Citigroup: Bancile grecesti au depasit criza creditelor

Joi, 04 Septembrie 2008, ora 18:35
1268 citiri
Citigroup: Bancile grecesti au depasit criza creditelor

Bancile grecesti au aratat rezistenta in fata crizei creditelor, in prima jumatate a anului, dar problemele de pe pietele de capital si incetinirea cresterii economice ar putea pune sub semnul intrebarii obiectivele de crestere anuala a castigurilor, cu aproximativ 25%, scrie Reuters.

Raportat la rezultate financiare bune in 2007, veniturile inregistrate in primele sase luni din anul curent au fost sensibil mai mici, in contextul in care taxele si profitul din tranzactionare au scazut din cauza turbulentelor de pe pietele de capital.

"Criza creditelor s-a resimtit cu precadere in sectorul de brokeraj, investitii bancare si managementul activelor, afectand profitabilitatea de pe pietele de capital", a declarat analistul Nick Lianeris din cadrul companiei Proton Securities, citat de agentia de presa.

Sectorul bancar - estimat sa genereze un profit de aproximativ 5 miliarde euro in 2008, echivalentul a 2% din produsul intern brut al Greciei - a inregistrat o crestere anuala a imprumuturilor cu 29%, conform Citigroup.

Astfel, Bellwether National Bank, cea mai mare banca listata din Grecia, a raportat o crestere a profitului net cu 15%, peste asteptari. Aceasta a anuntat ca 29% din cele 835 milioane euro castigate vin de pe piata din Turcia, pe care banca a patruns in 2006, prin achizitia Finansbank.

Alpha Bank, al carei profit a crescut cu 10,9%, a anuntat ca statele din sud-estul Europei au contribuit cu 16,4% la castigurile totale ale grupului, inainte de plata taxelor. Eurobank, care are sucursale deschise si in Polonia, a anuntat ca aceste state au constrbuit cu 19% din castigurile totale.

In regiunea Europei de sud-est rata de crestere fost si mai ridicata, imprumuturile au crescut cu 59%, in contextul in care economiile regionale au crescut. Piata de profil din Romania a crecut cu peste 9% in al doilea trimestru.

Dornice sa profite de cresterile economice inregistrate in tarile cu un sistem bancar slab dezvoltat, bancile elene s-au extins agresit in Romania, Bulgaria, Albania si Serbia. Unele si-au deschis filiele, de asemenea, in Turcia si Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Citibank, #banci grecesti, #criza financiara , #stiri Citigroup