A demisionat cel mai bun manager din Guvernul de la Chișinău

Autor: Vitalie Calugareanu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 10 Ianuarie 2023, ora 17:56
3882 citiri

Guvernul de la Chișinău pierde cel mai bun manager în politici sociale, care a reușit să amortizeze, cu bani puțini, impactul scumpirilor dramatice, cauzate de războiul din Ucraina și de șantajul energetic rusesc.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, și-a anunțat luni demisia în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de premierul Natalia Gavrilița și de Alexei Buzu, care va prelua portofoliul rămas vacant. „Plecarea mea din funcție este o decizie strict personală, dar asumată, pregătită și coordonată din timp cu colegii din Guvern și din minister”, a precizat Spatari.

Omul care a anihilat prin fapte frica de iarnă indusă de oamenii lui Putin

El a preluat funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale în guvernul Nataliei Gavrilița ca urmare a victoriei zdrobitoare a Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, generate de președinta Maia Sandu.

Marcel Spatari a preluat fotoliul de ministru în Republica Moldova revenind din România, unde s-a stabilit împreună cu familia de mai mulți ani. „Marcel Spatari este un exemplu când oamenii noștri revin din diaspora și fac lucruri frumoase acasă. Dar înțelegem că funcțiile cu responsabilitate înaltă pot veni și cu anumite costuri personale, inclusiv mai puțin cu familia”, a menționat Natalia Gavrilița.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei și criza energetică generată de Rusia prin Gazprom, care au lovit firava economie moldovenească după criza pandemică, au produs în Moldova o inflație fără precedent de 35%. Numai prețul gazului procurat de Moldova în 2022 a crescut de șapte ori față de anul 2021. Forțele pro-ruse au încercat să speculeze această anomalie economică, pentru a destabiliza țara și a deturna cursul pro-european al Moldovei. Deocamdată planul rusesc în privința Moldovei a eșuat din trei motive: rezistența armatei ucrainene, ajutorul financiar oferit constant Chișinăului de către partenerii de dezvoltare și administrarea corectă și decentă a banilor în favoarea oamenilor simpli de către Guvern.

Pe fundalul crizei economice profunde, ministrul Spatari a reușit să dezvolte un mecanism inedit de ajutor în factură pentru cetățeni, în funcție de nivelul de vulnerabilitate energetică al familiilor. Acest mecanism de compensare a plăților la energie și gaz este aplicat în raport cu peste 800 000 de familii și a fost pus în practică deja în lunile noiembrie și decembrie, reușind să tempereze panica scumpirilor și frica de o iarnă grea, alimentate de partidele și media pro-ruse. Statul va compensa facturile cetățenilor inclusiv pentru luna martie.

Mai mulți bani familiilor cu copii din contul profitorilor cronici de alocații

În paralel, s-a lucrat la ajustarea veniturilor celor săraci. Au fost mărite substanțial alocațiile și pensiile, salariile în sectorul public au fost majorate cu 81%. A fost reformat ajutorul social în favoarea familiilor cu copii și, în paralel, a fost limitată dependența de ajutor de la stat pentru adulții apți de muncă. De asemenea, în pofida opoziției bisericii și a unor politicieni din epoca sovietică, s-a reușit ratificarea Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

În opinia lui Marcel Spatari, Moldova are șanse mari de aderare rapidă la UE. „UE are nevoie de Moldova, pentru că împărtășim aceleași valori și, în plus, jumătate dintre noi avem deja pașapoarte europene. Iar pentru că suntem o țară mică, UE ne poate absorbi ușor. Avem nevoie de investiții minime pentru modernizare rapidă. Europa are nevoie de noi și din punct de vedere economic, pentru că avem forță de muncă, avem oameni care pot munci în companiile multinaționale europene”, a menționat Marcel Spatari în ziua în care Consiliul European a decis acordarea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană pentru Moldova.

Apreciat și de cei mai aprigi critici ai Guvernului

Internauții și liderii de opinie, care critică frecvent activitatea actualului Guvern de la Chișinău, de data aceasta au deplâns demisia lui Marcel Spatari din Guvern. La rândul său, acesta a promis că va oferi în continuare consultanță de la distanță oamenilor din ministerul pe care l-a condus. Spatari a spus că la minister a învățat că lucrurile mari se fac împreună, că prioritățile trebuie argumentate, că impactul trebuie calculat în bani și că nu poți fi „făcător de decizii” (decision maker) doar din intuiție”, că e nevoie de creșterea capacității de absorbție și că protecția socială nu trebuie să se limiteze doar la plăți.

Tot luni, și-a anunțat demisia „din motive personale” și Anastasia Taburceanu, purtătoarea de cuvânt a premierului Natalia Gavrilița. Anterior presa a scris că aceasta ar fi verișoara șefei statului Maia Sandu.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Un șofer de microbuz școlar a demisionat după ce a fost prins băut în timp ce ducea elevii la cursuri
Un șofer de microbuz școlar a demisionat după ce a fost prins băut în timp ce ducea elevii la cursuri
Prins băut la volan, un șofer al unul microbuz școlar din județul Buzău a rămas fără carnet și a demisionat imediat. Bărbatul în vârstă de 56 de ani transporta la școala elevi din...
Marcel Ciolacu vrea investiții în căminele studențești. „Aştept urgent de la ministrul Educaţiei o evaluare a proiectelor prioritare”
Marcel Ciolacu vrea investiții în căminele studențești. „Aştept urgent de la ministrul Educaţiei o evaluare a proiectelor prioritare”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, 2 octombrie, că este clar că este nevoie de cămine noi și moderne, el anunțând că așteaptă urgent de la ministrul Educației, Ligia Deca, o...
#Chisinau, #guvern, #demisie, #Marcel Spatari, #Ministrul Muncii si Protec iei Sociale , #Republica Moldova
  1. Putin la 72 de ani: Conduce Rusia de peste un sfert de secol și o pregătește pentru deceniul „dureros” care urmează
  2. O nouă iarnă cu avarii „colo-colo” pentru bucureșteni. „Un semn al trecutului”
  3. Consiliul Judeţean Botoşani şi mai multe primării, verificate de Garda de Mediu. S-au dat amenzi de 255.000 de lei FOTO
  4. Trei candidați la președinția Republicii Moldova ar putea fi excluși din cursă pentru legături cu fugarul Ilan Șor
  5. „Una din cele mai fotogenice explozii”. Turela unui tanc rusesc atacat de o dronă ucraineană a sărit peste 70 de metri în aer FOTO/VIDEO
  6. Temperaturi de vară în mijlocul toamnei. Cum arată prognoza ANM pentru următoarele două săptămâni și unde va fi cel mai cald
  7. Liderii moldoveni care s-au întrecut să-l felicite pe Putin de ziua lui: „Fie ca toate obiectivele dumneavoastră să fie atinse”
  8. Moartea unui ostatic din Gaza, anunțată chiar la un an de la răpirea lui. Cum a încercat tânărul să scape de teroriști FOTO
  9. Mai este o lună până când americanii își aleg președintele: Trump și Harris „luptă” corp la corp. Ce ar putea să facă diferența în ultimul moment
  10. Momente de coșmar pentru o șoferiță. Un individ cu cagulă a încercat să o jefuiască în plină zi, în trafic. Ce au făcut ceilalți șoferi VIDEO