”Scrisori tovărășești”: Răspunsul lui Xi Jinping pentru Kim Jong Un, după moartea unui lider vorbitor de limbă română

Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 10:10
3872 citiri
”Scrisori tovărășești”: Răspunsul lui Xi Jinping pentru Kim Jong Un, după moartea unui lider vorbitor de limbă română
Kim Jong Un și Xi Jinping au avut un schimb de mesaje după moartea fostului președinte chinez FOTO The New York Times

Agenția de presă nord-coreeană KCNA a publicat un mesaj transmis de președintele chinez Xi Jinping liderului nord-coreean ca răspuns la o scrisoare de condoleanțe, transmisă de Kim Jong Un după moartea fostului președinte chinez Jiang Zemin (care a lucrat în cariera sa și în România, fiind vorbitor de limba română).

Potrivit presei de stat din Coreea De Nord „Kim Jong Un, secretar general al Partidului Muncitorilor din Coreea și președinte al Afacerilor de Stat al RPDC, a primit pe 17 ianuarie un mesaj de răspuns de la Xi Jinping, secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist din China și președinte al Partidului Comunist Chinez. Republica Populară Chineză”.

„În numele partidului, guvernului și poporului coreean, tu, tovarășul secretar general, ai trimis un mesaj de condoleanțe înaintea oricui pentru a-ți exprima condoleanțe și simpatie pentru moartea tovarășului Jiang Zemin.

În numele partidului, guvernului și poporului chinez, vă exprim sincerele mulțumiri și transmit mulțumirile familiei îndoliate a tovarășului Jiang Zemin.

Tovarășul Jiang Zemin a fost un lider remarcabil, cu un mare prestigiu, recunoscut de întregul partid și de întreaga armată și a adus o contribuție importantă la consolidarea și dezvoltarea prieteniei tradiționale China-RPDC ca prieten apropiat al partidului coreean și al oamenilor.

În noua situație, partea chineză, împreună cu partea coreeană, este dispusă să continue să apere, să consolideze și să dezvolte relațiile China-RPDC cu credit și să aducă astfel o contribuție pozitivă la promovarea cauzei socialiste în cele două țări, oferind fericire popoarelor celor două țări și atingerea păcii, stabilității, dezvoltării și prosperității regionale.

Vă doresc succese constante și proaspete în realizarea cauzei RPDC a construcției socialiste prin conducerea partidului și a poporului coreean”, este mesajul transmis de „tovarășul” Xi Jinping „tovarășului” Kim Jong Un.

Fostul lider chinez Jiang Zemin, care a ajuns la putere după protestele din Piaţa Tiannmen, a murit la finalul lunii noiembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Jiang Zemin a încetat din viaţă miercuri după-amiază, potrivit agenţiei oficiale chineză de presă China Nouă.

Jiang Zemin, una dintre figurile majore ale istoriei chineze, a condus China într-o perioadă în care această ţară s-a deschis către lume şi a înregistrat o creştere economică rapidă.

Fostul preşedinte chinez Jiang Zeming vorbea inclusiv limba română, fiind un pasionat al poeziei eminesciene.

Potrivit jurnalul.ro, în anii ‘70, pe când era inginer, Jiang Zemin a lucrat în România, la Câmpulung, unde se importaseră utilaje gigant de mare tehnicitate din China. A rămas un iubitor de România, lăuda poeziile lui Eminescu, Coşbuc, Alecsandri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz a fost însoțit în vizita sa în China de doi mari lideri pe piața auto din lume
Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz a fost însoțit în vizita sa în China de doi mari lideri pe piața auto din lume
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat marţi, 16 aprilie, intenţia de a discuta despre o "pace justă" în Ucraina cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul întrevederii lor la...
Germania și China, discuții pentru o "pace justă" în Ucraina. Cancelarul german a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping
Germania și China, discuții pentru o "pace justă" în Ucraina. Cancelarul german a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat marţi intenţia de a discuta despre o "pace justă" în Ucraina cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul întrevederii lor la Beijing, relatează...
#China, #Coreea de Nord, #Xi Jinping, #Kim Jong Un , #China