Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu, atac la Guvern la intrevederea cu Lagarde

Marti, 16 Iulie 2013, ora 10:31
4297 citiri
Basescu, atac la Guvern la intrevederea cu Lagarde
Foto: B1 Tv

Presedintele Traian Basescu si directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, au avut, marti, o intrevedere la Palatul Cotroceni, unde au discutat despre situatia de ansamblu a economiei tarii noastre.

Intalnirea trebuia sa aiba loc la ora 10.00, insa seful statului a intarziat putin, dar a recuperat cele doua minute pierdute, intrand direct in "miezul" problemei.

"Am reusit sa finalizam al doilea acord cu FMI. Sa fim cinstiti, au fost cateva probleme, dar cu bunavointa tuturor acordul a fost finalizat. Acum trebuie sa pornim unul nou. Comisia Europeana nu vrea, insa speram sa ii convingem", a precizat Basescu inca de la inceput.

Christine Lagarde a tinut sa ii multumeasca pentru ospitalitate si s-a declarat incantata de vizita in Romania si de intrevederea cu presedintele.

Traian Basescu se intalneste marti cu directorul general al FMI

"Suntem nerabdatori sa incepem negocierile. Romania trebuie sa faca mai multe reforme structurale si trebuie sa ne asiguram ca cetatenii tarii beneficieaza de pe urma acestui acord", a spus directorul general al FMI.

Ulterior, presedintele si-a luat angajamentul ca ne vom fixa tintele economice in functie de tratatul fiscal semnat de toti membrii Uniunii Europene.

"Suntem constienti ca economia Romaniei nu este inca complet stabila si trebuie sa muncim din greu pentru a pastra aceasta stabilitate macroeconomica, pe care totusi am obtinut-o. Daca nu suntem atenti, ea poate fi dezechilibrata usor, prin decizii populiste. Vom face reforme structurale, dar sistemul sanitar trebuie sa fie o prioritate", a punctat presedintele, care s-a aratat ingrijorat de faptul ca bugetul pentru acest domeniu a crescut, insa competitivitatea si standardele au scazut, deci "ceva s-a intamplat cu banii si trebuie sa urmarim cu atentie".

Seful FMI a reiterat ca problema din Sanatate este intr-adevar spinoasa si ca trebuie sa fie prioritara pentru Romania.

Presedintele Traian Basescu a atacat in repetate randuri guvernarea Ponta, mai ales in ceea ce priveste reintregirea salariilor si pensiilor, masuri pe care le-a numit populiste. Ulterior, insa, a revenit asupra declaratiilor pe aceasta tema, precizand ca romanii au nevoie de acest lucru.

Ce alte probleme mai are Romania

In plus, presedintele Traian Basescu a deplans dobanzile prea mari practicate de banci, institutii care disimuleaza atunci cand spun ca sunt dispuse sa dea credite.

El a sugerat implementarea unui mecanism de sustinere a IMM-urilor si agricultorilor, precum si acordarea de garantii de catre stat.

De ce Romania e constransa sa incheie un nou acord cu FMI - analisti internationali

"Exporturile cresc constant. Problema cea mare este managementul prost, companiile nu sunt restructurate. Astea sunt lectiile pe care trebuie sa le invatam", a conchis seful statului.

In replica, Christine Lagarde a sustinut ca e foarte important ca Romania sa gaseasca cai prin care sa stimuleze economia, nivelul managamentului si sa creeze mai multe locuri de munca.

"Reducerea fiscalitatiii trebuie sa fie unul dintre obiectivele pe termen mediu si lung. In sanatate, banii trebuie cheltuiti cu cap. Iar daca investitorii nu sunt siguri ca va exista stabilitate macroeconomica, atunci ei nu vor veni in Romania", a subliniat directorul general al FMI.

Christine Lagarde: Temele "elevului model" al austeritatii si beneficiile "scolarizarii" sale

Christine Lagarde se afla in Romania, luni si marti, iar miercuri, o misiune a Fondului va veni la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania.

Autoritatile au precizat anterior ca doresc ca noul acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.

Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si finalizata in 2011.

Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa se incheie in martie 2013.

Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, pana la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunattire a managementului companiilor de stat.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#intalnire Basescu Lagarde, #intrevedere Basescu Lagarde, #Lagarde FMI Basescu, #basescu acord FMI, #vizita Lagarde Romania, #Romania acord FMI , #FMI