Comisia Națională de Arheologie a interzis înmormântările în zona cimitirului municipal din Alba Iulia unde a fost distrus un sarcofag roman vechi de aproape 2000 de ani.
Reprezentanții comisiei au cerut ”oprirea oricăror lucrări de sol și subsol realizate înaintea cercetării arheologice preventive pe întreaga suprafață rămasă din extinderea cimitirului”.
Comisia a decis trimiterea la Alba Iulia a trei arheologi cu experiență pentru a face un raport de constatare la fața locului. Sarcofagul vechi de aproape 2000 de ani a fost scos pe bucăți, în 1 martie 2023, de un excavatorist care realiza o săpătură în cimitir și care a crezut că este vorba despre niște bolovani.
Ulterior, specialiștii au stabilit că este vorba despre un obiect de patrimoniu foarte rar, în care a fost înmormântat cel mai probabil o personalitate importantă a orașului roman Apulum. Polițiștii au deschis un dosar penal in rem pentru distrugere și lucrări care pot afecta siturile arheologice. Toate obiectele de patrimoniu descoperite la fața locului au fost transportate la Muzeul Unirii pentru a fi cercetate.
„Sarcofagul este unul epigrafic, păstrându-se câteva fragmente de inscripţie care se afla pe cutia (arca) sa. Inscripţia era pe una dintre laturile lungi (posibil în interiorul unei tabula ansata) încadrată în cele două anse cu reprezentări ale Gorgonei Medusa şi decoruri vegetale. Chipul Medusei are analogii pe un alt sarcofag descoperit la Apulum de către Adalbert Cserni, aflat astăzi în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia.
Alte câteva fragmente proveneau din capacul sarcofagului, remarcându-se două acrotere şi fragmente din coama acestuia. Capacul (operculum) era unul tipic sub forma unui acoperiş în două ape, având la colţuri acrotere sub forma unor sferturi de sferă. Numeroase fragmente prezentau rupturi proaspete şi urme de la dinţii cupei unui utilaj de excavare”, se precizează în raportul întocmit de arheologii de la Muzeul Unirii.