Presa internationala - Obama considera probabil falimentul GM

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 08:26
1043 citiri
Presa internationala - Obama considera probabil falimentul GM

Presedintele Obama considera ca cea mai buna solutie este un faliment negociat rapid al General Motors, astfel incat gigantul sa poata fi restructurat si sa devina o companie competitiva.

Obama este, de asemenea, dispus sa permita falimentul Chrysler si sa fie vandut la preturi foarte mici, in situatia in care Chrysler nu ajunge la perfectarea unei aliante cu producatorul auto italian, Fiat, anunta Bloomberg.

Obama a acordat GM 60 de zile pentru ca aceasta sa-si reduca datoriile si costurile intr-o masura mai mare decat cea propusa de companie in planul de restructurare din martie, plan pe care guvernul american l-a respins.

Noua conducere GM sustine, la randu-i, optiunea unui faliment rapid si eficient, ajungand sa considere chiar inevitabila aceasta varianta. Aceasta in conditiile in care chiar Obama i-a solicitat fostului presedinte al GM, Rick Wagoner, sa-si dea demisia din fruntea companiei.

Totusi, un faliment GM ar reprezenta caderea unui simbol al afacerilor corporatiste din america, o companie care in 2004 anunta un profit de 2.8 miliarde dolari si care, in 1961, controla 61 de procente din piata de automobile. O scadere puternica in vazarile de automobile sport si a camionetelor, coroborata cu inghetarea pietelor de credite, a determinat, pentru GM, pierderi de 82 miliarde, in ultimii 4 ani.

Cele doua companii au primit ajutor guvernamental in valoare de 17.4 miliarde dolari, la sfarsitul anului trecut. Insa incercarea de a obtine inca 21 miliarde s-a lovit de refuzul autoritatilor americane, in conditiile in care planurile de restructurare pe care companiile le-au prezentat au fost considerate ca nesatisfacatoare.

GM trebuie sa reduca datoriile de 27.5 miliarde dolari pe care creditorii privati, detinatori de obligatiuni emise de GM, au refuzat sa le schimbe pe valori mobiliare ale companiei refinantate. Totusi, falimentul ar putea face ca acesti creditori sa isi obtina banii mult mai greu.

Unii analisti considera ca planul autoritatilor este de a declara falite cele doua companii pentru ca apoi, rapid, sa vanda activele cele mai valoroase ale acestora unor noi companii care vor prelua, astfel, ce este mai bun in cei doi producatori, lasand datoriile in afara.

Se pare ca aceasta este si intentia GM, conform Reuters, partile profitabile urmand sa fie trecute catre o noua companie. Scopul ar fi ca publicul si consumatorii sa vada ca noua GM poate supravietui si poate fi competitiva in sectorul auto ca o companie viabila.

Vechile componente ale GM care nu ar urma sa fie incluse in noua companie, precum Saturn si Hummer, ar urma sa ramana in faliment pentru o lunga perioada pentru a fi vandute in cele din urma.

In perioada de tranzitie, noua GM ar trebui, pentru o vreme, sa se coordoneze cu vechea GM si sa aiba in comun anumite activitati operationale precum relatiile cu clientii si asigurarile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#GM, #faliment, #criza financiara, #Obama, #Chrysler , #stiri Chrysler