Christine Lagarde, numita sefa a Fondului Monetar International (FMI) in 2011, este, fara indoiala, una dintre cele mai puternice femei din lume.
Forbes a plasat-o pe locul 9 in topul celor mai puternice femei si pe locul 39 in cel al celor mai puternici oameni de pe planeta. Analizandu-i ascensiunea, orice tanara ce vrea sa devina lider in lumea politica si economica o poate lua drept model.
Investopedia a trasat cativa pasi pe care tinerele femei ii pot urma.
O buna educatie
Lagarde a avut parte, fara indoiala, de o educatie de top. A fost nascuta in 1956 in Paris, intr-o familie de profesori. Tatal sau preda engleza, iar mama ei era invatatoare. Christine si-a petrecut primii ani studiind limba si cultura, fiind expusa si civilizatiei americane, lucru ce nu era privit neaparat bine in acea perioada in Franta.
Dupa ce a absolvit liceul, ea a primit o bursa de studii la o prestigioasa scoala de fete din Maryland. S-a intors apoi in Franta, unde si-a continuat studiile la Universitatea Paris X, unde a absolvit dreptul.
A aplicat pentru a urma cursurile Ecole Nationale D'Administration (ENA), o scoala pe care toti cei care vor sa intre in sistemul de stat din Franta o urmeaza. Aplicatia ei a fost, insa, respinsa de doua ori. Nelasand dezamagirea sa o tina pe loc, si-a continuat studiile cu un master in stiinte politice la Institutul de Studii Politice Aix-en-Provence.
Dreptul
Christine Lagarde si-a inceput cariera ca avocat la Baker & McKenzie, o mare firma de avocatura de nivel international, cu sediul central in Statele Unite. S-a facut curand cunoscuta gratie ambitiei sale si a fost numita partener al firmei, mai tarziu urmand sa ajunga directorul pentru Europa de Est al companiei.
Ani mai tarziu, rolul ei in Baker & McKenzie a luat amploare si a devenit membru al comitetului executiv al firmei si, in 1999, prima femeie director executiv al companiei.
Implicarea in politica
Lagarde a fost mereu interesata de politica, de-a lungul vietii. Cand era la colegiu, a lucrat ca asistent pentru William Cohen, care mai tarziu a ajuns secretar de stat pentru Aparare, in regimul Bill Clinton.
Christine si-a urmat ambitiile si in 2005 a devenit ministru al Comertului. Ea a trecut prin mai multe ministere de-a lungul carierei politice, fiind si ministru al Agriculturii, pana cand a ajuns, intr-un final, ministru al Economiei si Finantelor in Franta.
Ea a incurajat mereu guvernul sa exploreze noi piete de export si sa continue dezvoltarea sectorului tehnologic francez. In rolul sau ca ministru al Finantelor s-a facut remarcata si pentru ca a fost prima femeie de la summit-ul G7 cu o pozitie inalta.
Gandirea la nivel global
Din fericire pentru ea, a fost expusa mai multor culturi, ajutand-o si faptul ca a studiat in SUA, iar asta i-a oferit avantajul de a putea gandi dintr-o alta perspectiva fata de alti colegi ai sai.
Modele puternice de urmat in viata
Din nefericire, tatal actualei sefe FMI a murit cand aceasta era adolescenta. Insa Christine a avut norocul sa aiba in viata ei mai multe femei puternice care i-au servit drept exemplu.
Ea recunoaste ca un impact mare asupra formarii ei l-au avut mama sa, prima ei sefa si bunica ei, care a fost asistenta medicala in Primul Razboi Mondial. Lagarde realizeaza, totodata, ca ea a devenit un model pentru multe tinere femei, ceea ce pune o responsabilitate foarte mare pe umerii ei.
Sfatul lui Christine Lagarde
Intr-un interviu recent, Lagarde le-a dat un sfat tinerelor care vor sa aiba o cariera politica - "Indrazniti, in primul rand. In al doilea rand, invatati mereu".
Sa fim seriosi!... Vezi tot