Care e primul lucru pe care ar trebui sa-l faca Christine Lagarde la FMI?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 12:38
2206 citiri
Care e primul lucru pe care ar trebui sa-l faca Christine Lagarde la FMI?

Christine Lagarde, ministrul de Finante al Frantei, a devenit, marti, primul director femeie al Fondului Monetar International, in locul lui Dominique Strauss-Kahn, care a fost arestat sub acuzatia de agresiune sexuala.

Acum, intrebarea care se pune e care sa fie primul lucru pe care ar trebui sa-l faca Lagarde in noua functie, preluata intr-un moment de profunda criza, atat interna, a organizatiei, cat si externa? Foreign Policy a intrebat cinci experti care trebuie sa fie prioritatea absoluta a Christinei Lagarde, iar acestia au dat cinci raspunsuri diferite, variind de la o solutie inedita pentru Grecia pana la un juramant de obiectivitate.

Desmond Lachman: Dati drumul Greciei

Desmond Lachman, de la American Enterprise Institute, considera ca nu este prea tarziu ca Lagarde sa evite sa-si asume dezastrul pe care l-a provocat predecesorul sau, Strauss-Kahn, cand a creat operatiunile de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia.

Lachman militeaza pentru o viziune "proaspata" in cazul datoriilor suverane din eurozona, intrucat politica FMI de pana acum, "fara faliment si fara iesirea din euro", nu functioneaza.

FMI si UE au creat o "camasa de forta" de masuri de austeritate brutale care produc recesiuni profunde in tarile de la periferia Europei, care, la randul lor, le reduc bazele fiscale si le submineaza vointa politica de a pastra acest parcurs.

Desi este clar ca acest "medicament" nu functioneaza in Grecia, FMI si UE sunt pe cale sa dubleze doza si un tratament similar se pregateste pentru Irlanda si Portugalia.

Lagarde are optiunea de a corecta politica FMI, care are mari sanse sa declanseze o criza in sistemul bancar european, insa, daca este condusa cum trebuie, ar permite o restructurare a datoriei tarilor de la periferia Europei si o retragere ordonata a acestor tari din eurozona, prin renuntarea la moneda unica.

Este o strategie riscanta, insa Lagarde ar trebui sa o adopte pentru a evita o noua criza bancara de tipul Lehman Brothers, de aceasta data in inima Europei.

Paul Blustein: Juramant de obiectivitate

"Eu, Christine Lagarde, jur solemn ca nu voi cauta si nici nu voi accepta o functie publica, aleasa sau numita, in Franta sau oricare agentie sau institutie europeana, pentru o perioada de cinci ani dupa parasirea postului de director FMI".

Aceasta ar trebui sa fie prioritatea Christinei Lagarde, crede Paul Blustein, de la Brookings Institution si Centrul pentru Inovare in Guvernarea Inetrnationala.

Juramantul de obiectivitate ar elimina suspiciunile ce inconjoara atat sistemul de numire a unui sef FMI, cat si conflictul de interese creat de criza din eurozona. Politicienii europeni care au numit-o in aceasta functie au interese enorme in rezolvarea crizei de o maniera care sa le fie benefica din punct de vedere politic, in vreme ce FMI are sarcina de a aborda criza in asa fel incat rezolvarea sa fie durabila.

Intrebarea daca datoria Greciei ar trebui destructurata este un bun exemplu al acestui conflict de interese. Liderii Europei s-au cutremurat la ideea ca pierderile suferite de bancile lor i-ar face sa toarne mai multi bani ai contribuabililor in sistemele lor financiare, asa ca au incercat cu disperare sa gaseasca o solutie care sa evite acest deznodamant. Sa fie acesta cel mai bun lucru pentru Grecia, pe termen lung?

FMI trebuie sa dea dovada ca politicile sale nu sunt influentate de consideratiile politice pe termen scurt. Daca nu da dovada de credibilitate, capacitatea de a inspira increderea investitorilor va fi sever afectata.

James Raymond Vreeland: Lasati organizatiile regionale sa faca treburile grele

Christine Lagarde nu ar trebui sa uite de chestiunea reprezentarii politice, ce i-a afectat propria candidatura. Multe state membre FMI cer numirea unui ne-european care sa conduca Fondul, pentru prima data in istoria organizatiei. Aceasta schimbare ar surveni firesc rearanjarii unei parti din voturi, dinspre Europa de Vest inspre tari cu piete emergente precum China, India si Brazilia.

In acelasi timp, guvernele occidentale trebuie sa se gandeasca si la politicile interne, pentru a evita opozitia domestica la participarea in FMI, spune James Raymond Vreeland, profesor asociat de economie politica internationala la Universitatea Georgetown.

Vor continua, desi in declin, asimetriile de putere care au permis FMI sa functioneze pana acum, in care cei mai puternici actori isi asuma responsabilitatea pentru binele public. Asadar, FMI ar trebui sa recunoasca rolul in crestere al institutiilor financiare regionale - vointa politica de a oferi lichiditati in crizele viitoare va veni din partea hegemonilor regionali care au cel mai mult de pierdut.

In aceasta lume multipolara, FMI poate juca rolul important al "tipului rau": cum institutiile financiare regionale vor dori sa evite criticile aparute dupa impunerea de conditii grele vecinilor lor, FMI ar putea fi invocat pentru a da greutate masurilor de austeritate.

Padma Desai: Ascutiti analizele economice

Padma Desai, profesor de sisteme economice comparate la Universitatea Columbia, sustine ca functia normala a FMI este sa ofere asistenta pe termen scurt tarilor membre cu probleme, insa acest rol trebuie suplimentat cu analize economice sistematice ale problemelor tarilor respective.

In cazul ideal, FMI nu ar fi doar constient de diferentele in situatia tarilor cu probleme, ci si-ar si modifica asistenta in asa fel incat sa raspunda corect acestor probleme.

In acest moment nu se intampla asa, dupa cum demonstreaza criza din Asia de Est de la sfarsitul anilor '90, cu "fundamente bune" si criza din America Latina, cu "fundamente rele". Cu toate diferentele structurale, ambele crize au fost tratate similar de FMI. Lagarde ar trebui sa dezvolte modalitatile prin care sa se potriveasca programele Fondului pentru anumite tari cu situatiile economice de acolo.

Raymond C. Offenheiser: Dati o voce lumii in curs de dezvoltare

Raymond C. Offenheiser, presedintele Oxfam America, militeaza pentru eliberarea consiliului de directori al FMI de sub influenta Europei, in asa fel incat si tarile in curs de dezvoltare sa aiba o voce in institutie. Insa procentul de 2,8% oferit acestora este pur si simplu insuficient.

Daca li se da o voce tarilor emergente, in acord cu influenta lor globala in crestere, FMI va avea doar de castigat. Daca SUA si FMI vor continua sa se agate de putere prin structuri care reflecta o ordine globala economica si politica depasita, puterile in ascensiune se vor indeparta de FMI, catre institutii care le permit sa-si faca auzita opinia.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#fmi, #Christine Lagarde FMI, #christine lagarde fmi grecia, #christine lagarde fmi prioritati , #FMI