Președintele Chinei admite explozia de cazuri COVID: ”Suntem într-un moment dificil, însă lumina speranţei este în faţă"

Duminica, 01 Ianuarie 2023, ora 15:56
5003 citiri
Președintele Chinei admite explozia de cazuri COVID: ”Suntem într-un moment dificil, însă lumina speranţei este în faţă"
Xi Jinping FOTO / Hepta

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat sâmbătă că "lumina speranţei este în faţa noastră", într-un moment în care ţara sa se confruntă cu o explozie de cazuri de COVID-19, după ridicarea bruscă a restricţiilor sanitare, informează AFP.

La trei ani de la apariţia primelor cazuri de coronavirus la Wuhan, China a pus capăt brusc, pe 7 decembrie, politicii sale draconice supranumite "zero COVID".

După ridicarea restricţiilor, spitalele chineze sunt copleşite de numărul tot mai mare de bolnavi, majoritatea în vârstă, crematoriile sunt şi ele debordate, iar în multe farmacii lipsesc medicamentele împotriva febrei.

"Prevenţia şi controlul epidemiei au intrat într-o nouă fază. Suntem în continuare într-un moment dificil", însă "lumina speranţei este în faţa noastră", a dat asigurări Xi Jinping într-o alocuţiune televizată cu ocazia Anului Nou.

Este pentru a doua oară în această săptămână când Xi Jinping face declaraţii cu privire la epidemie.

Luni, Xi a îndemnat să fie luate măsuri pentru "a proteja în mod eficient viaţa populaţiei".

China a raportat sâmbătă peste 7.000 de noi cazuri pozitive şi un nou deces asociat COVID-19, la o populaţie de 1,4 miliarde de locuitori. Aceste cifre mult reduse par a fi într-un decalaj total de realitatea de pe teren.

În pofida acestei resurgenţe epidemice, autorităţile chineze vor anula pe 8 ianuarie carantina obligatorie la sosirea în China şi le vor permite chinezilor să călătorească în străinătate, după trei ani de interdicţii.

Ca măsură de precauţie, mai multe ţări europene, printre care Franţa şi Italia, dar şi SUA şi Japonia au anunţat că vor cere pasagerilor din China să prezinte teste negative pentru COVID-19.

#China, #presedinte, #explozie, #cazuri noi, #covid , #China