Avocatul lui Hayssam: Scopul convorbirilor telefonice era localizarea sirianului

Marti, 08 Ianuarie 2008, ora 19:50
1005 citiri
Avocatul lui Hayssam: Scopul convorbirilor telefonice era localizarea sirianului

Scopul convorbirilor telefonice dintre procurorul Ciprian Nastasiu si Omar Hayssam era acela ca organele de urmarire penala sa identifice locul precis in care se afla omul de afaceri sirian, a declarat, marti, la Realitatea TV, Ioan Cazacu, avocatul lui Hayssam.

Potrivit avocatului Cazacu, declaratiile in care sirianul marturiseste ca a parasit Romania la bordul unui avion si nu cu o nava, asa cum se credea pana acum, apar in mai multe inregistrari in care sunt surprinse convorbiri telefonice intre sirian si procurorul care se ocupa de caz, Ciprian Nastasiu.

Mai mult, aceste informatii nu au o prea mare influenta in desfasurarea procesului, a spus Ioan Cazacu, adaugand ca ambii interlocurori stiau ca sunt interceptati.

"Pana in acest moment, in opinia mea, aceste transcrieri ale interceptarilor convorbirilor telefonice nu schimba cu mare lucru datele problemei, pentru ca asa cum am stiut de la inceput ambele personaje care purtau aceste discutii stiau ca sunt interceptate", a declarat Cazacu.

In completare, avocatul lui Hayssam a calificat drept "copilareasca" incercarea procurorului Nastasiu de a-l tine la telefon pe sirian pentru ca organele de urmarire sa il poata localiza pe acesta.

"De la nivelul unor replici care au o oarecare savoare exista totusi intentia clara a organelor de urmarire penala sa incerce sa localizeze locul in care ar fi fost in acel moment clientul meu.

De la aceasta incercare sa zicem in anumiti termeni copilareasca nu s-a putut scoate mai mult. Procurorul Nastasiu a incercat serios sau mai putin serios sa obtina o localizare, dar cred ca nici dansul nu a pus mare pret pe aceste convorbiri", a mai spus Cazacu.

Omar Hayssam a parasit Romania cu un avion civil, cu destinatia Liban, de pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti, informeaza Antena 3, citand o convorbire inregistrata de Serviciul Roman de Informatii (SRI) intre Hayssam si procurorul de caz, Ciprian Nastasiu.

Potrivit spuselor sale, el a plecat "ca un domn, cu capul sus, la costum, aranjat, parfumat", avand un pasaport romanesc cu poza lui, dar pe alt nume, cu alt look si fara a fi oprit de nimeni, desi era urmarit, in permanenta, de fortele antitero romanesti.

Convorbirile telefonice, interceptate intre 14 august - 18 septembrie 2006, au fost declasificate si folosite in procesul armatorului Mustafa Tartoussi, cel care se presupunea ca l-ar fi ajutat pe sirian sa paraseasca Romania la bordul navei sale.

Ele sunt redate in 26 de note de transcriere, cu un numar de 101 pagini, interceptarile fiind autorizate de catre presedintele Curtii de Apel Bucuresti din acea vreme.

In 13 iunie 2007, instanta Curtii de Apel Bucuresti l-a condamnat, in lipsa, pe omul de afaceri Omar Hayssam la 20 de ani de inchisoare in procesul in care este acuzat de acte de terorism in legatura cu rapirea a trei jurnalisti romani in Irak, in 28 martie 2005.

La finalul convorbirii, sirianul i-a spus procurorului ca se afla in siguranta in Liban si l-a invitat sa vina in concediu acolo: "Masini, gagici, cantarete, dansatoare. Ce vreti, stam si ne distram!".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...