Prețurile chiriilor au explodat în ultima perioadă. De la săptămână la săptămână, proprietarii adaugă 10, 20, chiar 30 de euro la apartamentele pe care vor să le închirieze.
O garsonieră în zonele din marginea Bucureștiului costă în jurul sumei de 300 de euro. Și nu vorbim despre o locuință luxoasă. De garsonierele din centrul Capitalei, greu de mai poți atinge. Chiria ajunge la 350 - 400 de euro. Sau mai mult.
Un apartament cu 2 camere costă 400 de euro, chiar 450. Cele din zona de nord sunt și mai scumpe. Se închiriază cu 450, 500 de euro.
Pentru Ziare.com, Cosmin Gîță, manager de vânzări, a explicat de ce s-au scumpit apartamentele de închiriat.
"Din punctul meu de vedere, motivul real pentru care au crescut chiriile la locuințe, indiferent că sunt vechi sau nu, este pentru că în momentul de față pe piață au rămas puține locuințe de închiriat. Și cererea e mare.
Așadar, fiind puține apartamente, garsoniere și vile de închiriat, proprietarii majorează prețul", explică Cosmin Gîță.
"Suntem în scădere cu numărul de locuințe noi achiziționate cu scopul principal de a le închiria. Acum înregistrăm 2 apartamente pe săptămână, să spun cam 8-10 pe lună, dar nu este ritmul cu care eram învățați", spune managerul de vânzări.
"Proprietarii nu prea au mai fost încurajați să achiziționeze locuințe pe care să le închirieze, pentru că deja nu a mai fost vorba despre un business.
De exemplu, dacă cumpără acum un apartament, cu ROBOR-ul crescut și toate astea, rata locuinței e foarte posibil să fie mai mare decât ar putea să obțină din chirie. Și cam aceasta este explicația", a punctat managerul de vânzări.
"Atunci când ai nevoie de o locuință, vrei să te muți rapid și nu îți permiți să îți achiziționezi una sau poate nu ai curaj să faci pasul cel mare (din cauza prețurilor ridicate), preferi să închiriezi ceva. Este cumva mai simplu", adaugă specialistul.
"În perioada următoare, chiriile nu se vor ieftini. Ba chiar se vor scumpi. Un alt motiv important care duce tot acolo, adică la creșterea chiriilor, este că nu se mai acordă autorizații de construcție.
Pe zi ce trece, de la lună la lună, de la an la an, până nu se finalizează toată problema planului urbanistic zonal, dar și a celui general, pentru că în momentul de față e blocat, nu putem să avem multe autorizații emise", explică managerul de vânzări.
Și asta înseamnă din ce în ce mai puține posibilități de dezvoltare în domeniul imobiliar. Așadar, cei care dețin acum o proprietate, își vor permite în continuare să majoreze prețul. Pentru că vor avea cu siguranță chiriași", punctează Cosmin.
"Septembrie, din punctul meu de vedere, și din experiența anilor trecuți, este luna în care se solicită cele mai multe chirii din an. Sunt și elevii de liceu care fac naveta pentru studii și își caută o locuință, dar sunt și cei 250.000 - 300.0000 studenți.
Luna mai este cea mai bună pentru închiriere, pentru că atunci studenții se reîntorc în provincie și renunță la chirii", notează expertul.
"Odată cu creșterea bruscă a chiriilor, vor fi iarăși tot mai mulți oameni care își vor cumpăra apartamentul lor. O să revenim ca acum 5-6 ani. Adică să fie mai rentabil să plătești la bancă o rată decât o chirie", concluzionează managerul de vânzări.