Casa Nicolae Petraşcu din București urmează să fie expropriată. „Opera marelui arhitect Ion Mincu este monument istoric și o bijuterie a arhitecturii românești”

Miercuri, 17 August 2022, ora 11:08
5513 citiri
Casa Nicolae Petraşcu din București urmează să fie expropriată. „Opera marelui arhitect Ion Mincu este monument istoric și o bijuterie a arhitecturii românești”
Casa Nicolae Petraşcu, opera marelui arhitect Ion Mincu din Piața Romană, urmează să fie expropriată FOTO Facebooîk/ Clotilde Armand

Casa Nicolae Petraşcu, opera marelui arhitect Ion Mincu din Piața Romană, urmează să fie expropriată.

Anunțul a fost făcut miercuri, 17 august, de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, într-o postare pe Facebook.

„Am decis să inițiem procedura de expropriere pentru Casa Nicolae Petraşcu - opera marelui arhitect Ion Mincu din Piața Romană nr. 1. Acest imobil este monument istoric și reprezintă o bijuterie a arhitecturii românești. Dacă fostele administrații au neglijat această bijuterie a arhitecturii românești noi nu vom face la fel.

Aceste imobile sunt în prezent proprietate privată. Pentru a le restaura, reabilita și reda comunității locale este necesar, într-o primă etapă, ca ele să fie expropriate pentru cauză de utilitate publică. Colaborăm deja cu Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și cu Primăria Capitalei pentru unele obiective din Sectorul 1.

Clădirile de patrimoniu reprezintă cartea de vizită a unei capitale europene. Ele trebuie conservate, reabilitate și puse în valoare pentru a le reda strălucirea de altădată. Grija față de istoria orașului trebuie să fie una dintre principalele preocupări ale unei administrații locale. Niciodată nu este prea târziu pentru un efort conjugat al autorităților bucureștene pentru a salva, restaura și moderniza patrimoniul pe care ni l-au lăsat în grijă înaintașii noștri”, a transmis Clotilde Armand.

Casa Nicolae Petraşcu din Piaţa Romană este clasată individual în lista monumentelor istorice și se află în proces degradare. Casa are o istorie vastă.

„Arhitectul Ion Mincu a realizat această casă pentru prietenul său scriitorul Nicolae Petrașcu. Piesa de mare valoare din interiorul casei era în salonul în care aveau loc întâlniri cu caracter muzical și literar. Plafonul salonului a fost pictat după o replică intitulată,, Vârful cu dor al'' a lui G. D. Mirea, iar după cum aflăm din volumul 'Itinerar inedit prin case vechi din București' (Petre Oprea, editura Sport turism 1986), se spune că Mirea, la cererea lui Petrașcu, a indicat pe unul dintre elevii săi să îi picteze plafonul cu o copie după lucrarea,, Vârful cu dor''. Cel ales a fost Dimitrie Mihăilescu. În perioada 1916 - 1957, când se credea că originalul este pierdut, a constituit singurul document care să amintească de celebra pictură care a făcut din Mirea cel mai de seama reprezentant al academismului în plastică românească, după expunerea ei la Paris în 1883 și București în 1885.

Nicolae Petrașcu a fost un diplomat, scriitor, memorialist, publicist, istoric de artă și critic de artă și literar român. În 1885 este numit atașat în Ministerul de Externe iar în 1888 devine șef de cabinet al lui Petre P. Carp. Este numit secretar de legație la Paris în 1889 și apoi la Istanbul în 1890. În 1892 se retrage din activitatea diplomatică”, potrivit travellerinromania.com.

#cladire monument istoric Bucuresti, #Piata Romana, #expropriere, #Clotilde Armand , #Bucuresti
Comentarii