O noua etapa de concediere colectiva la fabrica de ciorapi din Sebes

   

Una din cele mai vechi fabrici de ciorapi din tara, 'Ciserom' Sebes, infiintata in 1927, va concedia de saptamana viitoare alti 150 de angajati, dintr-un total de 246, in conditiile in care la inceputul anului numara 520 de salariati.

Printre cele mai importante fabrici de ciorapi din Romania, unitatea din municipiul Sebes resimte acut criza economica, fiind nevoita sa recurga la un nou val de concedieri, dupa ce in luna mai a trimis in somaj aproape 230 de muncitori, adica 44% dintre salariatii de la acea vreme. Potrivit informatiilor furnizate de catre Inspectoratul Teritorial de Munca Alba, de saptamana viitoare, 'Ciserom' va functiona cu mai putin de o suta de angajati.

In pofida adaptarii la nevoile pietei, cu produse ecologice, unele in premiera pentru tara noastra, fabrica din Sebes, care avea aproape trei mii de angajati in urma cu doua decenii, va ramane cu doar 96 de salariati. Infiintata in urma cu 82 de ani sub denumirea de 'Uzinele Textile Romanesti', sub patronajul lui Gustav Bahner, din Lichtenstein, fabrica si-a schimbat denumirea in 1930, in 'GBL'.

In 1944, a fost preluata de stat, pentru ca doi ani mai tarziu sa treaca, pentru o perioada de opt ani, sub administrare sovietica, sub denumirea de 'TEBA' (Textila Banat). A redevenit intreprindere romana de stat sub numele de "Fabrica de Ciorapi si Tricotaje" Sebes, pentru ca in 1990 sa primeasca numele de "Ciserom".

A fost privatizata in 1995, cu capital autohton integral. La inceputul anului, avea o capacitate de 1,3 milioane de perechi de ciorapi pe luna, o parte insemnata din productia fabricii fiind exportata in Italia, Franta, Germania si Portugalia. Cu toate ca fabrica de ciorapi resimte acut criza, municipiul Sebes se numara totusi, cu peste o mie de someri, printre cele mai putin afectate de somaj orase din Alba, judet care ocupa locul al doilea pe tara in ceea ce priveste rata somajului.

Potrivit situatiei statistice inregistrate la 31 iulie, cea din 31 august nefiind data inca publicitatii de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Alba avea o rata a somajului de 10,4%, cu peste 18.000 de someri. Numai de la inceputul anului, 28 de societati au recurs la concedieri colective, trimitand in total in somaj jumatate dintre angajati.
Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 15:29
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Vaccinul Pfizer-BioNTech, eficace in neutralizarea variantei britanice de Covid-19: Ce spun rezultatele studiilor
Vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de parteneriatul Pfizer-BioNTech, pare a fi eficace in ...
OFICIAL| 66 noi INFECTARI in judetul Alba, in ultimele 24 de ore: LISTA localitatilor din care provin noile cazuri de COVID-19
Vineri, 22 ianuarie 2021, in judetul Alba s-au inregistrat 66 de noi cazuri de infectare cu ...
21 ianuarie: Ziua Internationala a Imbratisarilor. Ce beneficii aduce organismului acest mic gest de afectiune
Pe data de 21 ianuarie, in toata lumea este sarbatorita Ziua Imbratisarilor. Sarbatoarea mai putin ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor