Presa internationala: Daimler renunta la Chrysler

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 08:49
1253 citiri
Presa internationala: Daimler renunta la Chrysler

Daimler a ajuns la o intelegere cu Chrysler, cu Cerberus Capital Management, detinatorul Chrysler, dar si cu US Pension Benefit Guaranty Corp, astfel incat compania germana sa renunte la cele 19 procente pe care le detine din Chrysler.

Daimler a vandut 80.1 procente din producatorul auto american companiei Cerberus, in 2007, finalizand astfel o decada agitata in relatia cu producatorul auto american care opereaza sub protectia guvernului american, conform Reuters.

Daimler a declarat ca pachetul de actiuni ramas va fi oferit spre rascumparare si ca va anula plata inapoi a datoriilor pe care Chrysler le are catre Daimler, datorii care apar deja in declaratiile fiscale ale anului 2008.

Producatorul german a imprumutat Chrysler cu 1.5 miliarde in 2008, ceea ce reprezinta o suma mica pe langa cele 6.9 miliarde dolari pe care Chrysler le negociaza, in momentul de fata, cu guvernul american si pe care intentioneaza sa le obtina sub forma unui imprumut.

Daimler a mai acceptat sa plateasca catre fondul de pensii al producatorului auto american 200 milioane dolari la data intrarii in vigoare a intelegerii dar si anual, in urmatorii doi ani.

Intelegerea s-a perfectat la o zi dupa ce sindicatul United Auto Workers a facut o concesie pentru Chrysler absolvindu-l de obligatiile pe care compania le avea catre un fond de sanatate al angajatilor.

In conditiile in care Daimler renunta la Chrysler, negocierile producatorului american cu proprii sai creditori ramane principalul obstacol pentru ca Chrysler sa indeplneasca, pana la sfarsitul acestei luni, conditiile impuse de catre autoritatile americane de a caror respecare depinde acordarea unui nou imprumut.

Comisia presedintelui american care se ocupa cu sectorul auto a impus Chrysler termenul de 1 mai, termen pana la care sa ajunga la o intelegere cu pentru alianta cu producatorul italian Fiat, sa reduca datoriile si sa ajunga la o intelegere in ceea ce priveste forta de munca cu sindicatele.

Iesirea Daimler din actionariatul Chrysler paveaza calea unei intelegeri cu Fiat. Cerberus si Chrysler se afla in negocieri cu Daimler inca de la finalul lui 2007 pentru preluarea pachetului pe care producatorul german il mai detinea.

GM a facut publica ultima varianta a planului de supravietuire

General Motors a facut publica o varianta finala a planului de supravietuire fara faliment. Aceasta presupune reducerea datoriei publice, reducerea locurilor de munca cu 21.000 si impunerea ca producator national, sub controlul guvernului american, conform Associated Press

Presedintele GM, Fritz Henderson, a declarat ca GM va depune actele pentru faliment daca oferta sa, de a schimba datoria publica pe actiuni ale companiei va fi respinsa, in conditiile in care aceasta datorie se ridica la 27 miliarde dolari.

Totusi, analistii se indoiesc de succesul unei atari propuneri. Reprezentantii creditorilor - detinatorilor de obligatiuni GM - acuza compania si autoritatile guvernamentale pentru faptul ca au jucat pe o strategie riscanta si indoielnica in privinta datoriei publice a unei companii reprezentative, cu ceva vreme in urma, pentru forta industriala si economica a Statelor Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Chrysler, #Daimler, #fiat, #criza financiara, #GM , #stiri Chrysler