CIA a capturat un submarin nuclear al Moscovei: Planul american secret Azorian, documente dezvăluite VIDEO

Duminica, 18 Februarie 2024, ora 04:00
34064 citiri
CIA a capturat un submarin nuclear al Moscovei: Planul american secret Azorian, documente dezvăluite VIDEO
Un submarin rusesc a fost capturat de SUA FOTO / captură Spy Scape

De-a lungul anilor, Statele Unite și Rusia au încercat să pună mâna pe cele mai importante arme ale adversarilor, fiind o luptă fără egal între Serviciile Secrete rivale. Planul top secret al Statelor Unite, denumit Azorian, a fost acela de a captura un submarin nuclear scufundat în apele Oceanului Pacific. Operațiunea coordonată de către Agenția CIA a fost o reușită și a durat 6 ani, având costuri de 350 de milioane de dolari.

În plus, America s-a bazat în această misiune secretă pe ajutorul miliardarului Howard Hughes, într-un thriller demn de Hollywood, cu mize foarte mari, dar cu acordul președintelui Richard Nixon, scrie Spy Scape.

Informațiile clandestine au ajuns la CIA şi la Departamentul Apărării al Statelor Unite în timpul Războiului Rece despre un submarin sovietic scufundat, cu arme nucleare, care zăcea pe fundul Oceanului Pacific la trei mile sub apă - chiar mai adânc decât Titanicul. Era în anul 1968 și serviciile de informații navale americane au triangulat locația probabilă a submarinului sovietic K-129 dispărut folosind sistemul său de supraveghere subacvatică.

Operațiunea secretă Dropshot: Planul Statelor Unite de a șterge de pe hartă Rusia, documente dezvăluite VIDEO

„Când submarinul K-129 a avut accidentul, a creat o semnătură acustică foarte puternică, care a fost preluată de rețeaua de supraveghere subacvatică, pe care am înființat-o în întreaga lume - atât în Pacific, cât și în Oceanul Atlantic - de unde am putut urmări mișcarea submarinelor”, a declarat John Cardwell, un fost ofițer CIA, pentru serialul realizat de Netflix, Spy Ops (2003).

Americanii au triangulat datele pentru a determina locația exactă a K-129 la aproximativ 1.800 de mile nord-vest de Hawaii și au trimis USS Halibut să facă mii de fotografii. Sarcina lui Cardwell era să le examineze. SUA doreau să ridice porțiunea vizată a submarinului pentru a recupera focoasele și rachetele nucleare, împreună cu echipamente criptografice, inclusiv coduri secrete pentru comunicații radio.

Sarcina utilă nucleară a lui K-129 nu a fost singurul pericol; o misiune de recuperare ar putea dura ani de zile, iar furtul SUA a unei nave sovietice armate care încălca dreptul internațional ar fi putut declanșa Al Treilea Război Mondial. Nava a fost echipată cu tehnologie de ultimă oră, armament nuclear și o cameră de coduri. „Proiectul Azorian” a fost în curând în derulare.

K-129 transporta trei rachete nucleare și 98 de membri ai echipajului când a dispărut pe 8 martie 1968, în Oceanul Pacific. Pentru a extrage submarinul, CIA ar trebui să construiască o navă de spionaj enormă la un cost de peste 350 de milioane de dolari - aproximativ 1,5 miliarde de dolari în banii de astăzi - și să creeze o poveste de acoperire plauzibilă, astfel încât agenția să poată fura submarinul sovietic fără a atrage atenția Moscovei.

Zilele unei țări ca superputere economică se apropie de sfârșit: Peste 800.000 de români afectați

Howard Hughes, magnat, pilot de recorduri și proprietar al Hughes Tool Company, a bifat toate dorințele CIA. El deținea o mână de cazinouri din Las Vegas - Sands, Frontier și Desert Inn printre ele.

Prin intermediarii săi, Hughes a fost de acord să își asume un proiect patriotic care ar aduce Hughes Tool Company un profit mic sau deloc. CIA a adunat un echipaj de 85 de ingineri și ofițeri de securitate la un cartier general din apropierea aeroportului din Los Angeles. Ei urmau să proiecteze o navă numită Hughes Glomar Explorer, care era capabilă să ridice submarinul într-un compartiment secret cunoscut sub numele de „piscina lunară” a navei.

Proiectul secret al CIA a avut aprobarea președintelui Richard Nixon

Pentru a complica și mai mult lucrurile, toată lumea a trebuit să opereze sub acoperire comercială pentru a păstra proiectul Top Secret. Comunicațiile securizate erau obligatorii, așa că echipa de pe Coasta de Vest folosea uneori telefoane cu plată în aer liber pentru a transmite informații în timp real.

Odată cu construcția Hughes Glomar Explorer în derulare, s-a organizat o conferință de presă. Raymond Holliday, reprezentantul lui Howard Hughes, a anunțat că șeful său a fost sponsorul misterios al „minerilor oceanici” Global Marine, care plănuiau să colecteze cobalt, nichel și cupru din nodulii de mangan de pe fundul mării.

Pentru a-i elimina pe sovietici, echipa Glomar într-adevăr a strâns cantități credibile de minerale pentru analiză și a discutat pe larg, în beneficiul oricui ascultă. Când șantierul naval Sun din Philadelphia a livrat în sfârșit Glomar la Global Marine în iulie 1973, CIA nu avea prea mult timp. Americanii erau nerăbdători să smulgă prețiosul submarin al Moscovei înainte ca memoria sa de informații să fie depășită, dar K-129 transporta trei rachete balistice cu arme nucleare SS-N-4.

Cu Glomarul gata de acțiune în vara lui 1974, Comitetul 40 secret al Washingtonului s-a întrunit. Secretarul de stat american Henry Kissinger a pregătit un memorandum pentru discuții, iar președintele Richard Nixon a aprobat Proiectul Azorian cu o condiție - subrecuperarea nu a putut avea loc înainte ca Nixon să-și încheie summitul de la Moscova cu liderul sovietic Leonid Brejnev la 3 iulie 1974.

Rusia pierde cele mai valoroase ”diamante” ale armatei sale: Ucraina îl țintește pe Gerasimov în punctul forte VIDEO

În următoarele câteva săptămâni însă, Glomar a fost întârziat de ceață, valuri de 22 de picioare, un apel de urgență de la o navă comercială britanică care solicita asistență medicală, rapoarte despre o navă sovietică Chazhma în drum spre locul de recuperare și un remorcher rusesc.

O spargere curioasă a avut loc la biroul Summa Corporation al lui Howard Hughes în timpul operațiunii. Un memoriu care implică Proiectul Azorian a fost „furat”, iar informațiile s-au scurs în presă. Operațiunea de mare amploare a Proiectului Azorian a fost brusc pe prima pagină.

New York Times a citat „înalți oficiali guvernamentali” spunând că Proiectul Azorian a recuperat doar o treime din submarin, dar nu și rachetele navei sau codurile navale. Două decenii mai târziu, Kenneth Sewell, un veteran al Marinei, inginer nuclear și autor al cărții Red Star Rogue (2005), a dezvăluit că guvernul SUA a prezentat clopotul lui K-129 unei delegații ruse, indicând că secțiunea centrală critică a submarinului a fost cel puțin parțial recuperată.

Trupurile a șase membri ruși au fost recuperate. SUA le-au făcut o înmormântare militară oficială pe mare, pe care au filmat-o și i-au prezentat-o președintelui rus Boris Elțîn.

Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
În statul american Oregon, pompierii au salvat 28 de persoane care erau blocate la peste 100 de metri cu capul în jos, blocați într-un carusel dintr-un parc de distracții. O persoană a fost...
Statele Unite au trimis spre Cuba unul dintre cele mai performante submarine nucleare, după manevrele lui Putin la Havana
Statele Unite au trimis spre Cuba unul dintre cele mai performante submarine nucleare, după manevrele lui Putin la Havana
Statele Unite și-au trimis submarinul de atac nuclear din clasa Los Angeles ”USS Helena” pe coasta Cubei, după ce navele marinei ruse au ajuns în Cuba. Potrivit mesajului Comandamentului de...
#CIA submarin sovietic, #submarin sovietic recuperat, #plan secret, #CIA plan steategic, #misiune secreta SUA Rusia, #statele unite , #Statele Unite
  1. Prezența militară americană în Europa va fi redusă. Semnele de întrebare ridicate de viitorul militar al țărilor UE
  2. Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
  3. Mașină făcută scrum într-o localitate din Cluj. Care a fost cauza incendiului
  4. Războiul dronelor. Cum i-au venit de hac dronele rusești temutei Baba Iaga a Ucrainei
  5. Accident tragic în Prahova: O femeie de 39 de ani a murit și alte patru persoane, printre care și un copil, au fost rănite
  6. Atac ucrainean masiv, cu 70 de drone, asupra unei baze aeriene rusești din Morozovsk
  7. Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice. ”Este un progres tehnologic care ar putea fi util”
  8. Zeci de persoane au stat minute bune blocate cu capul în jos, într-un parc de distracții din SUA VIDEO
  9. Protest cu 250.000 de oameni în Franța împotriva extremei drepte, aflată în ascensiune înaintea alegerilor generale VIDEO
  10. „Trage și fugi“. Războiul din Ucraina inaugurează o nouă eră, cea a unui tip de armament extrem de mobil