Cine va petici sacul Europei, tocit peste tot si rupt in fund?

Marti, 30 August 2011, ora 18:33
2324 citiri
Cine va petici sacul Europei, tocit peste tot si rupt in fund?
foto google

Noul director executiv al FMI, doamna Christine Lagarde, este din ce in ce mai precauta in aprecierea situatiei economice a lumii occidentale si a Europei in special.

Nici in primele zile, cand prelua mandatul, Lagarde nu era prea entuziasta, dar la obisnuita conferinta anuala de la Jackson Hole, unde pentru prima oara se prezenta in aceasta calitate, s-a ferit de orice urma de optimism.

FMI nu este o casa de ajutor reciproc

Fraza rostita de ea in cadrul solemn de acolo a fost mult comentata de presa internationala: "Evenimentele petrecute in aceasta vara demonstreaza ca am intrat intr-o noua faza periculoasa".

Este sigur ca europenii, incurcati in crizele lor, asteptau mai degraba o promisiune optimista, decat una rau prevestitoare, din partea acestui Deus ex machina, asteptat ca un fel de ultim pai, bun sa te agati si de el, la nevoie.

Dar aici nu-i vorba numai de europeni. Poate ca si America de Nord astepta un cuvant de incurajare, ca sa nu mai vorbim de celelalte Americi, unde nici nu se stie clar daca domneste criza ca la greci, depresiunea ca la noi sau numai debusolarea, ca mai peste tot, scrie La Tribune.

Doamna Lagarde stie foarte bine ca FMI nu este un fel de casa de ajutor reciproc pentru cateva tari. FMI este o umbrela uriasa, menita sa acopere chiar si tarile emergente dar, in mare masura, acele tari care nici n-au ajuns sa lupte cu criza sau cu recesiunea, intrucat deocamdata lupta mai mult cu setea cu foamea si cu incaltamintea inexistenta.

Unii n-au nici interesul, nici vointa sa actioneze

De fapt, aici este cheia problemei. FMI este totusi o palarie mult prea mica pentru un glob atat de mare, dornic sa vina altii sa-l acopere cand ploua.

Cine are curiozitatea sa deschida portalul acestei institutii, ramane inmarmurit de multimea tarilor a caror evidenta o tine si a caror situatie economica si sociala o stie.

Nu zic de Surinam, de Botsawa sau Burundi, cat de cat cunoscute, dar cand auzi de Burkina Faso, Papua sau Brunei Darussalam, iti scoti palaria in fata FMI - de multa geografie, cat stie.

Sigur ca doamna Lagarde se gandea la toti acesti actuali sau potentiali copii ai FMI, cand spunea ca o anumita crestere economica globala, sau pe ici, pe colo, nu-i cine stie ce bucurie.

De altfel, nici n-are o parere buna despre cresterea economica, citez: "progresul real in reechilibrarea ecoonomiei mondiale este cat se poate de modest, iar riscurile economiei globale cresc. N-are cum sa apara adevarata crestere, cand persista neincrederea unora in altii, si, mai ales, in faptul ca cei ce dispun de fonduri n-au nici interesul si nici vointa sa actioneze cumva".

FMI ne pregateste sfaturi multe, dar bani putini

In acest context, chiar si presupunand ca SUA detine bagheta magica pentru propriile crize, tot n-ar fi corect sa lasam pe umerii FMI rolul de closca buna numai pentru puisorii ei europeni.

S-ar parea ca acestia trebuie sa se multumeasca mai mult cu sfaturi, decat cu bani in conturi, din partea FMI.

Formula sugerata de noua directoare a Fondului suna cam asa: bancile europene trebuie sa se restructureze de urgenta. Pentru aceasta, n-au decat sa-si opereze o recapitalizare, dar sursele acesteia trebuie cautate in canalele private, sau intr-o forma de finantare publica pe baze europene.

Sugestia a punctat clar ca tarile europene n-au alta iesre, decat sa puna in aplicare programe credibile privind deficitele lor publice si sa conteze pe BCE. Cand zice "sa conteze pe BCE", citesc printre randuri ca e vorba sa nu conteze pe FMI.

In termeni cam vulgari, dar foarte romanesti, ideea se traduce asa: sacul vostru, rupt in fund, se poate petici, dar trebuie sa vi-l peticiti singuri. Aveti petece berechet, aveti ata si ac, noi, daca veti, va vom da indicatii pretioase.

Si America trebuie sa fiarba, tot in suc propriu

Cam atata despre Europa. Cat priveste SUA, acolo problema este si mai simpla: America trebuie sa-si consolideze situatia bugetara pe termen lung, fara sa uite de cresterea economica pe termen scurt.

Ideea unora ca SUA ar putea incepe tiparirea de dolari non stop nu intra in discutie si este corect sa fie asa. Asta n-ar rezolva cresterea economica foarte slaba de 1% pe trim I (la noi a fost foarte buna, de 0,1%, pe acelasi trimestru!).

Mai mult, emiterea de noi bancnote in nestire n-ar mari cresterea economica decat numai pe hartie, ar fi dezastru pentru populatie si mana cereasca pentru speculanti. Decat inflatie, mai bine economii la sange.

Dar, tot doamna Lagarde incheie cu o intrebare retorica: "Cine isi inchipuie ca angajamentele de reducere a cheltuielilor ("taierile" - am zice noi, romaneste) pot rezista multa vreme, in fata stagnarii economice, a somajului si a amenintarilor sociale?". Mda, si asta se potriveste la noi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#viitor Europa, #conomie Europa, #Christine Lagarde Europa , #FMI