Ajutorul statului acordat GM si Chrysler nu alunga spectrul falimentului

Sambata, 20 Decembrie 2008, ora 11:42
1443 citiri
Ajutorul statului acordat GM si Chrysler nu alunga spectrul falimentului

Conditiile aspre impuse constructorilor americani de automobile General Motors si Chrysler in schimbul acordarii unui ajutor federal de 13,4 miliarde de dolari sugereaza ca spectrul falimentului acestora nu a disparut inca, afirma analisti citati de AFP.

Planul anuntat vineri de presedintele George W. Bush respecta in mare parte cele mai dure propuneri formulate de Congres in ultimele saptamani, in special cele ale senatorului republican de Tennessee Bob Cocker. Suma totata s-ar putea ridica la 17,4 miliarde de dolari, in cazul deblocarii unei a doua transe de patru miliarde, pentru General Motors (GM).

Astfel, autoritatile cer companiilor sa devina din nou viabile pana in 31 martie. In caz contrar, fondurile vor trebui inapoiate. De asemenea, sindicatul din industria constructiilor de masini UAW este somat sa se alinieze conditiilor impuse angajatilor de Toyota, Honda si BMW, care nu angajeaza in fabricile lor din Statele Unite decat personal care nu este afiliat la niciun sindicat.

Cererile sunt destul de grele, iar calendarul respectarii lor strans, sugerand ca amenintarea unui faliment nu poate fi exclusa dupa anuntul guvernamental, a subliniat agentia de notare Fitch Ratings, intr-un comunicat.

Si analistul Himanshu Patel, de la JPMorgan Chase, considera ca un faliment al Chrysler este "mai probabil decat inainte" si indeamna furnizorii acestei companii sa dea dovada de prudenta.

Dar alti experti sunt de parere ca ajutorul guvernamental este un balon de oxigen, insotit de conditii mai putin servere decat pare, si ca ii lasa o marja larga de interpretare viitoarei administratii Obama.

Chiar si Patel subliniaza ca pragul pentru determinarea viabilitatii este destul de neclar: trebuie ca formatiunea sa dovedeasca o "valoare pozitiva neta actuala, tinand cont de costurile actuale si viitoare" si sa poata "rambursa integral" fondurile acordate de Guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Crysler, #general motors, #pericol faliment , #stiri Chrysler
Comentarii
Poza Mihai Consultant Imobiliar
Mihai Consultant Imobiliar
rank 2