Solutiile sefei FMI la noua criza mondiala

Marti, 16 August 2011, ora 18:43
993 citiri
Solutiile sefei FMI la noua criza mondiala
Foto: Daylife

Economiile avansate trebuie sa-si restaureze sustenabilitatea financiara prin planuri credibile de consolidare, este de parere directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde.

Pe de alta parte, franarea prea rapida ar pune in pericol redresarea si ar inrautati situatia somajului, prin urmare ajustarea fiscala trebuie sa-si gaseasca un ritm adecvat, nici prea rapid, nici prea lent, a spus Lagarde, intr-un comentariu pentru Financial Times.

Criza din prezent este diferita de cea din 2008. Atunci, nesiguranta venea din cauza situatiei proaste a institutiilor financiare. Acum, din cauza situatiei datoriilor suverane, noteaza Lagarde.

Astfel, in prezent ar fi nevoie de concentrarea duala pe consolidare pe termen mediu si sprijn, pe termen scurt, pentru crearea de locuri de munca si crestere economica. Mai mult, cresterea economica pe termen scurt este vitala pentru credibilitatea oricarei intelegeri de consolidare pe termen lung, deoarece este putin probabil ca promisiunile de reduceri fiscale sa supravietuiasca unei lungi perioade de stagnare, cu somaj ridicat si insatisfactie sociala.

"Strategiile pentru reducerea datoriilor trebuie sa se bazeze pe angajamente concrete si solide, nu doar pe cuvinte, insa impactul asupra economiei va avea o intarziere. Actiunile se pot concetra pe zona unde presiunea urca azi, dar efectul nu se observa tot azi, cum ar fi restructurarea sistemului de taxe si impozite", a precizat seful FMI.

In acelasi timp, trebuie crescute veniturile la bugetele de stat, iar sistemul financiar trebuie sa se reformeze, prin recapitalizarea bancilor bune si inchiderea celor slabe, precum si prin imbunatatirea transparentei la nivelul pietelor financiare.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#crestere economica, #Christine Lagarde, #reducere datorii , #FMI