FMI a obtinut fonduri suplimentare de 320 de miliarde de dolari

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 15:00
745 citiri
FMI a obtinut fonduri suplimentare de 320 de miliarde de dolari
Foto: Daylife

Fondul Monetar International a reusit sa stranga fonduri noi de 320 de miliarde de dolari, in vederea sprijinirii tarilor cu probleme din zona euro.

Directorul FMI, Christine Lagarde, a anuntat ca, doar miercuri, s-au primit fonduri de 34 de miliarde de dolari, din care 8 miliarde de dolari din partea Poloniei si o "suma substantiala" din partea Elvetiei, relateaza Reuters.

"Este in interesul tuturor membrilor sa se asigure ca fondul are destule resurse pentru a face fata crizelor si pentru a promova stabilitatea economica globala", a spus Lagarde (foto).

In total, sefa FMI spera sa obtina finantari de 400 de miliarde de dolari, mai ales a problema imprumuturilor pentru Spania si Italia ar putea fi discutata in curand, pe fondul majorarii semnificative a costurilor de finantare pentru aceste tari.

Statele Unite au refuzat sa ofere bani in plus fondului, oficialii spunand ca tara si-a facut datoria, asigurand lichiditati in dolari pentru bancile europene.

UE a anuntat deja ca va oferi 200 de miliarde de dolari FMI-ului, iar Japonia a promis alte 60 de miliarde de dolari, fiind prima tara non-europeana care isi ia un astfel de angajament.

Suedia a promis 10 miliarde de dolari, urmand ca ulterior, suma sa creasca la 14,7 miliarde de dolari, iar Danemarca va oferi 7 miliarde de dolari si Norvegia 9,3 miliarde.

La randul sau, Canada a refuzat sa ofere mai multi bani, premierul Jim Flaherty fiind de parere ca statele europene trebuie "sa faca eforturi mai mari".

De asemenea, tarile emergente mari, inclusiv China, Rusia si Brazilia, vor oferi sume in plus fondului doar in schimbul unei puteri de vot mai mari in cadrul institutiei.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#fonduri suplimentare FMI, #FMI 320 miliarde dolari, #Christine Lagarde fonduri FMI , #FMI