Presa internationala - Industria auto americana pare sa-si revina

Joi, 02 Iulie 2009, ora 09:06
1325 citiri
Presa internationala - Industria auto americana pare sa-si revina

Producatorii auto americani au salutat scaderea de doar 28 de procente in vanzari in iunie, considerand acest lucru ca pe un semn al faptului ca industria se stabilizeaza si si-au exprimat speranta ca fondurile guvernamentale sa creasca vanzarile in iulie.

Aceasta este prima data cand vanzarile au scazut cu mai putin de 30 de procente de la momentul in care piata a inceput sa se prabuseasca, in septembrie 2008, informeaza AFP.

Totusi, rata anuala ajustata sezonier de 9,69 milioane de vehicule vandute in iunie reprezinta o cifra mai mica decat cele 9,91 milioane vandute in mai si, cu atat mai mult, fata de cele 13,69 milioane, vandute in iunie 2008.

Vanzarile totale in prima jumatate a anului au scazut cu 35,1 procente la 4,8 milioane de vehicule.

Ford a fost principalul castigator al acestei perioade, cu o cota de piata in crestere de la 14 procente la 17,2%, in ultimul an.

"Facem progrese stabile si suntem ferm concentrati pe implementarea planului nostru care consta in a obtine o companie sustenabila si interesanta", a declarat Jim Farley, vicepresedinte Ford pe probleme de marketing si comunicare. "Ramanem, totusi, legati de conditiile economice si de concurenta din aceasta industrie".

Vanzarile Ford au scazut cu doar 11% in iunie, la 155.195 de vehicule, in vreme ce vanzarile pentru prima jumatate a anului au scazut cu 33 de procente, ceea ce inseamna 775.498 de vehicule.

Ford a beneficiat de incertitudinea din jurul companiilor rivale - GM si Chrysler - care au solicitat miliarde de dolari sub forma unor imprumuturi guvernamentale de urgenta si care, in cele din urma, au intrat in faliment.

Chrysler, care a iesit de sub protectia legii falimentului pe 10 iunie, prin vanzarea activelor sale catre o noua companie condusa de compania italiana Fiat, si-a vazut vanzarile prabusindu-se in iunie cu 42 procente - 68.297 de unitati.

Vanzarile in prima jumatate a anului au scazut cu 46%, 471.197 de unitati, iar valoarea de piata a actiunilor a scazut cu 9,8 procente, fata de 11,7& in prima jumatate a lui 2008.

Producatorul auto a declarat ca intentioneaza sa-si mareasca cota de piata pe piata de retail americana cu aproximativ 9 procente.

"Suntem mandri ca noua noastra companie incepe din prima luna cu o piata in crestere si continua vanzarile puternice de retail", a declarat Peter Fong care conduce vanzarile pentru Chrysler.

GM, care a obtinut protectia legii falimentului pe 1 iunie si spera sa apara in urmatoarele saptamanai ca o noua companie, mult mai adaptata conditiilor pietei, a anuntat o scadere de 34%, 176.571, in vanzarile din iunie.

Cota sa de piata a scazut cu 20,2 procente fata de 20,5 procente in mai si fata de 21,9 procente in iunie 2008. Vanzarile in prima jumatate a anului au scazut cu 41%, 954.356 vehicule.

Citește și:
Cum poţi ieşi în profit pe termen lung investind în mașini. Top 10 modele care vor crește în valoare
Cum poţi ieşi în profit pe termen lung investind în mașini. Top 10 modele care vor crește în valoare
Unii oameni investesc în acțiuni sau imobiliare, alții investesc în mașini. Deși orice fel de investiție presupune asumarea unui risc, alegând modelele potrivite de mașini este foarte...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#ford, #GM, #Chrysler, #industria auto americana, #recesiune globala , #stiri Chrysler