Cum iesim din criza? Iata solutia FMI

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 18:31
4433 citiri
Cum iesim din criza? Iata solutia FMI
Foto: Project Syndicate

Noua directoare generala a FMI, Christine Lagarde, numita in post dupa demisia lui Dominique Strauss Kahn, este de parere ca exista patru solutii pentru rezolvarea crizei datoriilor: repararea actualului sistem defect, reforma economiei, reechilibrarea mecanismelor economice si reconstructia lor.

Potrivit unei analize publicate pe Project Syndicate, datoriile din zona euro au dus deja la tensiuni financiare, agravate adesea de lipsa deciziilor din partea responsabililor politici.

Intrucat tensiunile sociale rezultate pot agrava lipsa de incredere, este necesara o actiune intensa, suficienta ca sa repuna in turatie motoarele economiei mondiale, spune Lagarde.

Repararea sistemului

Chiar daca este neplacut, trebuie inceput cu diminuarea presiunii actuale, ce se exercita asupra bilantului fiecarei tari, al fiecarei gospodarii si fiecarei banci. Tarile cele mai prospere sunt primele care simt mai multa nevoie de stabilitate si de diminuarea presiunii datoriilor.

Pe de alta parte, o consolidare brusca a situatiei economice risca sa franeze revenirea si sa agraveze somajul. Solutia este una de compromis: masuri credibile si eficace de incurajare a economiilor si recapitalizarii, pe fondul careia ritmul relansarii poate fi dozat.

Sistemul functioneaza greoi, dar o revigorare nu este posibila fara a tine seama de disponibilitatile fiecarei tari: unele, presate de piata, sunt nevoite sa accepte respectivele presiuni, in timp ce altele, cu un grad mai ridicat de libertati economice, isi pot permite sa stapaneasca ele piata.

Reformarea economiilor

Sistemul financiar este cel care se cere reformat mai intai. De altfel, expertii au cazut de acord asupra necesitatii de a se introduce norme perfectionate in ce priveste manuirea capitalurilor, in general, si a lichiditatilor, in special.

Reformarea sistemului economic inseamna creare de noi criterii si norme, prin corectarea celor existente. Aceasta cerinta presupune, obligatoriu, o cooperare internationala, singura capabila sa inlature riscul aparitiei de reglementari arbitrare.

Dimensiunea sociala trebuie inclusa, de asemenea, in reforme. Orice actiune economica trebuie insotita de identificarea unor resurse, de pe urma carora sa rezulte crearea locurilor de munca, necesare reducerii presiunii somajului. Tineretul este prioritatea acestui deziderat.

Reechilibrarea economiilor

Pentru reechilibrare, este necesar a se actiona in asa fel incat noile cerinte sa rezulte din necesitatile sistemului privat, de indata ce acesta va fi destul de pregatit si destul de solid ca sa-si clarifice propriile cerinte. In momentul de fata, nu este nici pregatit, nici solid.

Dar reechilibrarea mai inseamna si un transfer al cererii globale din partea tarilor care inregistreza deficite externe spre cele care au excedente importante ale conturilor curente.

Tarile avansate au tendinta sa cheltuiasca mai putin si sa capitalizeze mai mult. Ca urmare, se impune ca principalele tari emergente sa relanseze piata, prin comenzi masive, reechilibrand astfel economia la nivel mondial.

In momentul de fata, aceasta reechilibrare nu s-a produs, inca, sau este insuficienta, iar, daca in tarile avansate se va instala o recesiune de durata, nimeni nu va scapa de consecintele ei - nici cei dezvoltati, nici emergentii - si, cu atat mai putin, economiile slabe.

Reconstruirea sistemului

Multe state, indeosebi cele cu venituri mici, au nevoie sa-si refaca strategia de protectie economica pentru a se pune la adapost de eventualele furtuni viitoare, incurajand investitiile publice, capabile sa sustina si o anumita protectie sociala.

Aici intervine rolul FMI, o organizatie a 187 state membre, care poate angaja actiuni colective. Avizul organizatiei este de natura sa identifice urgentele momentului sau vulnerabilitatile. In caz de nevoie, ea poate ajuta o tara aflata in dificultate sa-si recapete un nou suflu.

Atunci cand se profileaza o criza la orizont, FMI poate contribui eficient pentru construirea unui sistem mai sigur si mai stabil, in contextul international.

Presedinta FMI isi incheie comentariul insistand asupra faptului ca jumatatile de masura sau tergiversarile ar putea avea, in acest moment, consecinte grele.

Convingerea lui Lagarde este ca inca mai putem iesi din criza, instaurand o crestere economica forte la nivel global, durabila si echilibrata. Aceasta insa impune doua conditii: o actiune rapida si - neaparat - colectiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#Christine Lagarde, #criza datorii zona euro, #criza datorii suverane, #Fondul Monetar International , #FMI