Lagarde (FMI), despre Romania si UE: Unde-s doi, puterea creste!

Marti, 16 Iulie 2013, ora 13:18
2189 citiri
Lagarde (FMI), despre Romania si UE: Unde-s doi, puterea creste!
Foto: Realitatea Tv

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a tinut o conferinta de presa la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), marti, in care a vorbit, pe langa chestiuni serioase ca economia globala sau cea a Romaniei, si de impresia pe care i-a lasat-o Bucurestiul.

La inceputul discursului, ea a tinut sa le multumeasca oficialilor romani pentru primire, recunoscandu-l pe premierul Victor Ponta printre cei prezenti si a laudat introducerea atipica facuta de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, deoarece acesta a punctat si alte aspecte din cariera sefei FMI, in afara "CV-ului care exista pe Wikipedia", precum lupta sa pentru mediu si pentru drepturile femeilor.

Ea s-a declarat uimita de arhitectura din Capitala, precizand ca i-a amintit de Paris, orasul sau natal.

"Trebuie sa marturisesc ca e prima mea vizita in Romania si ca vizitez Bucurestiul pentru prima data si am fost impresionata de frumuseata orasului", a punctat Lagarde.

De asemenea, sefa FMI a calificat Romania drept "o tara mandra si puternica care face parte din UE cu mandrie si putere" si ca destinul sau se impleteste cu cel al UE.

"Eugen Ionesco, care se joaca si acum in teatrele pariziene, spunea ca visele si temerile ne fac sa fim uniti. Dar ideea este simpla, doar impreuna europenii putem prospera si inflori, principiul continua si azi. Batrana Europa se uita spre rasarit, iar Romania se uita spre vest", a mai spus Lagarde.

Basescu, atac la Guvern la intrevederea cu Lagarde

Sefa FMI a spus si cateva cuvinte in limba romana.

"Viitorul Romaniei este strans legat de cel european. Exista o zicala la voi: 'Unde-s doi, puterea creste'. Suna foarte frumos, atat ca sonoritate, cat si ca mesaj, relevand ceva foarte profund legat de tara voastra: Romania este unica, insa in acelasi timp este si europeana", a precizat Lagarde, care a multumit celor prezenti in limba romana.

Christine Lagarde se afla intr-o vizita oficiala in Romania, luni si marti, avand deja intrevederi cu premierul Victor Ponta si cu presedintele Traian Basescu.

In plus, miercuri va veni o delegatie comuna a FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala pentru a incepe negocierile pentru un nou acord, cel mai recent, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si finalizata in 2011.

Ultimul acord a fost parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa se incheie in martie 2013.

Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, pana la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunattire a managementului companiilor de stat.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Lagarde conferinta Romania, #Lagarde vizita Romania, #Lagarde economie Romania, #Lagarde perspective economice, #sefa FMI vizita Romania , #FMI