Efectele scumpirii benzinei: piata auto in picaj, amenzile rutiere urca

Sambata, 21 Iunie 2008, ora 17:58
3169 citiri
Efectele scumpirii benzinei: piata auto in picaj, amenzile rutiere urca

Situatia economica mondiala incepe sa afecteze din ce in ce mai multe domenii. Dupa socurile de pe pietele financiare si imobiliare, sectorul auto incepe sa se resimta odata cu ingreunarea creditarii si cu costurile tot mai mari ale carburantilor.

Toti marii producatori americani de masini au raportat scaderi masive ale vanzarilor de masini noi in SUA. Criza a ajuns si in Romania, unde vanzarile de masini noi au consemnat un declin de 1,6% in primele cinci luni fata de aceeasi perioada a anului trecut, anunta Jurnalul National.

Chrysler a acuzat o scadere cu 25% a vanzarilor sale din SUA in luna mai, General Motors a comercializat cu 27,5% mai putine masini, iar Ford a avut vanzari cu 16% mai putin.

Scaderile au survenit mai ales pe segmentul SUV 4x4, dar si pe zona pick up, motivul principal fiind ca acestea sunt mari consumatoare de carburanti, iar preturile benzinei si motorinei au urcat foarte mult, ca urmare a cotatiilor-record ale barilului de titei pe pietele internationale.

Ford Motor a anuntat si ea in luna mai o scadere cu 16% a vanzarilor, ca urmare a declinului semnificativ de camionete si vehicule de teren comercializate. Astfel, grupul american a vandut 217.998 de vehicule, comparativ cu 259.470 de unitati anul trecut.

Pe fondul acestei situatii, General Motors a prezentat un program de restructurare ce include inchiderea a patru fabrici de camionete si SUV-uri, reducerea numarului de angajati si in acelasi timp analizeaza vanzarea brandului Hummer.

De altfel, Brian Johnson, analist al bancii americane Lehman Brothers, preciza intr-o nota catre clienti ca diviziile financiare ale Ford si General Motors ar putea inregistra pierderi de 1,1, respectiv 1,5 miliarde de dolari din cauza slabirii pietei auto.

In plus, in SUA, municipalitatile au inceput sa perceapa o suprataxa pentru "benzina" in cazul amenzilor pentru exces de viteza, pentru a acoperi costul combustibilului utilizat de patrulele de politie, in conditiile in care pretul petrolului nu inceteaza sa creasca, relateaza AFP.

Orasul Holly Springs, de la periferia Atlantei, a inaugurat metoda si va aplica incepand de la 1 iulie o suprataxa de 12 dolari la amenzile pentru incalcarea codului rutier.

Mai multe orase americane vor sa-i urmeze exemplul, printre care Keywest din Florida (sud-est) sau Los Angeles County (vest). Aceasta suprataxa ar urma sa aduca circa 20.000 de dolari acestui oras de 7.700 de locuitori.

"Pe tot anul avem un buget pentru combustibil de 45.000 $. Deja am cheltuit aproape 70% din aceasta suma. Si asta din cauza ca benzina s-a scumpit mult fata de anul trecut", a declarat seful politiei din Holly Springs, Ken Ball.

Nici in Romania situatia nu sta mai roz

Potrivit datelor furnizate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile, in tara noastra au fost vandute 114.058 autoturisme noi in primele cinci luni ale lui 2008, cu 1,6% mai putin fata de anul trecut.

Dacia, singurul producator activ din Romania, a raportat vanzari pe plan local in scadere cu 9,4% pe cinci luni. Astfel, Dacia a comercializat numai 36.342 de unitati, iar cota sa de piata s-a diminuat cu 3,7%.

Si toate acestea in timp ce in Romania nu mai exista distribuitor de carburanti care sa nu vanda vreun sortiment de combustibil cu mai putin de 4 lei pe litru.

Dupa ce in cursul lunii mai, Petrom, principala companie petroliera din Romania si cea care exploateaza rezerva de titei a tarii, a majorat preturile cu 2.400 de lei vechi pe litru la toate sortimentele comercializate, la data de 18 iunie, societatea a decis sa mai scumpeasca benzinele cu inca 700 de lei vechi pe litru.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#SUA, #masini, #vanzari, #Petrom, #Chrysler, #criza economica, #Genrals Motors , #stiri Chrysler