”Scrisori tovărășești”: Răspunsul lui Xi Jinping pentru Kim Jong Un, după moartea unui lider vorbitor de limbă română

Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 10:10
3604 citiri
”Scrisori tovărășești”: Răspunsul lui Xi Jinping pentru Kim Jong Un, după moartea unui lider vorbitor de limbă română
Kim Jong Un și Xi Jinping au avut un schimb de mesaje după moartea fostului președinte chinez FOTO The New York Times

Agenția de presă nord-coreeană KCNA a publicat un mesaj transmis de președintele chinez Xi Jinping liderului nord-coreean ca răspuns la o scrisoare de condoleanțe, transmisă de Kim Jong Un după moartea fostului președinte chinez Jiang Zemin (care a lucrat în cariera sa și în România, fiind vorbitor de limba română).

Potrivit presei de stat din Coreea De Nord „Kim Jong Un, secretar general al Partidului Muncitorilor din Coreea și președinte al Afacerilor de Stat al RPDC, a primit pe 17 ianuarie un mesaj de răspuns de la Xi Jinping, secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist din China și președinte al Partidului Comunist Chinez. Republica Populară Chineză”.

„În numele partidului, guvernului și poporului coreean, tu, tovarășul secretar general, ai trimis un mesaj de condoleanțe înaintea oricui pentru a-ți exprima condoleanțe și simpatie pentru moartea tovarășului Jiang Zemin.

În numele partidului, guvernului și poporului chinez, vă exprim sincerele mulțumiri și transmit mulțumirile familiei îndoliate a tovarășului Jiang Zemin.

Tovarășul Jiang Zemin a fost un lider remarcabil, cu un mare prestigiu, recunoscut de întregul partid și de întreaga armată și a adus o contribuție importantă la consolidarea și dezvoltarea prieteniei tradiționale China-RPDC ca prieten apropiat al partidului coreean și al oamenilor.

În noua situație, partea chineză, împreună cu partea coreeană, este dispusă să continue să apere, să consolideze și să dezvolte relațiile China-RPDC cu credit și să aducă astfel o contribuție pozitivă la promovarea cauzei socialiste în cele două țări, oferind fericire popoarelor celor două țări și atingerea păcii, stabilității, dezvoltării și prosperității regionale.

Vă doresc succese constante și proaspete în realizarea cauzei RPDC a construcției socialiste prin conducerea partidului și a poporului coreean”, este mesajul transmis de „tovarășul” Xi Jinping „tovarășului” Kim Jong Un.

Fostul lider chinez Jiang Zemin, care a ajuns la putere după protestele din Piaţa Tiannmen, a murit la finalul lunii noiembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Jiang Zemin a încetat din viaţă miercuri după-amiază, potrivit agenţiei oficiale chineză de presă China Nouă.

Jiang Zemin, una dintre figurile majore ale istoriei chineze, a condus China într-o perioadă în care această ţară s-a deschis către lume şi a înregistrat o creştere economică rapidă.

Fostul preşedinte chinez Jiang Zeming vorbea inclusiv limba română, fiind un pasionat al poeziei eminesciene.

Potrivit jurnalul.ro, în anii ‘70, pe când era inginer, Jiang Zemin a lucrat în România, la Câmpulung, unde se importaseră utilaje gigant de mare tehnicitate din China. A rămas un iubitor de România, lăuda poeziile lui Eminescu, Coşbuc, Alecsandri.

Citește și:
”Vom deveni o colonie de materii prime a Chinei”. Reacția unei surse din Kremlin, după vizita lui Xi Jinping la Moscova
”Vom deveni o colonie de materii prime a Chinei”. Reacția unei surse din Kremlin, după vizita lui Xi Jinping la Moscova
Presa occidentală a început să sintetizeze primele rezultate ale vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Moscova și a numit deja rolul Rusiei de „partener junior” al Chinei, scrie...
Agenda secretă a Chinei pentru Rusia și Ucraina. Ce-i ascunde autocratul din Beijing despotului de la Kremlin: "Dacă Putin chiar îl crede pe Xi prietenul lui, este pierdut"
Agenda secretă a Chinei pentru Rusia și Ucraina. Ce-i ascunde autocratul din Beijing despotului de la Kremlin: "Dacă Putin chiar îl crede pe Xi prietenul lui, este pierdut"
În timp ce un Vladimir Putin cu o față vizibil umflată l-a întâmpinat luni, 20 martie, la Kremlin pe „prietenul său drag” Xi Jinping, despotul rus s-a comportat ca și cum l-ar fi...
#China, #Coreea de Nord, #Xi Jinping, #Kim Jong Un , #China