Producatorul auto american Chrysler a demarat joi procedurile pentru faliment, dupa ce discutiile cu proprii creditori nu au ajuns la nici un rezultat.
In ciuda negocierilor intense din ultimele cateva saptamani, Chrysler nu a reusit sa obtina suportul creditorilor sai astfel incat sa evite primul faliment al unui producator auto important din Statele Unite, informeaza Reuters.
In acelasi timp, Chrysler a intrat intr-o alianta cu producatorul auto italian Fiat catre care urmeaza sa vanda un pachet de minim 20 de procente si care poate deveni chiar actionarul majoritar dupa plata datoriilor catre guvernul Statelor Unite.
Falimentul Chrysler va trimite unde de soc in toata industria automobilistica americana: rivalii, furnizorii, distribuitorii si sutele de mii de oameni care se bazeaza pe aceasta industrie pentru salariu.
Falimentul este, de asemenea, considerat de analisti ca fiind un simptom al strategiei dure adoptate de presedintele american fata de creditorii companiilor - detinatori de obligatiuni - aratand astfel ca nu este dispus sa accepte impunerea de conditii de catre acestia.
Este probabil ca o strategie similara sa fie adoptata si in privinta altor companii, in situatii asemanatoare, cum ar fi, de exemplu, cazul General Motors care se gaseste, in momentul de fata, in plina restructurare, avand de atins termenul limita de la sfarsitul lunii mai pentru aceasta.
Obama si-a anuntat public sprijinul pentru o intelegere intre Chrysler si Fiat, criticand totodata pe acei investitori care se opun acestei intelegeri.
"Nu sunt de partea lor. Sunt de partea angajatilor Chrysler, a familiilor acestora si a comunitatii", a declarat Obama. "Nu sunt de partea celor care se protejeaza atunci cand toti ceilalti se sacrifica. Acesta este motivul pentru care sprijin planul Chrysler de a folosi legea falimentului pentru a elimina obligatiile pe care le mai are".
Presedintele Chrysler, Robert Nardelli, va parasi compania care se va forma dupa faliment. Guvernul american va plasa sase membri in conducerea noii companii, in vreme ce Fiat va avea trei membri.
Investitorii au reactionat pozitiv la stirile privind falimentul.
Actiunile GM au crescut cu 6.6 procente iar ale Ford cu 7.7 in dupa-amiaza de tranzactionare de la New York Stock Exchange.
Falimentul Chrysler nu anuleaza intelegerea cu Fiat. Chrysler a incercat simultan sa ajunga la o intelegere cu producatorul italian si sa restructureze datorille pe care le are. De eliminarea acestor datorii s-a ocupat echipa presedintelui american delegata pentru industria auto, impreuna cu fostul bancher de investitii Steve Rattner.
In incercarea de a elimina datoriile la trei fonduri de investitii, Chrysler a oferit 2 miliarde in bani lichizi pentru anularea datoriei de 6.9 miliarde; oficialii americani au "indulcit" oferta cu inca 250 milioane de dolari.
Chrysler, al carei pachet majoritar este detinut de Cerberus Capital Group, a fost printre gigantii industriei auto iar situatia sa actuala reflecta scadere dramatica a cererii intr-o industrie in care incasarile anuale, in valoare de 2.6 trilioane, sunt egale cu PIB-ul Frantei si care, de asemenea, are peste 9 milioane de oameni angajati.
Falimentul Chrysler va deveni un moment de cotitura si de referinta pentru industria auto americana dar si pentru toate sectoarele de productie din Statele Unite.
Chrysler a fost infiintata in 1925 de catre Walter P. Chrysler. Trei
ani mai tarziu compania incepea lucrul la Chrysler Building, cea mai inalta cladire din lume la vremea respectiva, cladire care a fost integrata in imaginea Chrysler.