Oficial FMI: Criza globala va dura cel putin zece ani

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 21:38
4115 citiri
Oficial FMI: Criza globala va dura cel putin zece ani

Expertii lumii au opinii contradictorii cu privire la actuala criza. Multi privesc inapoi, spre experienta istoriei, si contabilizeaza durata crizelor din trecut: un an, trei, patru. Dar nimic nu este mai confuz decat sa crezi ca istoria se repeta.

Fiecare moment se desfasoara intr-o conjunctura specifica, in general irepetabila. Pe scurt, nu istoria este etalonul cu care judecam criza.

Criza economica si cea financiara

Cand s-a declansat actuala criza, niste politicieni care n-au nimic comun cu economia ne asigurau ca asta se rezolva strangand cureaua. Cei care au strans-o si-au ameliorat traiul de pe azi pe maine, dar n-au rezolvat criza.

La sfarsitul saptamanii trecute, economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, isi exprima astfel propria opinie: "Criza economica globala va dura cel putin zece ani" - noteaza Rue89.

N-o spune oricine. O spune un oficial, in acelasi timp un expert recunoscut, si nu se refera la criza din Grecia, din Portugalia sau Spania, ci la criza globala. Pe scurt, planeta trebuie sa se astepte la ani grei.

Pe de alta parte, economia capitalista a aparut odata cu explozia industriala, odata cu productia de bunuri pe scara mare. Capitalul a stat la baza acestei productii de bunuri, a reglat desfasurarea ei, a reactionat atunci cand productia n-a mai corespuns cerintelor, ducand la crize, si a stiut sa revina, punand capat crizelor, atunci cand productia s-a pus in acord cu nevoile societatii.

Astazi insa capitalismul economic tinde sa se transforme intr-un capitalism financiar, iar criza este mai mult una financiara decat economica - noteaza acelasi Rue89.

Marii operatori nu mai sunt preocupati sa produca bunuri, ci sa produca bani. S-ar parea ca productia de bunuri iese incet din sfera celor preocupati sa produca bani si intra in sfera tarilor emergente, in frunte cu China si India. Acolo inca se mai produc bunuri.

Inevitablilele probleme sociale

Aceste mari puteri economice dispun de materii prime, si-au importat tehnologii si totul ar merge struna, daca desfacerea produselor n-ar depinde in mare masura de zona cealalta, care tocmai se zbate sa produca bani.

Pare tot mai probabil ca sistemul economic-financiar global are nevoie de noi modele, care sa regleze contradictiile din domeniul economic si cel financiar in asa fel incat toate activitatile sa se armonizeze regasindu-si stabilitatea anterioara.

Din pacate, pana atunci, ne izbim nu numai de cunoscutele dificultati economice si financiare, ci si de convulsii sociale. Ele sunt inevitabile, in conditiile in care, conform Organizatiei Internationale a Muncii, exista astazi cu cel putin 30 milioane someri mai mult decat existau acum patru ani, cand incepea criza, mentioneaza Le Monde.

Cresterea numarului de someri pe toate meridianele da semnalul caracterului global al crizei, care nu loveste numai un grup de state sau altul, ci are un caracter contagios, afectand chiar si tari cu dezvoltare redusa.

Cuvantul de ordine: rabdare

Numerosi specialisti considera ca lumea evoluata este lovita de o criza financiara care nu poate fi rezolvata decat concomitent cu cea economica si cea sociala, ceea ce cere timp. Discursul oficialilor in domeniu denota ca sunt constienti de aceasta realitate.

Asa se explica de ce aprecia saptamana trecuta Cristine Lagarde, sefa FMI, ca sunt necesare termene suplimentare atat in cazul Portugaliei, cat si in cel al Spaniei, dar indeosebi al Greciei, pentru a-si reduce deficitele bugetare.

Dar mai ales asa se explica termenul de cel putin zece ani pe care il preconizeaza economistul sef al aceluiasi FMI, pentru ca omenirea sa poata depasi criza in care a intrat, ca intr-o capcana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#durata criza Olivier Blanchard, #criza durata 10 ani FMI, #Christine Lagarde termene suplimentare, #criza globala durata , #FMI
Comentarii