Ciocniri în Marea Chinei de Sud: Vas filipinez lovit de o navă a pazei de coastă de la Beijing VIDEO

Duminica, 10 Decembrie 2023, ora 08:37
2367 citiri
Ciocniri în Marea Chinei de Sud: Vas filipinez lovit de o navă a pazei de coastă de la Beijing VIDEO
Întâlnire ”neprietenoasă” între un vas filipinez și paza de coastă chineză FOTO / X Jay Tarriela

Un vas filipinez aflată într-o misiune de realimentare a fost lovit duminică de o navă a pazei de coastă chineze, a anunţat paza de coastă filipineză, la o zi după o altă confruntare în disputata regiune Marea Chinei de Sud, notează AFP.

De asemenea, o navă chineză a "tras cu tunuri cu apă" asupra a trei nave filipineze care participau la misiunea de realimentare, provocând "daune grave motorului" unuia dintre vapoare, a declarat pe reţeaua socială X Jay Tarriela, purtător de cuvânt al pazei de coasă pentru vestul Mării Filipinelor.

China, la rândul ei, a acuzat duminică o navă filipineză că "s-a ciocnit în mod deliberat" cu o navă a pazei de coastă chineze.

Duminică dimineaţă, patru nave filipineze "au pătruns ilegal" în apele Insulelor Spratly revendicate de China, a indicat paza de coastă chineză într-un comunicat, adăugând că o navă filipineză "a ignorat multiplele şi severele noastre avertismente".

Nava filipineză "şi-a schimbat brusc direcţia într-un mod neprofesionist şi periculos, ciocnindu-se în mod deliberat cu nava noastră 21556 a gărzii de coastă care se afla pe o rută normală a forţelor de ordine şi i-a provocat o zgârietură", a explicat paza de coastă chineză în comunicat.

Incidentul petrecut lângă Second Thomas, un atol din Insulele Spratly, a avut loc la o zi după o altă confruntare între paza de coastă chineză care a "împiedicat" folosind tunuri cu apă trei vase guvernamentale filipineze care realimentau pescarii filipinezi lângă Scarborough Shoal, un recif controlat de Beijing în largul insulei filipineze Luzon.

Manila şi Beijingul au o istorie lungă de dispute maritime în Marea Chinei de Sud pe unde trec în fiecare an mărfuri de miliarde de dolari.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, inclusiv apele şi insulele din apropierea coastelor vecinilor săi, şi a ignorat decizia unei instanţe internaţionale din 2016 respingând această afirmaţie fără temei legal.

Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam revendică, de asemenea, mai multe recife şi insuliţe din această mare, unele zone de acolo putând conţine rezerve bogate de petrol.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cine e croatul desemnat selecționer al naționalei de fotbal a Chinei
Cine e croatul desemnat selecționer al naționalei de fotbal a Chinei
Croatul Branko Ivankovic a fost numit antrenor principal al echipei naţionale de fotbal a Chinei, a anunţat sâmbătă Asociaţia chineză de fotbal (CFA). Branko Ivankovic, în vârstă de...
Salariu uriaș pentru rapidistul care pleacă în China
Salariu uriaș pentru rapidistul care pleacă în China
Alex Ioniță va juca pentru Yunnan Yukun FC, formație înființată în 2021, care în prezent evoluează în liga a doua din China. Mijlocașul român a primit un contract pe 3 ani, iar...
#Ciocniri, #China, #filipine, #vas, #paza de coasta , #China