Casa Alba a anuntat ca nici General Motors, nici Chrysler nu au putut prezenta planuri viabile pentru a putea primi, mai departe, noi fonduri guvernamentale menite supravietuirii prin actuala criza economica.
Presedintele Obama si consilierii acestuia au determinat ca nici una dintre companii nu este viabila si nu se pot cheltui sume indeterminate din banii publici pentru a mentine in viata cei doi producatori auto, informeaza Associated Press.
Totusi, admnistratia a mai acordat un termen limita pana la care cele doua companii sa incerce sa convinga decidentii cu privire la rentabilitatea lor si la faptul ca o incercare de a le salva merita eforturile.
Intr-un interviu pentru televiziune Obama a explicat ca cele doua companii ar trebui sa faca mai mult pentru a putea primi ajutor din partea statului. "Cred ca putem avea o industrie auto americana de succes. Insa trebuie sa fie o industrie care este gandita intr-un mod realist si care sa reziste acestei furtuni, la finalul careia sa fie mai competitiva decat este acum".
Chrysler nu poate rezista independent, in conditiile actualei strategii prezentate, au aratat membri ai administratiei prezidentiale, care si-au pastrat anonimatul. Companiei i-au fost acordate 30 de zile pentru a finaliza parteneriatul propus de compania italiana Fiat si, in masura in care se poate ajunge la o intelegere in acest interval, companiile vor primi un ajutor de 6 miliarde dolari.
Daca parteneriatul nu se incheie, Chrysler va fi abandonat de catre guvern urmand sa supravietuiasca prin vanzare completa.
Pentru General Motors, administratia a oferit un termen de 60 de zile in care compania sa se restructureze, in conditiile in care guvernul asigura banii necesari functionarii, banii operationali. Demisia presedintelui GM, Rick Wagoner, deterimnata de presiunile dinspre Casa Alba, a determinat o agitatie in intreaga companie, la toate nivelurile.
Se asteapta, in continuare, ca majoritatea consiliului de administratie al companiei sa fie inlocuit.
Consilierii presedintelui Obama au vazut, in ultimele saptamani, furia publica generata de bonusurile enorme platite de AIG, din banii publici oferiti companiei pentru a evita colapsul. Politicienii au realizat faptul ca populatia americana este frustrata din cauza starii economiei si a liderilor marilor companii; ca urmare a acestui fapt, nu mai sunt dispusi sa investeasca nici macar un dolar daca acest lucru nu este necesar pentru mentinerea in viata a companiilor si, daca acest lucru va parea de nerealizat, atunci companiile vor fi lasate sa dea faliment.
Totusi, oficialii inca considera ca sansele GM sunt considerabile pentru a obtine sprijinul guvernamental, data fiind notorietatea internationala a marcilor GM dar si capacitatile de cercetare ale companiei.
Ca urmare, se asteapta ca GM sa puna la punct planul de restructurare care sa mentina liniile de productie pentru anii urmatori. Reprezentantii guvernului intentioneaza chiar sa trimita o echipa de consilieri la Detroit - unde se afla sediul GM - pentru a ajuta conducerea companiei la construirea planului astfel incat tot guvernul sa ii ofere, in cele din urma, banii necesari supravietuirii.
In februarie Chrysler si GM solicitau ajutor suplimentar in valoare de 16.6 miliarde (GM) si 5 miliarde (Chrysler), pentru a putea supravietui la ceea ce este considerat a fi cel mai puternic declin al vanzarilor auto din ultimii 27 de ani.