Lagarde, FMI: Europa trebuie sa-si mareasca fondul de salvare (Video)

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 19:42
843 citiri
Lagarde, FMI: Europa trebuie sa-si mareasca fondul de salvare (Video)
Foto:Arhiva Ziare.com

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a facut un apel catre guvernele europene sa-si mareasca resursele fondului european de salvare si sa ia in considerare modalitati de distribuire a riscurilor prin emiterea de obligatiuni comune, ca o modalitate de a iesi din criza.

Christine Lagarde a declarat ca economia globala se confrunta cu un "moment definitoriu" care cere o reactie rapida si colectiva, noteaza Reuters.

Pentru a putea face fata provocarilor, ea a sfatuit liderii sa asigure o crestere a resurselor FMI pentru a umple o gaura financiara pe care specialistii de la Washington o estimeaza la 1 trilion de dolari in urmatorii ani.

"Cu cat asteptam mai mult, cu atat mai greu va fi. Singura solutie este sa facem impreuna un pas inainte", a declarat Lagarde.

"Trebuie sa intelegem cu totii ca este un moment definitoriu. Nu e vorba numai sa salvam o anumita tara sau o regiune. E vorba sa salvam intreaga lume de la o spirala a scaderii economice", a continuat sefa FMI.

Fondul Monetar International a ajutat finantarea mai multor fonduri de salvare din zona euro in ultimii doi ani, insa, o data cu intrarea Italiei in pericol, institutia financiara de la Washington vrea sa-si extinda capacitatea de finantare, estimata acum la 38 de miliarde de euro.

Lagarde a laudat deciziile luate de guvernele din zona euro pentru a impune o disciplina fiscala mai stricta si initiativa Bancii Centrale Europene de a furniza lichiditati pe termen lung bancilor, mentionand, insa, ca aceste masuri sunt doar niste primi pasi.

Christine Lagarde a avertizat in mod special asupra riscurilor privind costurile de finantare ale Italiei si Spaniei, care a putea duce la o criza a solventei, ceea ce ar avea consecinte dezastruoase pentru stabilitatea sistemului.

Ea a indemnat asupra maririi resurselor Mecanismului European de Stabilitate si complementarea tratatului fiscal luat saptamana trecuta cu emiterea de obligatiuni comune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#Christine Lagarde FMI EFSF, #Lagarde zona euro criza, #Lagarde obligatiuni comune euro , #FMI