Moartea unui cioban român în Italia a întristat o comunitate întreagă: ”Înveseleai munții cu fluierăturile tale”

Marti, 22 Noiembrie 2022, ora 12:37
4263 citiri
Moartea unui cioban român în Italia a întristat o comunitate întreagă: ”Înveseleai munții cu fluierăturile tale”
Moartea unui cioban român în Italia a întristat o comunitate întreagă FOTO Facebook/Giancarlo Sociali

Moartea unui cioban român din Celano a întristat o întreagă comunitate, iar italianul Giancarlo Sociali, un pasionat cunoscător al tradițiilor din regiunea Abruzzo, i-a dedicat o postare pe rețelele de socializare.

„Nicola, ne va fi dor de tine și mai ales Muntelui Sirente pe care îl înveseleai cu fluierăturile tale. Nu vei fi uitat!”

Se numea Nicolae, dar italienii îi spuneau „Nicola”. S-a stins din viață în luna octombrie a acestui an din cauza unei boli neașteptate care l-a răpus în scurt timp.

Nicolae sosise la Marsica în urmă cu mulți ani, unde a lucrat la o stână din Celano. Cu puțin timp înainte de a muri, Nicolae a fost în România pentru a participa la nunta fiicei sale, împreună cu toată familia, după care a revenit la Celano, potrivit rotalianul.ro.

Românul a devenit în timp iubit și respectat în Celano, iar dispariția sa, în urma unei boli fulgerătoare, a lăsat un mare gol în comunitate.

Un frumos mesaj de comemorare a fost publicat pe Facebook de Giancarlo Sociali, un pasionat cunoscător al tradițiilor legate de prețioasa cultură a transhumanței, inclusă în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO în 2019.

Giancarlo Sociali a împărtășit amintiri legate de Nicolae pe care îl definește drept „unul dintre puținii ciobani adevărați”. „Nicola – scrie Sociali – a fost un român, care a venit la noi pentru muncă; a știut să fie păstor, ceea ce pentru el era o adevărată pasiune, dar și o meserie.”

”Dragi prieteni. Astăzi aș vrea să împărtășesc cu voi amintirea dragului Nicola, unul dintre puținii păstori adevărați. Nicola era un român, venit pe pământul nostru pentru muncă; știa să fie cioban, ceea ce pentru el era, pe lângă meserie o adevărată pasiune. Nicola, din păcate, s-a stins din viață în urmă cu câteva luni din cauza unei boli bruște, lăsându-și prietenii și colegii cu inima frântă. Nicola, o să ne fie dor de tine tuturor și mai ales de Muntele Sirente pe care l-ai înveselit cu fluierătulile tale. Nu vei fi uitat”, scrie italianul Giancarlo Sociali pe Facebook.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Formula necâștigătoare a dreptei în cursa pentru Primăria Capitalei: ”Candidatul PSD pleacă cu prima șansă”
Formula necâștigătoare a dreptei în cursa pentru Primăria Capitalei: ”Candidatul PSD pleacă cu prima șansă”
O candidatură a Gabrielei Firea din partea PSD la Primăria București ar aduce, cel mai probabil, victoria PSD, având în vedere voturile împărțite între candidații de dreapta Nicușor Dan,...
Vor demisiona Ciolacu și Ciucă din fruntea PSD și PNL dacă pierd alegerile? Cum au răspuns cei doi lideri
Vor demisiona Ciolacu și Ciucă din fruntea PSD și PNL dacă pierd alegerile? Cum au răspuns cei doi lideri
Liderii coaliției PSD-PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au fost întrebați miercuri seară, 21 februarie, dacă vor demisiona de la şefia partidelor pe care le conduc în cazul în care...
#cioban roman, #roman Italia, #roman mort Italia , #romani Italia
Comentarii
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
Uite ca sunt si cei de la tara de un mesaj sensibil. RIP