O înregistrare video postată pe rețelele de socializare arată trupe chineze de recunoaștere care folosesc drone de supraveghere, care arată și zboară ca niște păsări, în timpul unui exercițiu de antrenament.
Postul de televiziune de stat chinez, CCTV, a publicat imagini video cu un nou tip de dronă numită ornitopterul Micul șoim. Acesta zboară agitându-și aripile, iar postul TV a precizat că este „cea mai agilă și mai reală“ dronă din lume, asemănătoare unei păsări.
„Astfel de UAV-rui sunt potrivite pentru misiuni de recunoaștere, supraveghere și chiar de atac de precizie în cadrul operațiunilor speciale“, a scris publicația chineză Global Times.
Pe 1 și 2 august,bloggerul militar chinez David Wang a publicat pe X/ fost Twitter o înregistrare video care, după cum a precizar acesta, arăta membri ai comandoului Jiaolong (Dragonul Mării) - o unitate de operațiuni speciale a Armatei de Eliberare a Poporului (APL) asemănătoare cu US Navy Seals sau cu Special Boat Service (SBS) din Regatul Unit - folosind dispozitivele în cadrul unor exerciții militare de antrenament.
Biomimetic Drone Release & Flapping Around https://t.co/SOnkjcbEV5 pic.twitter.com/08e75AYuf5
— David Wang (@Nickatgreat1220) August 1, 2024
Un clip arată un membru al comandoului care iese la suprafață dintr-un lac și lansează o așa-numită dronă biomimetică mică.
Un alt videoclip arată un grup de membri ai comandolui ieșind dintr-o zonă împădurită și pornind pe skateboard-uri motorizate, în timp ce unul eliberează o versiune mai mare a dronei care zboară deasupra și filmează echipa în timp ce se deplasează de-a lungul unui drum.
În era electronicii miniaturizate, camerele video cu infraroșu și nano-dronele cu legătură radio, precum Black Hornet norvegian de buzunar, și-au demonstrat deja eficiența pentru capacitățile de supraveghere și recunoaștere. Una care arată ca o pasăre este probabil mai dificil de reperat și de clasificat ca amenințare.
Deși aceste dispozitive chinezești sunt unele dintre primele care devin operaționale, ideea nu este nouă. CIA a lucrat la drone deghizate în păsări pentru supraveghere pe distanțe lungi în anii 1960, ca parte a Proiectului Aquiline. Deși proiectul a fost anulat deoarece tehnologia de la acea vreme nu permitea ca dronele să fie suficient de mici sau convingătoare ca păsări, eforturile sale nu au fost în zadar. De fapt, aceasta a condus la o tehnologie care a fost utilizată ulterior în dezvoltarea UAV-urilor actuale.
Într-un studiu publicat în 2020 în Science Robotics - o revistă publicată de Asociația Americană pentru Progresul Științei - dezvoltatorii chinezi au declarat că lucrează la un ornitopter care bate din aripi, cântărind doar 26 de grame, pentru a fi utilizat pentru „misiuni cu micro vehicule aeriene“.
Oamenii de știință de la New Mexico Tech au lucrat la un proiect care transformă păsări reale împăiate în drone cu aripi care bat pentru a monitoriza în secret viața sălbatică. Într-o lucrare publicată de Institutul American de Aeronautică și Astronautică SciTech Forum, instituția a detaliat modul în care a lucrat pentru a face aripile mai flexibile și mai realiste (contribuind, de asemenea, la reducerea zgomotului mecanic) și chiar pentru a adăuga picioare care să permită „păsărilor“ să stea cocoțate, economisind astfel bateria.
În 2023, proiectul GRIFFIN, finanțat de UE, a arătat o pasăre robotizată care putea ateriza pe ramurile copacilor cu ajutorul ghearelor. Dispozitivul ar putea fi utilizat ca un „substitut pentru avioanele cu rotor“, au declarat creatorii săi.