Fotomodelul de 21 de ani care și-a pierdut ambele picioare din cauza complicațiilor Covid-19: “Pot avea copii, pot avea un viitor”

Marti, 21 Martie 2023, ora 07:19
6595 citiri
Fotomodelul de 21 de ani care și-a pierdut ambele picioare din cauza complicațiilor Covid-19: “Pot avea copii, pot avea un viitor”
Claire Bridges și-a pierdut ambele picioare FOTO facebook

La 21 de ani, Claire Bridges are un spirit matur care îi uimește atât pe cei care o iubesc, cât și pe medicii care au fost nevoiți să o opereze la inimă și să îi îndepărteze ambele picioare pentru a-i salva viața. Povestea ei, prezzentată de CNN, este cu adevărat impresionantă.

"Avea dorința de a trăi, perseverență și un fel de sclipire în ochi - le spun tuturor pacienților mei că asta înseamnă jumătate din bătălie", a declarat Dr. Dean Arnaoutakis, chirurg vascular la University of South Florida Health din Tampa, care i-a amputat picioarele lui Bridges după complicații cu Covid-19.

"Majoritatea oamenilor ar fi deznădăjduiți și ar simți că viața i-a înșelat", a declarat Dr. Ismail El-Hamamsy, profesor de chirurgie cardiovasculară la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai din New York, care a operat inima lui Bridges.

"Dar ea mi-a spus: Mă simt ca și cum aș fi cea mai norocoasă persoană de pe această planetă. Am toată viața în față. Pot avea copii, un viitor, atât de multe lucruri pe care să le aștept cu nerăbdare. Nu a fost o singură dată când m-am uitat în ochii ei să nu simt că pozitivismul ei era adevărat și autentic", a spus el.

Era o tânără cu o viață normală, dar cu un defect cardiac comun

În ianuarie 2022, Bridges era un fotomodel de 20 de ani, cu propriul apartament, o gașcă de prieteni și o slujbă part-time ca barman în St. Petersburg, Florida. Era vegană și sănătoasă.

Când a luat Covid-19 în acea lună, nimeni nu se aștepta ca ea să fie spitalizată, mai ales că era complet vaccinată.

Dar Bridges se născuse cu un defect cardiac genetic comun: stenoza valvei aortice, o mutație a valvei din artera principală a inimii, aorta. În loc să aibă trei cuspide, sau clapete, care lasă sângele bogat în oxigen să curgă din inimă în aortă și în restul corpului, persoanele cu stenoză aortică se nasc adesea cu doar două. Afecțiunea face ca inima să lucreze mai greu pentru a-și face treaba, provocând adesea dificultăți de respirație, amețeli și oboseală.

"Puteam să fac exerciții și alte lucruri, dar nu puteam să fac niciodată sport", a declarat ea pentru CNN. "Nu puteam să alerg. Nu puteam să mă suprasolicit", a explicat ea.

Covidul a pus-o la pământ

Fie din cauza inimii ei, fie din alt motiv necunoscut, Covid-19 a lovit-o puternic pe Bridges. Starea ei de sănătate a scăpat rapid de sub control.

"Oboseală extremă, transpirații reci - progresiv, în fiecare zi devenea tot mai greu să încerc să mănânc sau să beau ceva", și-a amintit ea. "Apoi, într-o zi, mama mea m-a găsit fără reacție și m-a dus de urgență la spital. În acea noapte, am făcut de trei ori stop cardiac".

Bridges a fost pusă pe dializă, pe un ventilator și pe o pompă exterioară pentru inima ei bolnavă. A alunecat în psihoză.

"Mă gândeam că toată lumea încerca să mă omoare, dar eu mă țineam tare", a spus ea, adăugând că apoi a văzut o lumină strălucitoare și pe răposatul ei bunic.

"Stătea pe o bancă, pescuia, și purta o șapcă de baseball", a spus ea. "Apoi i-am văzut pe părinții mei printr-o fereastră. Nu știu dacă i-am văzut cu adevărat sau dacă a fost iluzia mea, dar m-am gândit: Nu pot să-i las așa. Și corpul meu nu voia să renunțe, la propriu".

În timp ce spiritul lui Bridges se lupta, medicii se străduiau să îi salveze viața. Organele ei au început să se oprească, slăbind și mai mult inima ei fragilă. Sângele nu-i ajungea la extremități, iar țesuturile din ambele picioare au început să moară.

Chirurgii i-au amputate picioarele

Chirurgii au încercat să salveze cât mai mult din picioarele ei. Mai întâi, au deschis țesuturile din ambele picioare pentru a reduce umflarea, apoi i-au amputat o gleznă. În cele din urmă, nu a existat nicio alegere: ambele picioare au trebuit să fie îndepărtate.

Medicii s-au adunat în jurul patului ei pentru a-i da vestea.

"Îmi amintesc că m-am uitat la ei și le-am spus: Ei bine, vă mulțumesc că mi-ați salvat viața. Și oh, pot avea picioare bionice?'', a spus Bridges.

"Toată lumea a fost total șocată de faptul că a acceptat atât de bine", și-a amintit Kimberley Smith despre fiica ei. "Dar întreaga mea familie știa că, dacă această tragedie ar fi trebuit să se întâmple cu oricare dintre noi, Claire ar fi fost cea care ar fi gestionat-o cel mai bine. Optimistă și pozitivă, asta este Claire".

Își bifează lista de dorințe

Pierderea picioarelor a fost doar o parte a luptei lui Bridges pentru a reveni la sănătate. "Erau atât de multe lucruri din cauza cărora ar fi putut să moară în timp ce era în spital", a spus Smith.

Malnutrită, Bridges a fost pusă pe un tub de alimentare. Ea a vomitat, rupându-și o parte din intestinul subțire. Pentru a o salva, medicii au fost nevoiți să facă o transfuzie de urgență - o procedură periculoasă din cauza inimii sale slabe.

"Aproape că a murit în timp ce primea transfuzia de urgență pentru că trebuiau să pompeze sângele atât de repede", a spus Smith. "Apoi, a doua zi a sângerat din nou, dar au prins-o la timp".

Bridges a dezvoltat sindromul de realimentare, o afecțiune în care electroliții, mineralele și alte fluide vitale dintr-un organism subnutrit sunt dezechilibrate atunci când se reintroduce hrana, provocând convulsii, slăbiciune musculară și cardiacă și, în unele cazuri, comă. Fără un tratament rapid, poate duce la insuficiența organelor și la moarte.

Și-a pierdut și părul din cap

Într-o altă lovitură, părul a început să-i cadă, probabil din cauza pierderii unei alimentații corespunzătoare. Familia și prietenii ei au venit în ajutorul ei.

"Știam că singura modalitate de a mă opri din plâns de fiecare dată când îmi smulgeam bucăți de păr din cap era să scap de tot", a spus Bridges. "I-am spus fratelui meu, Drew, că mă gândeam să mă rad în cap. Fără să piardă o clipă, el s-a uitat imediat la mine și mi-a spus: "O să mi-l rad pe al meu cu tine".

"Apoi, totul s-a transformat în bulgăre de zăpadă și toată lumea mi-a spus că se vor rade și ei în cap", a spus Bridges zâmbind. "A fost de fapt un moment extrem de dulce, distractiv și eliberator - în plus, mi-am dorit întotdeauna să mă rad în cap, așa că am reușit să tai acest lucru de pe lista mea de dorințe!".

Bridges își creditează prietenii și familia - împreună cu membrii comunității care au organizat strângeri de fonduri sau au luat legătura pe rețelele de socializare - pentru atitudinea ei optimistă pe tot parcursul încercării.

"Sunt binecuvântată că am o familie atât de uimitoare și, de asemenea, prieteni și oameni din comunitatea mea care sunt ca o familie", a spus ea. "Oameni pe care nu îi cunoșteam, oameni cu care nu am mai vorbit din școala primară sau din liceu, mi-au întins mâna. Da, mi-am permis să jelesc și au fost zile negre. Dar, sincer, prietenii și familia mea m-au înconjurat cu atât de multă dragoste încât nu am avut nicio secundă să mă gândesc cu adevărat negativ la picioarele mele sau la felul în care arăt acum."

O operație neobișnuită la inimă

Inima lui Bridges a prezentat un alt obstacol: deja fragilă înainte de boala ei prelungită, acum era și mai grav afectată. Avea nevoie de o nouă valvă în aortă.

Medicii ei au apelat la El-Hamamsy de la Mount Sinai, un expert într-o formă mai complicată de înlocuire a valvei aortice numită procedura Ross.

"Orice persoană care are o speranță de viață anticipată de 20 de ani sau mai mult este cu siguranță un potențial candidat pentru Ross", a spus El-Hamamsy, "și este o soluție perfectă pentru mulți tineri ca Claire".

Spre deosebire de intervențiile chirurgicale tradiționale care înlocuiesc valva aortică defectă cu o versiune mecanică sau de cadavru, procedura Ross folosește propria valvă pulmonară a pacientului, care este "o imagine în oglindă a unei valve aortice normale cu trei cuspide", a spus El-Hamamsy.

"Este o valvă vie și, ca orice lucru viu, este adaptabilă", a spus chirurgul. "Devine ca o nouă valvă aortică și îndeplinește toate funcțiile foarte sofisticate pe care le-ar face o valvă aortică normală".

Valva pulmonară este apoi înlocuită cu un donator de la un cadavru, "unde contează mai puțin, deoarece presiunile și tensiunile de pe partea pulmonară sunt mult mai mici", a spus el.

Folosirea unei piese de înlocuire din corpul pacientului pentru valva aortică elimină, de asemenea, necesitatea utilizării pe viață a unor diluanți de sânge și riscul permanent de hemoragie majoră sau de coagulare și de accident vascular cerebral, a declarat El-Hamamsy. Și pentru că noua valvă este mai rezistentă decât valva defectă pe care o înlocuiește, pacienții nu sunt atât de predispuși să aibă nevoie de intervenții chirurgicale viitoare.

"Ross este singura operație de înlocuire a valvei aortice care le permite pacienților să aibă o speranță de viață normală", a spus el, "și o calitate a vieții complet normală, fără restricții, fără modificări ale stilului de viață și cu o durabilitate foarte bună a operației".

Procedura Ross este mai dificilă din punct de vedere tehnic decât inserarea unei valve tisulare sau a unei valve mecanice, "unele dintre cele mai simple operații pe care noi, în calitate de chirurgi cardiaci, le-am face vreodată", a spus El-Hamamsy.

Deoarece operația necesită un nivel ridicat de abilități tehnice, aceasta este disponibilă doar în câteva unități chirurgicale în acest moment.

"Este nevoie de chirurgi dedicați care doresc să își angajeze practica pentru procedura Ross și care au abilitățile tehnice și expertiza necesare pentru a face acest lucru", a adăugat el.

Claire ajunsese la 27 de kilograme

Când El-Hamamsy a întâlnit-o prima dată pe Bridges în cadrul unui apel video în primăvara anului trecut, nu era sigur că va fi capabil să facă operația. Având doar 57 de kilograme înainte de a se îmbolnăvi, Bridges pierduse aproape 30 de kilograme în timpul spitalizării sale.

"Era atât de măcinată. Nu aveam cum să o duc în sala de operație așa cum era", a spus El-Hamamsy. "Nu m-am așteptat niciodată că își va reveni atât de repede și că își va păstra mentalitatea ei uimitor de pozitivă".

Încet, timp de mai multe luni, Bridges a luptat pentru a-și recăpăta sănătatea. La reabilitare, ea a început să învețe să meargă cu ajutorul unor proteze la membrele inferioare. Pe măsură ce a devenit mai puternică, ea a continuat una dintre activitățile sale preferate - escaladarea stâncilor.

"La șase luni, abia dacă o puteam recunoaște - luase din nou în greutate, pielea i se vindecase complet la locurile de amputare și era o persoană cu totul diferită ca aspect față de fata subnutrită și debilitată pe care o întâlnisem în spital", a declarat Arnaoutakis, chirurgul vascular.

Operația la inimă a fost efectuată cu succes în decembrie. În prezent, Bridges se află în plină reabilitare cardiacă și așteaptă cu nerăbdare să i se monteze lame protetice - membre inferioare în formă de J, din fibră de carbon, care îi vor permite să alerge pe o pistă de atletism pentru prima dată în viața ei.

De asemenea, ea s-a întors la modeling, mândră să arate lumii că supraviețuit.

Motivul pentru care cea mai experimentată tenismenă refuză să joace pentru România
Motivul pentru care cea mai experimentată tenismenă refuză să joace pentru România
În vârstă de 36 de ani, Monica Niculescu este cea mai experimentată jucătoare de tenis din România, având aproape 20 de sezoane în circuitul WTA. În ultima perioadă, ea s-a axat pe...
Unul dintre colegii lui Radu Drăgușin a fost în depresie. Cine i-a salvat viața starului de la Tottenham
Unul dintre colegii lui Radu Drăgușin a fost în depresie. Cine i-a salvat viața starului de la Tottenham
Atacantul echipei Tottenham şi internaţionalul brazilian Richarlison a vorbit la ESPN despre depresia profundă prin care a trecut în 2023. Colegul lui Radu Drăgușin le-a recomandat tuturor...
#Claire Bridges, #picioare amputate, #covid, #complicatii, #probleme, #inima, #drama, #fotomodel , #stiri internationale