Moody's: General Motors si Chrysler ar putea intra in incapacitate de plata

Joi, 04 Decembrie 2008, ora 13:14
784 citiri
Moody's: General Motors si Chrysler ar putea intra in incapacitate de plata

Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat producatorii americani de automobile General Motors (GM) si Chrysler, decizia reflectand o posibila intrare in incapacitate de plata, si a confirmat ratingul Ford, in contextul problemelor cu care se confrunta piata auto.

Moody's a coborat ratingurile GM si Chrysler, de la 'Caa2' la 'Ca', iar calificativul Ford, desi confirmat, are asociata o perspectiva 'negativa', ceea ce inseamna o posibila retrogradare viitoare de catre analistii agentiei de rating, a anuntat Moody's, in comunicate separate, informeaza AFP.

Perspectiva asociata ratingurilor General Motors este 'negativa'. Moody's atrage atentia ca GM a indicat, in fata Congresului, ca planul de restructurare va "pastra statutul actualilor creditori comerciali" si "va onora termenii si provizioanele pentru toate obligatiile de garantie, atat fata de clienti, cat si de dealeri".

Un eventual esec in oricare dintre aceste privinte ar putea exacerba problemele cu care se confrunta compania si accentueaza riscul intrarii in faliment, avertizeaza Moody's.

Bruce Clark, vicepresedintele senior al Moody's, a afirmat ca "succesul planului de restructurare depinde de negocierile cu agentiile de munca, cu creditorii si cu agentiile guvernamentale", iar "incertitudinea unui rezultat pozitiv, coroborata cu posibilitatea ca institutiile de creditare sa aiba pierderi, chiar daca planul reuseste, formeaza baza actualei retrogradari", potrivit unui comunicat al agentiei de rating.

In ceea ce priveste calificativul Chrysler, agentia de rating l-a coborat de la 'Caa2' la 'Ca', cu perspectiva 'negativa', arata un alt comunicat al Moody's.

Retrogradarea Chrysler reflecta presiunile semnificative pe care scaderea cererii de automobile de pe piata americana si reorientarea preferintelor clientilor spre masini mai mici le-au creat asupra lichiditatii producatorului auto.

"Ca urmare a acestor aspecte, este posibil ca, in lipsa unui ajutor guvernamental, Chrysler sa nu mai aiba destui bani sa finanteze operatiunile pana in primul trimestru din 2009", avertizeaza Moody's.

Agentia de evaluare financiara a confirmat, insa, ratingul 'Caa1' al Ford, cu perspectiva 'negativa', in conditiile in care analistii Moody's afirma ca lichiditatile producatorului auto "ar trebui sa fie suficiente ca sa acopere necesarul din urmatoarele 12 luni".

Analistii Moody's observa, cu toate acestea, ca Ford se confrunta in continuare cu provocari considerabile, la nivel operational, concurential si financiar, care explica perspectiva 'negativa' si care ar putea genera noi presiuni asupra ratingului.

Deciziile agentiei de evaluare financiara Moody's survin in contextul in care piata auto americana se confrunta cu cele mai slabe vanzari din ultimii 25 de ani, ca urmare a crizei economice mondiale.

Ratingurile celor trei producatori auto au fost evaluate in contextul in care reprezentantii companiilor trebuie sa convinga saptamana aceasta Congresul sa le acorde 34 miliarde dolari din banii publici, pentru a face fata cheltuielilor.

Cele trei companii au prezentat marti planuri de restructurare ce prevad mai ales concesii salariale si o reevaluare a ofertei de produse, ca sa ii convinga pe congresmeni la audierile de joi si de vineri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#criza economica mondiala, #constructori auto America, #agentie rating moody s, #scadere cerere general , #stiri Chrysler