Presa internationala: Gigantii financiari americani doresc nationalizarea

Marti, 24 Februarie 2009, ora 08:50
1763 citiri
Presa internationala: Gigantii financiari americani doresc nationalizarea

Marile companii financiare si producatorii auto din Statele Unite solicita in continuare bani, din partea guvernului american, pe langa miliardele deja primite.

AIG, dupa cea a beneficiat de 150 miliarde dolari, in toamna anului trecut, este in negocieri cu autoritatile pentru alte cateva zeci de miliarde, in conditile in care pierderile sale se maresc, anunta The New York Times.

Separat, administratia Obama a confirmat ca se afla in negocieri cu Citigroup, care a primit pana acum 45 miliarde, gigantul bancar solicitand o crestere a participatiei statului in structura actionariatului sau pana la 40 de procente.

Trezoreria a numit un specialist care sa negocieze cu General Motors si Chrysler care solicita inca 22 miliarde fata de cei 17 miliarde dolari primiti deja.

Amploarea pierderilor si solicitarilor acestor companii gigant reflecta deteriorarea situatiei din economia americana dar, pe de alta parte, si teama oficialitatilor americane de a refuza o astfel de solicitare, teama generata de reactia in lant pe care ar avea-o falimentului unui astfel de gigant, in cadrul propriei industrii.

Aceasta in conditiile in care indicele bursier Dow Jones, un indicator al perceptiei publicului investitor cu privire la sanatatea economiei americane, a coborat doar luni cu 3.7 procente, atingand minima de 7115 puncte.

Dupa doua saptamani de declin bursier al actiunilor marilor banci americane, Federal Rezerve, Treasury Department si agentiile reglementatoare ale activitatii bancilor au anuntat o posibila preluare din partea statului a actiunilor bancilor care nu au suficient capital pentru a se intretine singure.

Oficialii au subliniat, totusi, ca solutia nationalizarii marilor banci este ultima optiune de salvare la care recurg insa unele dintre aceste banci sunt prea mari pentru a putea fi lasate sa se prabuseasca si, in acelasi timp, prea fragile pentru a putea rezista inca unei runde de socuri economice.

Bancile care nu vor trece verificarea privind rezistenta la actualele conditii de piata - testul de stress financiar - vor fi nevoite sa faca rost din piata de capital suplimentar. Daca nu vor reusi acest lucru prin resorturile firesti ale pietei, statul american isis rezerva dreptul de a le oferi bani in schimbul unui pachet de actiuni preferentiale care vor putea fi transformate oricand in actiuni comune, moment in care statul devin actionar de drept la respectivele banci.

Perspectiva nationalizarii a intarit, se pare, incredere investitorilor in actiunile bancilor. Cel putin acesta este cazul cu Citigroup ale carei actiuni au crescut luni cu 10 procente pe fondul negocierilor cu statul, informeaza CNN Money.

Pe de alta parte multi analisti considera ca aceste discutii aduc la lumina un fapt deja petrecut - nationalizarea Citigroup si Bank of America, giganti bancari care au primit sume enorme de bani pentru a rezista conditiilor de piata si care, ca urmare, sunt integral dependente de deciziile oficialilor.

Nationalizarea sistemului bancar are antecedente care au functionat in Suedia si Finlanda, la inceputul anilor '90 si in Japonia, in urma cu mai bine de o decada. Toate bancile care au fost nationalizate au devenit profitabile in urmatorii cinci ani, conform rapoartelor, statul continuand sa mentina o parte din actiuni chiar si dupa ce au iesit din probleme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#nationalizare, #banci, #criza financiara, #citigroup, #general motors , #stiri Citigroup