Chinezii dezvoltă o nouă tehnologie care face avioanele de luptă să „dispară” de pe radar

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 23:19
19990 citiri
Chinezii dezvoltă o nouă tehnologie care face avioanele de luptă să „dispară” de pe radar
Avion chinezesc/ FOTO: mercopress.com

Oamenii de știință chinezi susțin că au dezvoltat o tehnologie stealth cu plasmă de nouă generație, care permite aeronavelor să dispară de pe radar, potrivit ziarului din Hong Kong South China Morning Post (SCMP).

"Dispozitivul închis cu plasmă cu fascicul de electroni" poate fi pornit la o notificare de moment, protejând în același timp o aeronavă de interceptarea prin radar, scrie publicația.

Descoperirile publicate în The Chinese Journal of Radio Science fac parte dintr-un proiect de cercetare condus de Tan Chang și echipa sa de la China Aerospace Science and Technology Corporation, a raportat SCMP.

Progresul tehnologic al cercetătorilor chinezi vine în contextul în care competiția geopolitică dintre Washington şi Beijing privind supremaţia militară în regiunea Indo-Pacific se menţine la cote ridicate.

Tehnologia are multe avantaje, cum ar fi „structură simplă, gamă largă de putere reglabilă și densitate mare a plasmei”, au scris Tan Chang și echipa sa într-o lucrare revizuită de colegi în decembrie.

„Când undele electromagnetice, cum ar fi cele emise de radar, interacționează cu plasma, ele fac ca particulele să se miște rapid și să se ciocnească, disipând energia undelor și reducând puterea semnalului reflectat”, a raportat SCMP.

„Ambele aceste metode pentru a obține invizibilitate prin plasmă la temperatură joasă au fost supuse testelor de zbor și s-au dovedit a avea succes. Această interacțiune transformă energia undelor electromagnetice în energie mecanică și termică a particulelor încărcate, diminuând puterea undelor și slăbind ulterior semnalul radar reflectat înapoi."

Conceptul de tehnologie stealth cu plasmă, o abordare inovatoare pentru a face aeronavele invizibile pentru radar, a apărut în epoca Războiului Rece. În acea perioadă tensionată, Statele Unite și Uniunea Sovietică au dedicat resurse semnificative dezvoltării acestei tehnologii.

În ciuda eforturilor lor, limitările tehnologice ale timpului au împiedicat furtul plasmei să avanseze dincolo de etapele experimentale. În schimb, avioanele moderne stealth, cum ar fi F-22 și F-35, ating invizibilitatea prin materiale absorbante de radar și forme geometrice unice.

Aceste caracteristici, totuși, compromit eficiența aerodinamică - de exemplu, F-22 se confruntă cu provocări în scenarii de luptă apropiate, iar F-35 nu poate suporta viteze supersonice, iar tehnologia de invizibilitate a materialelor absorbante de radar poate avea un cost ridicat, potrivit SCMP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Formula 1 s-a întors în China. Surpriză în calificările pentru proba de sprint
Formula 1 s-a întors în China. Surpriză în calificările pentru proba de sprint
Pilotul britanic Lando Norris (McLaren) va pleca din pole position în cursa de sprint din cadrul Marelui Premiu de Formula 1 al Chinei, programată sâmbătă pe circuitul de la Shanghai....
China blochează două platforme sociale internaționale. „Administraţia Spaţiului Cibernetic a ordonat eliminarea acestor aplicaţii din App Store"
China blochează două platforme sociale internaționale. „Administraţia Spaţiului Cibernetic a ordonat eliminarea acestor aplicaţii din App Store"
Apple a trebuit să scoată din versiunea chineză a magazinului său de aplicaţii WhatsApp şi Threads, la cererea obligatorie a guvernului chinez. Apple a trebuit să scoată din versiunea...
#China, #tehnologie, #plasma, #avione invizibile, #radar , #China