Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala: Falimentul Chrysler, amanat

Marti, 09 Iunie 2009, ora 09:51
1059 citiri
Presa internationala: Falimentul Chrysler, amanat

Curtea Suprema din Statele Unite amana pentru moment realizarea planului Chrysler de a se proteja in spatele legii falimentului, in alianta cu producatorul auto italian Fiat.

Un judecator de la Curtea Suprema a semnat un ordin de amanare a acestui plan care este sustinut atat de guvernul american cat si de cel canadian, plan care ar permite Chrysler sa iasa din procesul de faliment ca o noua entitate, informeaza AFP.

Acest fapt va permite judecatorilor sa decida daca va avea loc o audiere completa a problemelor legale legate de falimentul Chrysler - intarziere care insa este considerata de conducerea Chrysler dar si de autoritatile guvernamentale ca putand periclita toata intelegerea cu Fiat.

Sursa amanarii a fost solicitarea catre Curtea Suprema a unui grup de fonduri de pensii din Indiana, care s-au opus preluarii Chrysler de catre Fiat.

Daca aceasta contestare nu ar fi avut loc, intelegerea intre cei doi producatori s-ar fi putut perfecta luni seara.

Grupul contestatar a argumentat ca aceasta vanzare este neconstitutionala deoare da prioritate micilor creditori in defavoarea marilor creditori.

Cele trei fonduri de pensii au declarat, de asemenea, ca Trezoreria Statelor Unite si-a depasit prerogativele acordate de Congresul american in cadrul programului TARP (Troubled Asset Relief Program), un program in valoare totala de 700 miliarde de dolari, menit sa salveze industria financiara.

Insa utilizarea acestor fonduri pentru salvarea Chrysler este improprie, argumenteaza reprezentantii celor trei fonduri de pensii si, ca urmare, Trezoreria a folosit impropriu banii contribuabililor.

Un reprezentant al guvernului american a raspuns acesto acuze aratand ca "singura alternativa in acest moment este lichidarea companiei" ceea ce ar fi la fel de pagubos pentru creditorii Chrysler.

Judecatorul care a aprobat initial restructurarea Chrysler a fost de acord sa grabeasca si sa scurteaze procedurile pentru transferara pachetului de actiuni catre producatorul italian pentru ca, in felul acesta, Chrysler sa-si reia cat mai repede productia in cadrul unei noi companii.

Judecatorul a declarat ca a inteles importanta acestui fapt fiind consiliat de un reprezentant al comisiei formate la Casa Alba care se ocupa de restructurarea industriei auto. Principalul argument a fost acela ca Chrysler pierde in fiecare zi de nefunctionare 100 milioane de dolari.

Strategia aceasta ofera producatorului italian un pachet de 20% din actiunile Chrysler, cu posibilitatea maririi aceste participatii.

In schimb, Fiat va permite accesul la tehnologiile proprii astfel incat sa permita producatorului american sa construiasca automobile mai mici si mai ecologice, ceea ce ar corespunde actualelor nevoi ale pietei.

Noua companie va fi majortar detinuta de catre sindicatul United Auto Workers, insa mici parti din companie vor merge si la guvernele canadian si american care vor contribui cu 10 miliarde de dolari la aceasta fuziune.

Constructorii auto se așteaptă la un record în vânzările de mașini fabricate în România în 2024. Ce branduri duc greul pieței
Constructorii auto se așteaptă la un record în vânzările de mașini fabricate în România în 2024. Ce branduri duc greul pieței
Vehiculele fabricate în România au cerere pe toate pieţele unde se comercializează, peste 60 de pieţe din lume, astfel că anul 2024 ar putea fi încheiat tot pe plus, cu un nou record, a...
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#Chrysler, #preluare, #fiat, #industria auto, #criza financiara , #stiri Chrysler