea invaziei chineze din 1949, când guvernul învins al Republicii China a fugit în insulă după ce Partidul Comunist al lui Mao Zedong a câştigat un război civil, aminteşte Reuters.

Agenţia DPA consemnează de asemenea că pe fondul tensiunilor continue asupra Taiwanului, China ameninţă din nou că va lua înapoi republica insulară democratic autoguvernată prin mijloace militare dacă este necesar.

"Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi vom face toate eforturile posibile pentru a realiza reunificarea paşnică". "Dar nu vom renunţa la folosirea forţei şi ne rezervăm opţiunea de a lua toate măsurile necesare", spune guvernul chinez în cartea albă.

"Utilizarea forţei ar fi ultima soluţie (...). Vom fi nevoiţi să luăm măsuri drastice doar pentru a răspunde la provocarea elementelor separatiste sau a forţelor externe dacă ar trece vreodată liniile noastre roşii".

Nicio interferenţă străină în Taiwan nu va fi tolerată, declară conducerea chineză, adăugând că "obiectivul istoric al reunificării patriei noastre trebuie realizat şi va fi realizat".

Recurs la istorie

Sursele istorice sugerează că Taiwanul a intrat pentru prima dată sub controlul deplin al Chinei în secolul al XVII-lea, când dinastia Qing a început să o administreze. Apoi, în 1895, au cedat insula Japoniei după ce au pierdut Primul Război Sino-Japonez.

China a preluat, din nou, insula în 1945, după ce Japonia a pierdut Al Doilea Război Mondial. Apoi, a izbucnit un război civil în China continentală între forțele guvernamentale naționaliste conduse de Chiang Kai-shek și Partidul Comunist al lui Mao Zedong. Comuniștii au câștigat în 1949 și au preluat controlul la Beijing.

Chiang Kai-shek și ceea ce a mai rămas din partidul naționalist - cunoscut sub numele de Kuomintang - au fugit în Taiwan, unde au condus în următoarele decenii.

China se folosește de aceste date din istorie pentru a susține că Taiwanul a fost inițial o provincie chineză. Dar, la rândul lor, taiwanezii indică aceeași istorie pentru a susține că nu au făcut niciodată parte din statul chinez modern care s-a format pentru prima dată după revoluția din 1911 - sau din Republica Populară Chineză care a fost înființată sub Mao în 1949.

Dar din acel moment, Kuomintang a fost unul dintre cele mai proeminente partide politice din Taiwan - conducând insula pentru o parte semnificativă a istoriei sale.

Acum, doar 13 țări (plus Vaticanul) recunosc Taiwanul ca țară suverană. China face presiuni diplomatice asupra altor țări pentru a nu recunoaște Taiwanul sau pentru a face ceva care implică recunoaștere.

Citește și:
Ce sunt armele nucleare tactice. Condițiile în care Putin le-ar folosi în Ucraina: "Ar putea să detoneze o rachetă deasupra apei"
Ce sunt armele nucleare tactice. Condițiile în care Putin le-ar folosi în Ucraina: "Ar putea să detoneze o rachetă deasupra apei"
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că este gata să folosească arme nucleare pentru a apăra teritoriul rus, sporind temerile că ar putea folosi o armă nucleară mică sau...
Cum a capturat unitatea specială Kraken 15 ofițeri ruși în timpul contraofensivei din regiunea Harkov
Cum a capturat unitatea specială Kraken 15 ofițeri ruși în timpul contraofensivei din regiunea Harkov
În timpul contraofensivei forțelor armate ucrainene din regiunea Harkov, unitatea specială Kraken a capturat 15 ofițeri ruși, în ciuda vitezei cu care fugeau din teritoriile ocupate ale...