Xi Jinping, mesaj pentru Occident, împreună cu „dragul prieten” Vladimir Putin: „Va veni o schimbare care nu s-a întâmplat în 100 de ani... și noi o conducem”

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 22:33
3539 citiri
Xi Jinping, mesaj pentru Occident, împreună cu „dragul prieten” Vladimir Putin: „Va veni o schimbare care nu s-a întâmplat în 100 de ani... și noi o conducem”
Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin/ FOTO; CNN

Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a spus lui Vladimir Putin că „schimbarea se apropie” într-un mesaj de despărțire de rău augur, când a plecat din Moscova, marți seara, după discuții cu omologul său rus, scrie Daily Mail.

„Se apropie o schimbare care nu s-a întâmplat în 100 de ani. Și conducem această schimbare împreună', i-a spus Xi lui Putin.

„Te rog, ai grijă, dragă prietene”, a adăugat el, strângându-i cu căldură mâna lui Putin, care i-a urat lui Xi „călătorie în siguranță”.

Vladimir Putin a spus că a avut discuții „sincere și pline de conținut” cu Xi Jinping. El a declarat, între altele, că a discutat cu omologul său despre capacitatea gazoductului Siberia 2, un proiect prin care Rusia vrea să livreze gaze în China, prin Mongolia, și care se dorește a fi un substitut al gazoductului Nord Stream 2. Rusia poate satisface „cererea tot mai mare” de energie a Chinei, a spus Vladimir Putin, citat de agențiile internaționale.

Liderul de la Kremlin i-a mai spus lui Xi că este gata să ajute companiile chineze să înlocuiască firmele occidentale care au părăsit Rusia din cauza războiului din Ucraina.

La rândul său, președintele Chinei a declarat că domeniile de cooperare dintre cele două țări sunt în continuă creștere și că se pot vedea deja primele rezultate. „Propun consolidarea coordonării și cooperării noastre”, a spus Xi Jinping, în deschiderea negocierilor în format extins, care s-au ținut cu ușile închise.

Rusia și China sunt preocupate de prezența în creștere a NATO în Asia, au spus președinții Vladimir Putin și Xi Jinping într-o declarație comună semnată la finalul discuțiilor de la Kremlin.

Ei au acuzat Alianța Nord-Atlantică de subminarea păcii și a stabilității regionale.

Moscova și Beijingul sunt împotriva formării de blocuri închise exclusive în regiunea Asia-Pacific, se mai menționează în document.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că ne aflăm într-o situație dificilă, în care n-am mai fost din al doilea război mondial și a subliniat că principalul inamic al securității este Rusia, iar China este de partea ei. Stoltenberg a prezentat raportul anual pentru 2022, într-o conferință de presă organizată la sediul din Bruxelles al Alianţei.

Liderii Chinei și Rusiei au denunțat ceea ce au numit „influența negativă a strategiei Statelor Unite ghidate de o mentalitate a Războiului Rece în legătură cu pacea și stabilitatea în această regiune“.

S-au arătat preocupați de intensificarea activităților SUA privind crearea unui sistem mondial de apărare antirachetă și desfășurarea elementelor sale în diverse regiuni ale lumii.

Și totuși, dacă să ne luăm după fețele gazdelor, de la Putin la Lavrov, rușii nu par încântați de ce au obținut de la oaspeții chinezi. În viziunea comentatorilor din vest, summitul de la Kremlin pare să pecetluiască soarta Rusiei de vasal al Chinei.

Relaţia Rusia-China este construită pe interesul reciproc de a provoca SUA.

Aprofundarea relaţiei dintre China şi Rusia se datorează în mare parte interesului lor reciproc de a sfida influenţa globală a SUA, a declarat, marţi, John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Naţional de Securitate, pentru CNN.

„Acolo unde se intersectează este respingerea Statelor Unite şi a influenţei noastre în întreaga lume”, a declarat Kirby.

„Acolo unde se intersectează este respingerea acestui lucru pe care îl numim ordinea internaţională bazată pe reguli. Ştiu că sună cam ciudat, dar este practic statul de drept şi principiile fundamentale ale Cartei ONU pe care naţiunile din întreaga lume ar trebui să le respecte. Iar ei se împotrivesc acestui lucru”, a adăugat coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Naţional de Securitate.Comentariile lui Kirby vin în contextul în care liderul chinez Xi Jinping şi preşedintele rus Vladimir Putin au stabilit legături mai strânse la Moscova, într-o demonstraţie de unitate care a sporit îngrijorările occidentale că Beijingul va oferi acoperire pentru războiul Rusiei din Ucraina.

„Ei ar dori să schimbe regulile jocului”, a spus Kirby.

„Şi unul în celălalt văd o faţadă utilă. Ei văd un prieten util. Dar asta este ceea ce fac ei. Practic, ei încearcă să se folosească unul pe celălalt aici pentru a contesta conducerea SUA şi Occidentul – în special în Europa – dar şi în alte părţi ale lumii”, a adăugat Kirby.

Într-o declaraţie comună publicată miercuri de Ministerul de Externe al Chinei, Xi şi Putin au declarat că parteneriatul lor este în „interesele fundamentale” ale ambelor ţări, adăugând că „Rusia are nevoie de o Chină prosperă şi stabilă, iar China are nevoie de o Rusie puternică şi de succes”.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#China, #Xi Jinping, #mesaj, #Occident, #Rusia, #Vladimir Putin , #Rusia