Verestoy infirma legaturile sale cu grupul Marco

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 18:37
2298 citiri
Verestoy infirma legaturile sale cu grupul Marco

Liderul UDMR Verestoy Attila a declarat luni ca nu au existat si nu exista legaturi intre persoana sa si grupul Marco, dupa cum a sustinut fostul procuror Ciprian Nastasiu.

"Am auzit de aceasta presupunere, dar dupa stiinta mea si daca studiati mai atent textul cartii se vede foarte clar ca nu exista si nu a existat nici o legatura intre mine si grupul Marco", a declarat Verestoy Attila.

Liderul UDMR a precizat ca nu a avut niciodata o discutie, "nici cu domnul Stolojan, nici cu doamna Udrea, cu nimeni in ceea ce priveste aceste aspecte ale grupului Marco". "Stiam ca este un grup din Olanda, cu birouri din Elvetia, nu am avut nevoie de toate legaturile care stau in spatele acestor societati, multe de altfel, in Europa, inregistrate ori in Olanda, ori in Elvetia, care par a fi societati de interes legate de Uniunea Europeana, dar iata ca pot sa existe si alte straturi pe care oamenii nu le cunosc", a declarat Verestoy.

Fostul procuror Ciprian Nastasiu, sanctionat din cauza dosarului Omar Hayssam, a declarat ca ancheta, inainte de a fi revocat, implicarea unor politicieni precum Theodor Stolojan, Elena Udrea, Dan Voiculescu in dosarul spionajului energentic, pe care i-a interceptat timp de o luna.

Fostul procuror a facut, luni, o conferinta de presa despre cartea scriitorului romano-american Victor Gaetan, care ar urma sa apara sub titlul "Pradarea Romaniei" si care contine marturia sa din perioada Omar Hayssam, dar si despre dosarele pe care le avea in lucru inainte de a fi revocat.

Astfel, Nastasiu a afirmat ca, pe 2 iulie 2008, cu o zi inainte sa fie revocat, el ceruse prelungirea autorizatiei de interceptare pentru mai multe persoane din dosarul spionajului energetic. Numele acestora erau si ale unor apropiati ai presedintelui Traian Basescu.

"Era pe subminarea economiei nationale, era pe alt subiect. Pentru ca, la data de 2 iulie, am facut cererea de prelungire a monitorizarii la Curtea Suprema de Justitie si am aflat in 3 iulie ca am fost revocat, scurt! Deci ce sa mai, s-a terminat. Exista o autorizatie de monitorizare a acestei grupari, nu pe mandat - pe autorizatie de interceptare emisa de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Deci erau si mogulii, era Dan Voiculescu, era Bogdan Chireac, Elena Udrea, Stolojan, Cocos, Verestoy Attila, deci erau. De pe autorizatii judecatoresti 30 plus inca 30, eu am prins prelungirea, deci mi s-a emis prelungirea cu inca 30 de zile a mandatului. Eu si colegul meu din dosar, domnul Cristescu", a afirmat Nastasiu, subliniind ca procurorul Doru Cristescu este acum "un tanar pensionar".

Nastasiu a mai declarat, in aceeasi conferinta, ca s-a inceput monitorizarea politicienilor respectivi pentru ca "erau suspecti de anumite infractiuni".

Fostul procuror a afirmat ca i-a cerut presedintelui Basescu sa aiba o intalnire, pentru a-i povesti ca oamenii care ii erau in preajma apar in ancheta DICOOT. Presedintele l-a refuzat, sustine Nastasiu, care a precizat ca a avut cu seful statului conversatie telefonica scurta. In timpul convorbirii, Traian Basescu i-a spus fostului procuror ca nu mai vrea sa se vada cu nimeni din Ministerul public, pana nu sunt lamurite lucrurile, adica, spune el "implicarea Administratiei Prezidentiale".

In cartea sa apar mai multe detalii despre solicitarea facuta presedintelui. "Pe 16 iunie, i-am cerut presedintelui Romaniei, prin adresa scrisa, in comformitate cu regulile anchetei, copii ale oricaror cereri sau petitii primite din partea reprezentantilor Alro Slatina sau ai grupui Marco din ianuarie 2005 pana la 16 iunie 2008, la nivelul Administratiei Prezidentiale, precum si orice inregistrari cu reprezentantii acestora.

Cateva zile mai tarziu, l-am contactat telefonic pe seful statului, pentru a solicita o intrevedere, spre a-i explica motivele pentru care am facut solicitarea scrisa. Nefiind disponibil imediat, presedintele mi-a telefonat dupa aproximativ 20 de minute. I-am solicitat o audienta. Presedintele mi-a raspuns pe un ton enervat ca nu e de acord sa ma primeasca si ca nu vorbeste cu niciun procuror din DIICOT sau Parchetul General pana nu se lamuresze implicarea institutiei prezidentiale in activitatile crimei organizate", declara Nastasiu in carte.

"In data de 3 iunie, Inalta Curte a autorizat interceptarea comunicatiilor, inclusiv a telefoanelor transmisiilor fax, SMS-urilor si e-mailurilor acestor persoane, precum si monitorizarea audio-video al cercului relational al lui Vitaly Maschitskiy, Vasin Beniatov si Valeri Krasnov", se precizeaza in carte, in care Nastasiu declara ca nu a primit de la SRI niciun transcript al convorbirilor purtate de Stolojan, Udrea si Dan Voiculescu in luna in care acestia au fost interceptati, repectiv 3 iunie - 3 iulie 2008.

"Ancheta privindu-i pe politicieni trebuia sa le permita procurororilor sa vada care sunt relatiile dintre acestia si directorii grupului Marco", a mai dezvaluit fostul procuror, care a precizat ca urmarirea penala a inceput doar in cazul lui Vadim Benyatov. "Cu probele pe care le strangea, urma sa trimitem cazul in instanta sau sa ajungem la concluzia ca nu existau motive pentru o ancheta penala impotriva lui Theodosr Stolojan, a Elenei Udrea sau a celorlalti", a afirmat Nastasiu in care, luni el precizand ca procurorii DIICOT continua in acest caz.

"Intotdeauna in Romania, din 90 pana in prezent a fost aceasta presiune extraordinara care se face asupra anchetatorilor, in special in cazurile deosebite - cazuri de siguranta nationala sau cazuri care ataca sau privesc grupuri de interese criminalitatea...", a afirmat Nastasiu, care a acuzat-o pe Laura Kovesi, procurorul general, ca i-a impiedicat activitatea.

Ziarul "Jurnalul National" a publicat declaratiile despre perioada Omar Hayssam ale lui Ciprian Nastasiu, care ar urma sa apara intr-o carte a scriitorului romano-american Victor Gaetan sub titlul "Pradarea Romaniei".

In cartea despre care relateaza "Jurnalul National", Ciprian Nastasiu sustine ca el se ocupa de celebrul dosar de spionaj energetic, in care, in noiembrie 2006, a fost arestat Vadim Benyatov. Fostul procuror spune investigatiile duceau politicieni precum Theodor Stolojan, fost consilier prezidential, Attila Verestoy, senator UDMR, Bogdan Chireac, Elena Udrea, Dan Voiculescu.

Potrivit lui Nastasiu, spionajul ar fi avut ca scop obtinerea unui avantaj in extinderea centralei de la Cernavoda, dar si dobandirea de avantaje de Marco Group si componentele sale. Benyatov lucra pentru Marco Group, care era controlata de la Moscova de magnatul rus-israelian Vitali Maschitskiy. Nastasiu povesteste ca anchetatorii au descoperit, in timpul supravegherii rusilor asociati cu Marco Group, ca acestia pareau ca lucreaza cu persoane bine conectate politic.

Pe baza probelor adunate de DIICOT, a afirmat Nastasiu, potrivit "Jurnalului National", decidentii din Romania care ajutau Marco Group erau Theodor Stolojan, Attila Verestoy, Bogdan Chireac, iar Elena Udrea apare ca "fost consilier de stat si sef al cancelariei prezidentiale, agent de influenta al grupului Marco", aflata in subordonarea si coordonarea operativa directa a lui Bogdan Chireac; Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, om de afaceri, agent de influenta al grupului aflat in subordonarea operativa a lui Bogdan Chireac".

Nastasiu a afirmat ca presiunile au aparut dupa arestarea lui Benyatov. "Si intr-adevar situatia lui a fost clarificata: impotriva recomandarilor DIICOT, in recurs, Inalta Curte de Casatie si Justitie a ridicat interdictia de parasire a tarii, iar el a plecat", sustine fostul procuror.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Verestoy Attila, #Verestoy Atitila legatura grup Marco , #procuror