A reînceput scandalul în coaliție. Cîțu nu vrea plafonarea prețurilor la energie cu încă un an. Liderul PNL insistă pentru reducerea CAS – SURSE

Miercuri, 16 Martie 2022, ora 13:25
4589 citiri
A reînceput scandalul în coaliție. Cîțu nu vrea plafonarea prețurilor la energie cu încă un an. Liderul PNL insistă pentru reducerea CAS – SURSE
Florin Cîțu, lider PNL FOTO / Facebook Florin Cîțu

Președintele PNL Florin Cîțu încearcă să blocheze ordonanța de urgență a Guvernului privind plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze, susțin surse politice pentru Ziare.com.

Cîțu le-a propus partenerilor de guvernare să reducă CAS de la 25% la 20% astfel încât veniturile angajaților să crească cu câteva sute de lei, prin urmare fiecare român să suporte singur prețul energiei. PSD se opune, pe motiv că statul ar pierde bani la buget. O discuție finală urmează să aibă loc în această seară.

Guvernul ar fi trebuit să adopte astăzi ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică cu încă 12 luni, însă proiectul nu a mai fost inclus pe ordinea de zi. Motivul: Florin Cîțu a cerut o nouă discuție în coaliția de guvernare.

Liderul PNL insistă ca statul să nu intervină în piața energiei mai mult decât a făcut-o până acum. Liberalul le-a propus partenerilor de guvernare o altă soluție: reducerea CAS de la 25% la 20%, măsură care le-ar aduce angajaților cu salariu mediu aproximativ 317 lei în plus lunar, bani pe care ar putea să-i folosească după bunul plac: fie pentru a acoperi facturile, fie pe consum.

Ministrul de Finanțe Adrian Câciu se opune propunerii lui Cîțu, pe motiv că statul nu poate acoperi o nouă gaură bugetară generată de reducerea CAS. În replică, Florin Cîțu a calculat că reducerea CAS și plafonarea prețului la energie au un impact similar: aproximativ 17 miliarde de lei, susțin sursele citate.

Premierul Nicolae Ciucă ar vrea ca Guvernul să adopte cât mai repede ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie în condițiile în care a promis deja public măsura. Premierul se bazează și pe sprijinul președintelui Klaus Iohannis, pe care îl va însoți miercuri în Moldova.

#citu, #Florin Citu, #Florin Citu PNL, #guvern , #PNL