Navele chineze au rămas în jurul Taiwanului și după ce exercițiile militare ale Beijingului s-au teminat

Marti, 11 Aprilie 2023, ora 11:48
1692 citiri
Navele chineze au rămas în jurul Taiwanului și după ce exercițiile militare ale Beijingului s-au teminat
Nave chineze în jurul Taiwanului FOTO / Twitter Spriter

Opt nave chineze îşi continuau marţi operaţiunile în jurul Taiwanului, deşi exerciţiile militare ale Chinei în zonă s-au încheiat după trei zile, informează dpa.

Ministerul Apărării de la Taipei a comunicat pe Twitter că va continua "monitorizarea îndeaproape" a manevrelor chineze şi a anunţat, potrivit AFP, că a detectat marţi în apropierea Taiwanului nouă nave şi 26 de aeronave militare chineze.

Beijingul a anunţat luni încheierea exerciţiilor navale şi aeriene "Joint Sword" începute sâmbătă, ca reacţie la vizita în SUA a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen şi la întâlnirea acesteia din California, de săptămâna trecută, cu liderul Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, Kevin McCartney.

Taiwanul a detectase lunii 91 de aeronave chineze - un nou record în materie de zboruri militare în jurul insulei independente de facto, pe care China o consideră o provincie separatistă; 54 dintre acestea au trecut linia de mijloc a Strâmtorii Taiwan, intrând în sud-vestul şi sud-estul spaţiului aerian taiwanez. În aceeaşi zi, în jurul Taiwanului au fost observate şi 12 nave ale marinei militare chineze, iar un distrugător american a efectuat o "operaţiune pentru libertatea de navigaţie" într-un sector din Marea Chinei de Sud revendicat de Beijing, care a condamnat imediat "intruziunea".

Comandamentul militar de est al Chinei a afirmat că exerciţiile au constituit un avertisment pentru forţele care susţin independenţa Taiwanului şi împotriva amestecului străin.

Parlamentul de la Taipei a cerut marţi autorităţilor chineze să înceteze imediat intimidarea prin forţă a Taiwanului şi a solicitat comunităţii internaţionale să condamne China.

În acelaşi timp, preşedinta Tsai a afirmat într-un mesaj video că acţiunile Beijingului nu constituie "o atitudine responsabilă" din partea unei puteri importante în regiune. Ea le-a mulţumit forţelor armate şi pazei de coastă taiwaneze pentru că şi-au păstrat calmul în momentele de tensiune.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, reaminteşte dpa.

Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
Planurile Chinei pentru invadarea Taiwanului, date peste cap de atacul eșuat al Iranului asupra Israelului
China va analiza atacul eșuat cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului pentru a se pregăti mai bine pentru o invazie a Taiwanului, cred experții citați de Business Insider. Iranul...
Stația spațială a Chinei este gata să primească un nou echipaj. „Toate pregătirile sunt în grafic” FOTO/VIDEO
Stația spațială a Chinei este gata să primească un nou echipaj. „Toate pregătirile sunt în grafic” FOTO/VIDEO
Agenţia spaţială chineză a anunțat că va trimite joi seară, 25 aprilie, un nou echipaj pe staţia spaţială Tiangong, aceasta fiind cea mai nouă misiune din cadrul unui program care...
#China, #Taiwan, #nave chinezesti, #exercitii militare , #China
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Hooopa! Parcă și-a mai uitat cineva trupele după exerciții, de-a