Mai putine masini, mai putini directori executivi si mai putini jurnalisti. Aceasta este imaginea Salonului Auto International din Detroit din acest an, reflectand atat scaderea pietei auto, cat si pe cea a mass-media.
Dupa ce, in 2009, vanzarile auto au scazut dramatic, producatorii au renuntat la punerea in scena mult prea luxoasa si s-au concentrat pe ceea ce conteaza, adica automobilele in sine.
Astfel, "vedetele" editiei salonului auto din 2010, desfasurat intre 11 si 24 ianuarie, sunt masinile cu un consum redus, ecologice si foarte tehnologizate.
"Poate, in sfarsit, am gasit marimea si prezentarea peferfecta", a declarat Ernst Lieb, presedinte al Mercedes-Benz SUA, citat de The Detroit News, acesta facand referire la show-urile din trecut din cadrul targului auto.
In acest an, targul include peste 60 de expozanti, in crestere fata de cei 50 din 2009. Pe de alta parte, vor fi lansate doar 41 de masini noi, fata de 50 anul trecut, reflectand oprirea productiei pentru unele branduri, precum Saturn si Pontiac de la General Motors, dar si vanzarea unor companii.
Chrysler nu face fata noilor conditii din piata
Poate cea mai mare dezamagire a venit din partea producatorului american Chrysler. Desi salonul din Detroit reprezinta cea mai buna ocazie pentru prezentarea modelelor noi si pentru a impresiona clientii si presa de specialitate, Chrysler nu numai ca nu a primit laude, dar a fost chiar criticata pentru faptul ca s-a prezentat cu o singura masina noua, Lancia, apartinand noului sau proprietar, constructorul italian Fiat, relateaza ABC News.
De altfel, standul companiei a fost micsorat semnificativ, impartind spatiul cu un Maserati si un Ferrari, ambele apartinand de Fiat. Reprezentantii Chrysler nu au sustinut o conferinta de presa, cum se face de obicei, si nu au dorit sa raspunda intrebarilor jurnalistilor, spunand ca noua politica a firmei este sa prezinte automobilele cat mai aproape de data lor de lansare.
Din aceasta cauza, multi si-au pus intrebari in privinta starii companiei, analistii din piata temandu-se ca restructurarea sa, dupa cumpararea de catre Fiat, nu da roadele scontate.
Singura "bila alba" pentru Chrysler a fost prezentarea unei versiuni electrice a Fiat 500. O versiune pe benzina va fi lansata si in Statele Unite mai tarziu in acest an.
Pe de alta parte, Ford Motor este starul acestei editii a Salonului Auto International din Detroit. In 2009, Ford a fost singurul constructor american fara probleme financiare, iar, in cadrul targului, a inchiriat un sfert din parterul expozitiei.
Ford a castigat premiul salonului pentru masina anului si camionul anului si a dezvaluit noul model Focus compact.
Interactivitatea, strategie pentru atragerea clientilor
Din cauza perioadei dificile, produtorii auto au renuntat la spectacolele pe care le dadeau in Detroit de obicei. In schimb, au cheltuit mai multi bani pe elemente interactive, cum ar fi ecranele touchscreen, pentru a atrage vizitatorii la standurile proprii.
"Este un spectacol pentru consumator", a spus Jim Farley, director de marketing la Ford. Prin intermediul ecranelor interactive, Ford a prezentat eventualilor clienti diversele sisteme instalate pe modele aduse la targ.
"Astazi, companiile sunt mai inteligente in privinta punerii in scena si au renuntat la extravagante. Scopul este sa gasim un model de business mai rational", a declarat si vice presedintele Honda Motor SUA, John Mendel.