Ziare.com

Oficial FMI: Criza globala va dura cel putin zece ani

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 21:38

   

Oficial FMI: Criza globala va dura cel putin zece ani
Expertii lumii au opinii contradictorii cu privire la actuala criza. Multi privesc inapoi, spre experienta istoriei, si contabilizeaza durata crizelor din trecut: un an, trei, patru. Dar nimic nu este mai confuz decat sa crezi ca istoria se repeta.

Fiecare moment se desfasoara intr-o conjunctura specifica, in general irepetabila. Pe scurt, nu istoria este etalonul cu care judecam criza.

Criza economica si cea financiara

Cand s-a declansat actuala criza, niste politicieni care n-au nimic comun cu economia ne asigurau ca asta se rezolva strangand cureaua. Cei care au strans-o si-au ameliorat traiul de pe azi pe maine, dar n-au rezolvat criza.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

La sfarsitul saptamanii trecute, economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, isi exprima astfel propria opinie: "Criza economica globala va dura cel putin zece ani" - noteaza Rue89.

N-o spune oricine. O spune un oficial, in acelasi timp un expert recunoscut, si nu se refera la criza din Grecia, din Portugalia sau Spania, ci la criza globala. Pe scurt, planeta trebuie sa se astepte la ani grei.

Pe de alta parte, economia capitalista a aparut odata cu explozia industriala, odata cu productia de bunuri pe scara mare. Capitalul a stat la baza acestei productii de bunuri, a reglat desfasurarea ei, a reactionat atunci cand productia n-a mai corespuns cerintelor, ducand la crize, si a stiut sa revina, punand capat crizelor, atunci cand productia s-a pus in acord cu nevoile societatii.

Astazi insa capitalismul economic tinde sa se transforme intr-un capitalism financiar, iar criza este mai mult una financiara decat economica - noteaza acelasi Rue89.

Marii operatori nu mai sunt preocupati sa produca bunuri, ci sa produca bani. S-ar parea ca productia de bunuri iese incet din sfera celor preocupati sa produca bani si intra in sfera tarilor emergente, in frunte cu China si India. Acolo inca se mai produc bunuri.

Inevitablilele probleme sociale

Aceste mari puteri economice dispun de materii prime, si-au importat tehnologii si totul ar merge struna, daca desfacerea produselor n-ar depinde in mare masura de zona cealalta, care tocmai se zbate sa produca bani.

Pare tot mai probabil ca sistemul economic-financiar global are nevoie de noi modele, care sa regleze contradictiile din domeniul economic si cel financiar in asa fel incat toate activitatile sa se armonizeze regasindu-si stabilitatea anterioara.

Din pacate, pana atunci, ne izbim nu numai de cunoscutele dificultati economice si financiare, ci si de convulsii sociale. Ele sunt inevitabile, in conditiile in care, conform Organizatiei Internationale a Muncii, exista astazi cu cel putin 30 milioane someri mai mult decat existau acum patru ani, cand incepea criza, mentioneaza Le Monde.

Cresterea numarului de someri pe toate meridianele da semnalul caracterului global al crizei, care nu loveste numai un grup de state sau altul, ci are un caracter contagios, afectand chiar si tari cu dezvoltare redusa.

Cuvantul de ordine: rabdare

Numerosi specialisti considera ca lumea evoluata este lovita de o criza financiara care nu poate fi rezolvata decat concomitent cu cea economica si cea sociala, ceea ce cere timp. Discursul oficialilor in domeniu denota ca sunt constienti de aceasta realitate.

Asa se explica de ce aprecia saptamana trecuta Cristine Lagarde, sefa FMI, ca sunt necesare termene suplimentare atat in cazul Portugaliei, cat si in cel al Spaniei, dar indeosebi al Greciei, pentru a-si reduce deficitele bugetare.

Dar mai ales asa se explica termenul de cel putin zece ani pe care il preconizeaza economistul sef al aceluiasi FMI, pentru ca omenirea sa poata depasi criza in care a intrat, ca intr-o capcana.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3885 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

să fim clari: ce inseamnă zece ani; ce o fi insemnand criză

și ce ar putea să insemne un post-criză.
este ușor să vorbești...
foarte ușor...

 

E sigur că ăsta n-a tras cu ochiu' la site-ul nostru, cand de la in

ceputuri am afirmat că studentii din anii al II-lea si al III-lea de la o anumită universitate invată că in conformitate cu statistica istorică fiecare din "metronomic" repetabilele crize de la fiecare 80 ani (cel putin din ultimii 400 ani), durează exact 5 ani (60 luni), după care incepe revenirea? Sau incearcă doar o paralelă cu evolutia crizei anterioare, care stim cum c-a sfarsit?

 

"niste politicieni care n-au nimic comun cu economia"

Piti, nu stiu daca expresia asta iti apartine sau nu, dar e f stupida. Politicienii de azi misca un deget in economie fara sa consulte armata de consilieri pe probleme economice din jurul lor? Dupa cite aud eu, Obama are vreo 500 de consilieri de toate felurile. Nu e nimic nou, se intimpla de vreo 200 de ani. Ca sa-ti faci idee, Keynes a fost in comisia care a negociat pacea de la Versailles in 1919.

 

Pai de ce, mai draga ?

La un an de la inceperea crizei in 2008 nov cand se spunea ca criza s weintinde pana in 2017 se parea o nebunie, nu? Pai uite ca nu mai este si la 4 ani de la inceperea ei, Grecia tinde sa cada in viziunea lui Roubini, Spania si ea, Portugalia, Italia, asisderea...
Pai stiti de ce va dura inca 10 anai? Sau mai mult ! Pentru ca inca nu s-a reusit subjugarea lumii ,scopul masonilor in frunte cu cainele stanaist Rockefeller batranul,94 de ani, unul din cei 4 intelepti ai masoneriei! Criza trebuie sa dureze pana cand lumea se va inchina la picioarele lor ! Impovararea statelor cu datorii la FMI , clima controlata spre raul omenirii, foamete s.a.m.d. sunt doar unele din ''ingredientele'' folosite de societatea malefica de a duce lumea la rau!
Asa ca sa scuteasca lumea de declaratii stringente caci cine are de citit citeste si stie ce se urmareste! Punct!

 

masonii stau la colt si fac crize!

cu toate ca tu stii care-i tarasenia (esti destept, asta e clar!), nu poti sa faci nimic... nici macar iehova nu poate... hahaha

Fiecare om, cit o fi de pr-ost, are dreptul la opinie!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor